Un englez de vârstă mijlocie a ajuns la spital după ce a luat zilnic, pentru o perioadă de câteva luni, un cocktail de suplimente ce conținea cantități toxice de vitamine. Medicii avertizează că supradozarea cu vitamina D poate fi foarte periculoasă.
Bărbatul, care nu a fost numit public, a pierdut 12 kilograme în trei luni și s-a temut că are cancer, după ce a început să sufere de vărsături constante, diaree și dureri de stomac. Simptomele lui au debutat la o lună după ce a începută să ia zilnic un cocktail de 20 de suplimente fără prescripție medicală, ce a echivalat cu de peste 80 de ori doza recomandată de vitamina D, scrie Daily Mail.
Citește și: Ce semne îți dă organismul când există o deficiență de vitamina D. Copiii sunt mai afectați
Pacientul a fost internat și a trecut printr-o serie de investigații, după ce medicii au decis să excludă existența unor tumori canceroase. Testele de sânge au arătat că nivelul său de vitamina D era de șapte ori peste normal și că suferise leziuni renale acute. Acesta a stat în spital mai bine de o săptămână, timp în care i s-au administrat medicamente și perfuzii pentru a elimina surplusul de suplimente de organism.
Medicii care l-au tratat pe bărbat au tras un semnal de alarm, subliniind potențiala toxicitate a suplimentelor considerate în mare măsură sigure.
Lipsa de vitamina D din organism e periculoasă, dar și surplusul poate duce la probleme serioase de sănătate
Vitamina D, cunoscută și sub numele de vitamina soarelui, ajută la reglarea cantității de calciu din organism, menținând oasele, dinții și mușchii sănătoși.
Sfatul specialiștilor în sănătate din Marea Britanie este că toată lumea ar trebui să ia în considerare să ia un supliment zilnic de vitamina D în timpul toamnei și iernii.
Vitamina D este un tip de vitamina pe care corpul uman o obține atât din dietă, cât și pe care o produce atunci când este expus la lumina soarelui. Persoanele care nu primesc suficientă vitamina D pot suferi deformări osoase, cum ar fi rahitismul la copii și osteomalacia (o înmuiere a oaselor) la adulți.
Citește și: Legătura neștiută dintre vitamina D și cancer. Ce arată cel mai recent studiu efectuat de oamenii de știință
Organismul produce în mod natural vitamina D atunci când este expus la lumina soarelui. Vitamina D se găsește și în alimente precum peștele gras, ficatul și gălbenușurile de ou.
Sistemul sanitar britanic recomandă de la 10 la 20 de micrograme pe zi pentru majoritatea oamenilor, cu mențiunea a nu se depăsi 100 de micrograme pe zi. Administrarea prea mult timp poate duce la o acumulare periculoasă de calciu în organism, care poate slăbi oasele și, de asemenea, poate afecta inima și rinichii.
Vitamina D este frecvent vândută în unități numite UI. Un microgram de vitamina D este egal cu 40 UI, dar a lua prea mult poate duce la acumularea de exces de calciu în organism, făcând rinichii să lucreze mai mult pentru a-l filtra.
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila...
- 5 semne că îți lipsesc din organism vitamine și minerale esențiale. Surse naturale din care să-ți...
- Vitamina K 1 poate reduce riscul fracturilor osoase în cazul persoanelor vârstnice. Alimente bogate...