Alimentele ultraprocesate, cele pline de zahăr, sare și grăsimi, dar sărace în fibre, vitaminesunt omniprezente în dietele unor persoane. Un studiu publicat într-o revistă de specialitate arată că obiceiul de a consuma astfel de mâncare are un cost mare pentru sănătate.
Când oamenii au o dietă cu alimente foarte procesate vreme de două săptămâni, ajung să consume mult mai multe calorii decât ar avea nevoie, adăugând kilograme și grăsime. Cu toții știm că astfel de mâncare nu este sănătoasă. Mai mult, unele cercetări au arătat că alimentele ultraprocesate sunt legate de un risc mai mare de a dezvolta cancer și obezitate.
Într-un studiu, 20 de adulți sănătoși au trăit timp de o lună într-un mediu controlat, unde toate mesele le erau pregătite. Au fost împărțiți în două grupuri: unora li s-a dat mâncare ultraprocesată (nuggets de pui, paste din conservă, covrigi, limonadă dietetică), unora neprocesată (salată, omletă, fulgi de ovăz, nuci), timp de două săptămâni, pentru ca apoi să schimbe între ei planul alimentar.
Kilograme în plus, depozite de grăsime, risc de obezitate și alte boli
Ambele diete aveau un profil nutritiv aproape identic, cu aceeași cantitate de zahăr, grăsimi, sodiu, fibre și multe altele. Dar mesele au avut efecte foarte diferite. Atunci când oamenii au urmat o dietă foarte procesată, au mâncat cu aproximativ 500 de calorii mai multe pe zi decât au consumat cu dieta mai puțin procesată. Au mâncat și mai repede, ceea ce ar putea fi unul dintre motivele pentru care s-au îngrășat mai mult. De asemenea, au adăugat aproximativ două kilograme pe parcursul a două săptămâni cu dieta ultraprocesată și au pierdut aproximativ aceeași cantitate cu dieta neprocesată.
"Mâncarea ultraprocesată tinde să fie mai moale, ceea ce o face mai ușor de mestecat și de înghițit. Una dintre teorii este că, dacă mănânci mai repede, nu dai timp suficient pentru a-i semnala creierului că ai avut suficiente calorii, că ești sătul și că te poți opri din mâncate. Până când creierul primește acel semnal, este prea târziu – deja ai mâncat în exces", spune unul dintre autorii studiului, conform Time.
Și nivelul unor hormoni s-a schimbat în funcție de cât de procesate au fost mesele lor. Chiar dacă oamenii au spus că se simt la fel de plini și mulțumiți în ambele diete, cea neprocesată a dus la o creștere a unui hormon de suprimare a poftei de mâncare, numit PYY, și la o scădere a hormonului foamei, grelina.
La o dietă neprocesată, "oamenii își reduc în mod spontan aportul de calorii, ceea ce duce la pierderea în greutate și la pierderea grăsimii corporale, fără ca ei să fie nevoiți să numere caloriile".
Evitarea alimentelor ultraprocesate nu este un lucru ușor, mai ales din punct de vedere financiar. În studiu, ingredientele pentru mesele neprocesate au costat cu aproximativ 40% mai mult decât pentru mesele ultraprocesate, dar cercetarea oferă cea mai recentă dovadă că reducerea consumului de alimente procesate poate merita prețul și efortul suplimentar.
- Te-ar putea interesa si:
- Dieta populară care ar putea crește riscul de demență. Oamenii care o urmează "se joacă cu focul"...
- Ce se întâmplă în corpul tău dacă îți programezi mesele între orele 9:00AM și 7:00PM. Beneficiile...
- Pericolul din spatele consumului de alimente ultraprocesate. Mulți oameni nu știu că ce mănâncă le...