Descoperirea unor tulpini noi de coronavirus, atât în Marea Britanie, cât și în Africa de Sud, a stârnit îngrijorare la nivel global, întrucât acestea ar fi mult mai contagioase decât varianta inițială.
În timp ce autoritățile din toată lumea au început campaniile de vaccinare, în speranța că lupta împotriva coronavirusului va fi câștigată în curând, noile tulpini identificate stârnesc îngrijorare. Ba mai mult, despre tupina din Africa de Sud există temeri că ar putea fi imună la vaccinurile aflate pe piață în acest moment, inclusiv Pfizer sau Moderna.
Potrivit cercetătorilor, ambele tulpini ale coronavirusului au suferit mutații la nivelul unei proteine-cheie, astfel că virusul pătrunde și în alte celule, fiind mai infecțios. Acestea nu au, însă, o rată de mortalitate mai mare.
Citește și: Un medicament folosit în tratarea cancerului ar putea ajuta la vindecarea Covid-19
Medicul Simon Clarke, expert în microbiologie celulară la Universitatea din Reading, susține că modificările tulpinii din Africa de Sud sunt îngrijorătoare.
Deși mutațiile unui virus sunt chestiuni normale, varianta sud-africană are o serie de mutații suplimentare, inclusiv modificări ale unora dintre proteinele de vârf ale virusului, care sunt ”îngrijorătoare”, potrivit cercetătorilor.
Proteina "spike" este ceea ce coronavirusul folosește pentru a intra în celulele umane. Este, de asemenea, elementul în care sunt concepute vaccinurile, motiv pentru care experții sunt îngrijorați de aceste mutații.
"Acestea provoacă o modificare mai extinsă a proteinei spike decât modificările din varianta britanică și pot face virusul mai puțin susceptibil la răspunsul imun declanșat de vaccinuri", a spus dr. Clarke.
Profesorul Francois Balloux, de la University College din Londra, afirmă că "s-a demonstrat că mutația E484K reduce recunoașterea anticorpilor. Ca atare, ajută virusul SARS-CoV-2 să ocolească protecția imună oferită de infecția sau vaccinarea anterioară".
Dar chiar și în cel mai rău caz, vaccinurile pot fi reproiectate și modificate, dacă este necesar, fiind o chestiune de săptămâni sau luni, spun experții.
În urma identificării acestei tulpini, România a inclus Africa de Sud pe lista țărilor pentru care a oprit circulația aviatică și impune carantină de 14 zile la intrarea în țară, prin hotărârea CNSU din 3 ianuarie.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce se știe despre Eris sau EG.5, noua subvariantă Omicron a coronavirusului. Numărul cazurilor de...
- Cazurile de Covid-19 şi spitalizările cresc în SUA odată cu răspândirea noii variante EG.5 a...
- Ce ar putea determina COVID-19 asimptomatic. Concluziile unui nou studiu al oamenilor de știință