Somnul de după-amiază are beneficii asupra sănătății, arată un studiu realizat în China, care a arătat că acesta ar spori agilitatea mintală.
Potrivit cercetării efectuate de oamenii de știință din China, persoanele care aleg să se odihnească după-amiaza au prezentat o îmbunătățire a capacității de a conștientiza locația, a fluenței verbale și a memoriei de lucru.
Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat comportamentul a peste 2.200 de persoane din China, cu vârste de peste 60 de ani. Aceștia au fost chestionați cu privire obiceiurile lor de somn, iar apoi au fost supuși la o serie de de teste prin care li s-au măsurat diferite tipuri de abilități cognitive, de la rezolvarea anumite probleme până la capacitatea și durata de concentrare.
Dintre cei care au participat la studiu, 1.534 de persoane au raportat că adormeau după-amiaza cel puțin ocazional, în timp ce 680 au afirmat că nu aveau acest obicei.
Deși lungimea și frecvența scurtelor episoade de somn a variat în rândul voluntarilor, cercetătorii au stabilit scoruri de performanță cognitivă „semnificativ mai mari” la persoanele care au susținut că obișnuiau să se odihnească în mod regulat la amiază.
”Câteva studii au arătat că somnul de după-amiază promovează funcția cognitivă la vârstnici. Pe de altă parte, alte studii au indicat rezultate opuse”, au scris cercetătorii în lucrarea publiactă în revista General Psychiatry.
”Acest studiu a evidențiat o performanță cognitivă mai mare la vârstnici care dormeau după prânz, susținând studiile observaționale anterioare”, au mai spus ei.
Despre beneficiile somnului în timpul zilei s-a vorbit mult timp, de-a lungul timpului, iar unii dintre experți au stabilit că acesta poate întări chiar și sistemul imunitar.
”Când apare o boală sau leziuni celulare, puiul de somn poate ajuta la reglarea răspunsului inflamator”, au afirmat cercetătorii citați de Science Alert.
De cealaltă parte, persoanele care obișnuiesc să doarmă în timpul zilei s-ar confrunta cu un nivel mai mare de trigliceride, acesta fiind puse pe seama sedentarismului.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
- Cum să scapi de coșmaruri și care sunt simbolurile din spatele viselor urâte din timpul nopții...
- O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa