Litiaza renală sau pietrele la rinichi, aşa cum este cunoscută această boală, în popor, apare din cauze genetice, dar şi din cauze care ţin de alimentaţie sau de deshidratare. Medicul Cristian Mareş a explicat că această boală nu este dureroasă, însă, totuşi, durerile apar când piatra pleacă pe canalul urinar, iar această durere este similară cu durerea suportată de o femeie la naştere.
”Litiaza renală este una dintre cele mai frecvente patologii, a doua ca şi prezentare la medicul specialist urolog, după infecţiile de tract urinar. Este o patologie foarte frecventă, în special în ţările dezvoltate şi în ţările asiatice, precum şi în cele mai aproape de tropice, unde umiditatea şi căldura atmosferică este mai mare Incidenţa este variabilă şi are o diversitate foarte mare pe tot globul. Incidenţa este undeva între 1 şi 30 la sută, în mare, în România. În ţările dezvoltate se consideră undeva la 10 la sută, ceea ce înseamnă destul de mult. Adică unul din zece cetăţeni prezintă pietre la rinichi, ceea ce este o incidenţă destul de mare”, a declarat medicul specialist urolog Cristian Mareş, la Maratonul Medika TV, potrivit News.ro.
Întrebat care sunt cauzele acestei boli, medicul a explicat că aceste cauze sunt variate.
”Când vorbim de litiaza renală, vorbim de o multitudine de factori, care sunt diferiţi. În primul rând, putem vorbi de factorii genetici, pentru că fiecare persoană are propria lui genetică, iar atunci când avem pe cineva în familie cu această afecţiune, ar trebui să ne controlăm mai des pentru a nu fi şi noi la risc. Apoi vorbim de factori alimentari, diverse alimente pot prezenta factori de risc, precum şi deshidratarea”, a spus Mareş.
De asemenea, medicul urolog a explicat că pietrele la rinichi se formează în timp şi că prezintă durere doar când piatra a plecat pe canalul urinar.
”Pietrele la rinichi nu se formează peste noapte. Indiferent de factorii de risc, dacă ne păstrăm un nivel scăzut de deshidratare, acele săruri prezente în mod normal în urina noastră se sedimentează şi în timp pot apărea pietrele la rinichi. Piatra la rinichi nu doare, simpla ei prezenţă în calea urinară nu prezintă durere. De aceea, un control periodic, de rutină, la un medic generalist e un lucru bun. Însă când acea piatră pleacă în calea urinară şi produce obstrucţie, atunci apare acea durere care se numeşte colica renală şi care este una dintre cele mai puternice dureri pe care le poate simţi omul. E încadrată cu durerea din naştere. Este o durere foare puternică. Se regăseşte undeva la nivel lombar, spre coaste şi vine anterior spre mijlocul corpului, spre partea inferioară a abdomeniului cu dureri mari care vin cu febră, frison sau urinări cu sânge”, mai spune Mareş.