imagine stele telescop hubble

Cea mai îndepărtată stea observată vreodată, detectată de telescopul Hubble. Earendel este de milioane de ori mai strălucitoare decât Soarele

Cea mai îndepărtată stea observată vreodată a fost detectată de telescopul Hubble. / Foto: Profimedia

Telescopul spaţial Hubble a detectat cea mai îndepărtată stea observată vreodată. Numită Earendel, lumina sa a călătorit 12,9 miliarde de ani pentru a ajunge la noi, relatează AFP și Agerpres.

Rivalizând cu cele mai mari corpuri cereşti cunoscute, această stea are o masă de cel puţin 50 de ori mai mare comparativ cu cea a Soarelui nostru şi este de milioane de ori mai strălucitoare decât acesta, au estimat oamenii de ştiinţă.

Steaua care deţinea recordul anterior a fost observată de Hubble, în anul 2018. Aceasta exista, însă, într-un Univers care avea deja o vechime de 4 miliarde de ani, comparativ cu doar aproximativ 900 de milioane de ani după Big Bang în cazul lui Earendel, potrivit cercetătorilor.

Citește și: Elon Musk spune că racheta Starship ajunge anul acesta în spațiu. NASA vrea să trimită astronauți pe Lună la bordul ei

"La început, aproape că nu ne-a venit să credem", a declarat autorul principal al studiului, Brian Welch de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Statele Unite, citat într-un comunicat.

El a fost cel care a avut privilegiul de a numi această stea. Earendel înseamnă "steaua dimineţii" în engleza veche. Steaua "există de atât de multă vreme încât s-ar putea să nu fie compusă din aceleaşi materii prime ca stelele din jurul nostru de astăzi. Studierea lui Earendel va oferi o fereastră către o perioadă a Universului cu care nu suntem familiarizaţi, dar care a condus la tot ceea ce cunoaştem în prezent", a explicat cercetătorul.

imagine telescop hubble

Cea mai îndepărtată stea observată vreodată a fost detectată de telescopul Hubble. / Foto: Profimedia

Până în prezent, la o asemenea distanţă, puteau fi observate doar grupuri de stele, fără a se putea distinge o anumită stea. Earendel a beneficiat de un ajutor cosmic: un fenomen numit lentilă gravitaţională, un grup de galaxii situat între noi şi stea, care acţionează ca o lupă ce amplifică lumina de la obiect.

Citește și: O nouă imagine a Soarelui, la o rezoluție fără precedent, surprinsă de sonda europeană Solar Orbiter

Foto: Profimedia

Te-ar putea interesa si:
„Steaua colosală”. Prima imagine detaliată a unei stele din afara galaxiei noastre, obţinută de ESO
Primul satelit din lemn, LignoSat, lansat în spaţiu. Ce urmăresc cercetătorii
NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...