Oamenii de știință au făcut o nouă descoperire privind felul în care acționează coronavirusul în organism. Mai exact, în urma analizării persoanelor decedate din cauza Covid-19, ei au descoperit leziuni extinse și severe, care ar putea fi de folos pentru a-i ajuta să înțeleagă de ce unii bolnavi dezvoltă ”Long Covid”, adică coronavirus de lungă durată.
Potrivit oamenilor de știință care au realizat acest studiu, virusul SARS-CoV-2 prezintă niște caracteristici unice, ce ar putea explica motivul pentru care această boală provoacă leziuni severe la nivelul plămânilor.
"Descoperirea noastră indică faptul că maladia COVID-19 nu este doar o boală cauzată de moartea celulelor infectate, ci este probabil consecinţa acelor celule anormale care persistă perioade îndelungate în interiorul plămânilor", a declarat Mauro Giacca, profesor la King's College din Londra şi coautor al studiului, potrivit The Guardian.
Aceste descoperiri privind coronavirusul vin după ce experții au analizat mostre de ţesuturi prelevate din plămâni, inimă, ficat şi rinichi de la 41 de pacienţi care au murit de COVID-19 la Spitalul Universitar din Trieste, Italia, în perioada februarie-aprilie 2020.
Mauro Giacca, coatorul studiului, a dezvăluit, însă, că echipa sa nu a găsit semne evidente de infecţie virală sau de inflamaţie prelungită la nivelul altor organe, însă, cercetătorii au descoperit "o distrugere cu adevărat vastă a arhitecturii plămânilor", cu ţesuturi sănătoase care "au fost aproape complet înlocuite de ţesuturi cicatrizate".
Acesta a precizat de asemenea, că forma severă a coronavirusului, acel Covid de lungă durată ar putea fi cauzat de distrugerea țesutului pulmonar.
”Am putea în mod corect să considerăm că unul dintre motivele pentru care există astfel de cazuri de 'COVID de lungă durată' constă în faptul că există o vastă distrugere a ţesutului pulmonar. Deşi unii oameni se vindecă de COVID-19, leziunile care le-au fost provocate pot fi masive", a precizat acelaşi profesor.
Mauro Giacca a subliniat, de asemenea, că aproape 90% dintre pacienţii analizaţi au prezentat mai multe caracteristici unice ale bolii în comparaţie cu alte forme de pneumonie. De asemenea, o persoană prezenta cheaguri de sânge extinse la nivelul arterelor și venelor, iar în cazul alteia, unele dintre celulele pulmonare erau anormal de mari şi aveau mai multe nuclee, situație explicată prin fuziunea unor celule diferite într-o singură celulă mai mare, în cadrul unui proces denumit sinciţiu.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Ce este Boala X, maladia care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS avertizează...
- O adolescentă de 15 ani, primul caz pediatric de paralizie a corzilor vocale cauzată de Covid-19