Dacă te gândești să micșorezi cantitatea de zahăr consumată sau chiar să renunți de tot, pentru o perioadă, ar trebui să știi că este o decizie cu efecte pozitive asupra sănătății.
Cei mai mulți dintre noi consumăm mai mult zahăr decât ar trebui, iar americanii sunt campioni la acest capitol. În fiecare zi, în medie, un american consumă în jur de 77 de grame de zahăr, de trei ori mai mult decât cantitatea zilnică recomandată. Cea mai mare parte vine din sucuri, urmate de snacksuri și deserturi.
Spre deosebire de zahărul care se găsește în mod natural în alimente, cel adăugat în timpul procesării sau preparării poate avea efecte dăunătoare asupra organismului, scriu cei de la Eat This, Not That, care citează un studiu Harvard. Conform cercetării, o cantitate mare de zahăr consumată în mod regulat este asociată cu kilograme în plus, diabet și boli ale ficatului. De asemenea, nivelul trigliceridelor poate crește mult, ceea ce duce la un risc mai mare de boli de inimă.
Dacă renunți la zahăr pentru o lună, ți se poate părea dificil la început, dar își vei da seama că merită. De la un risc scăzut de diabet la o sănătate mai bună a intestinului și mai puțină anxietate, iată efectele renunțării la zahăr pentru 30 de zile.
Beneficiile renunțării la zahăr pentru o lună
Reducerea inflamației din corp
Inflamația cronică este legată de o gamă largă de afecțiuni, inclusiv diabet, boli cardiovasculare, Alzheimer sau artrită, iar trei din cinci persoane din întreaga lume mor din cauza bolilor inflamatorii. Pe lângă consumul excesiv de alcool, fumatul, obezitatea și stresul cronic, care pot crește riscul de inflamație, un studiu din 2006 sugerează că zahărul poate fi direct implicat. A învăța să trăiești fără adaosul de zahăr te poate ajuta să reduci riscul unora dintre aceste afecțiuni inflamatorii.
Creșterea energiei
Deși zahărul e o sursă de energie, calitatea acestei surse este cel mai important lucru. Zahărul rafinat, cum este cel care se găsește în alimente procesate, chipsuri sau prăjituri, te poate face să te simți letargic. Renunțarea pentru o lună la zahăr poate crește simțitor nivelul de energie în mod natural.
Un plus pentru sănătatea intestinală
Dacă te lupți cu balonarea sau ai un sistem digestiv imprevizibil, ar trebui să iei în considerare o pauză de la zahăr. Eliminarea lui pentru o lună va fi benefică pentru sănătatea digestivă, întrucât va contribui la menținerea unui echilibru al bacteriilor intestinale bune.
"Zahărul și carbohidrații rafinați hrănesc bacteriile dăunătoare din intestin, cea ce poate duce la probleme digestive", precum gaze, balonare, diaree sau constipație, a explicat un specialist în nutriție.
Scăderea riscului de a dezvolta diabet de tip 2
Cercetătorii au descoperit că o creștere a cantității de zahăr din mâncarea consumată este legată de dezvoltarea diabetului de tip 2. Indiferent de greutatea corporală a unei persoane sau de nivelul de grăsime viscerală, consumul unei singure băuturi îndulcite cu zahăr în fiecare zi este asociat cu un risc crescut de diabet.
Piele mai frumoasă și mai sănătoasă
Un studiu recent făcut în Franța, care a cercetat obiceiurile alimentare a peste 24.000 de adulți, pentru a vedea dacă felul în care mănâncă influențează dezvoltarea acneei, a arătat că o dietă cu mult zahăr, grăsimi și produse de origine animală este conectată cu o creșterea a apariției acneei la adulți. Renunțarea la zahăr pentru o lună poate fi benefică pentru curățarea și luminozitatea pielii.
Reducerea riscului apariției cancerului
Un raport din 2020 publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a constat că aportul de zahăr poate fi un factor de risc în dezvoltarea unor tipuri de cancer, cu accent pe cel de sân. Un dietetician de renume a declarat: "Consumul de zahăr 'hrănește' celulele canceroase, chiar și pe cele care au deja cancer în ele".
Mai puțină anxietate și depresie
Renunțarea la zahărul adăugat pentru o lună nu are efecte pozitive doar asupra corpului, ci și asupra minții. Conform unui studiu, un aport mai mare de zahăr dintr-o dietă e asociat și cu un risc mai mare de depresie. În 2019 s-a descoperit că alimentația bogată în zahăr poate provoca modificări neurobiologice ale funcțiilor creierului, stări emoționale alterate și anxietate.
- Te-ar putea interesa si:
- Boala de care suferă mai mult de 800 de milioane de oameni din întreaga lume
- Un nivel ridicat al glicemiei poate creşte riscul de tromboză, arată un studiu
- Studiu îngrijorător. Numărul deceselor anuale cauzate de cancer la nivel mondial aproape se va...