Cei care vor să se asigure că au dinți sănătoși și un zâmbet strălucitor tind să se ferească de dulciuri și de băuturile acidulate, întrucât acestea sunt responsabile pentru tartrul care încarcă dinții. Un alt factor poate contribui la această neplăcere, și anume, neschimbarea periuței de dinți la timp.
Placa bacteriană este o peliculă de bacterii care se lipește de dinți. Când mănânci alimente nesănătoase, precum junk food sau dulciuri, bacteriile creează acidul care determină apariția cariilor. Periajul danturii ajută la îndepărtarea acestei plăci și la menținerea unei bune igiene bucale. Cu toate acestea, dacă nu respecți indicația de a schimba periuța la trei luni, aceasta nu-și mai îndeplinește rolul și, din contră, poate deveni la fel de periculoasă pentru dinți precum zahărul.
Un studiu din 2013, citat de express.co.uk, în timpul căruia a fost testată eficacitatea periuțelor de dinți, a constatat că după trei luni de utilizare, acestea nu mai pot îndepărta eficient placa. În timp, perii se rup și nu mai pot curăța zonele în care cei duri sunt proiectați să țintească. Astfel, placa începe să se acumuleze, ceea ce duce la apariția gingivitei. Conform studiului, după 40 de zile, periuțele nu mai sunt la fel de eficiente.
Cât de des ar trebui să înlocuiești periuța de dinți
Deși înlocuirea periuței de dinți ar trebui să fie un obicei bine împământenit, multe persoane continuă să folosească instrumentul de igienă multă vreme după ce timpul recomandat a trecut.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, o periuță de dinți manuală ar trebui înlocuită la maximum trei-patru luni, întocmai ca un capăt de periuță de dinți electrică.
Citește și: Cum să îți periezi corect dinții! Pași importanți pentru a ține la distanță afecțiunile stomatologice
Foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore...
- Soluția "miraculoasă" și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză...
- De ce au oamenii măsele de minte? Acești molari nu cresc la toată lumea