Până marți, 26 aprilie, 190 de copii au fost afectați de hepatita misterioasă, iar numărul de îmbolnăviri este în creștere. Iată ce au aflat până acum specialiștii în sănătate despre această boală cu origine necunoscută, conform celor de la France 24.
Primele cinci cazuri de hepatită de origine necunoscută au fost confirmate în Scoția, la sfârșitul lunii martie, când medicii au observat că au de-a face cu ceva neobișnuit. Copiii bolnavi nu prezentau niciunul dintre cinci virusuri de hepatită cunoscute: A, B, C, D sau E. De la acel moment, în Marea Britanie, numărul cazurilor a depășit 100. Nici Spania, Israel și Statele Unite nu au fost scutite de peste 10 cazuri până în prezent, însă virusul a fost identificat și în Danemarca, România, Irlanda, Italia, Olanda, Franța, Belgia și Norvegia.
Citește și: Hepatita de origine necunoscută a ajuns deja la 190 de copii. Un caz a fost confirmat și în România
Pe cine afectează hepatita misterioasă
Până în prezent, numai copiii au fost afectați de hepatita misterioasă. Cazurile au fost identificate la cei cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani, însă cele mai multe la cei sub 10 ani. Majoritatea pacienților nu prezentase anterior probleme de sănătate. După infectare, au dezvoltat simptome precum icter (îngălbenirea pielii - n.r.), diaree, stări de vomă și dureri abdominale.
Maria Buti, medic patolog în Barcelona, a declarat că cea mai mare îngrijorare este severitatea bolii asupra ficatului. Până acum, 10% dintre pacienți au dezvoltat cazuri atât de grave încât au avut nevoie de un transplant de ficat.
Citește și: Cât de periculoase sunt ouăle pentru sănătate. Boala pe care o poți dezvolta dacă le consumi în exces
Hepatita este o boală inflamatorie a ficatului și este întâlnită rareori la copiii sănătoși. Între pacienți depistați până acum cu hepatita de origine necunoscută nu există vreo legătură, iar călătoriile în străinătate au fost excluse ca factor în declanșarea afecțiunii, precum și vaccinarea anti-Covid, întrucât mulți dintre ei nu sunt îndeajuns de mari pentru a fi trecut printr-o astfel de imunizare.
Adenovirusurile (virusuri comune care determină apariția răcelilor, a bronșitelor sau a diareei, dar nu duc de obicei și la forme grave de boală) au fost detectate în peste 70 dintre cazurile de hepatită misterioasă, a transmis OMS. Prima ipoteză este că noua afecțiune este cauzată de o combinație între un adenovirus normal și un factor încă necunoscut care face boala mult mai severă.
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- Ce este Boala X, maladia care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS avertizează...
- Pericolul la care se supun persoanele care au tipare neregulate de somn. Boala gravă pe care o pot...
- Un test de sânge pentru sindromul oboselii cronice a dovedit o acurateţe de 91% într-un studiu pilot