Aspirina, un medicament ieftin și la îndemâna oricui, ar putea reduce riscul de spitalizare în cazul pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și riscul de deces, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință.
Experții de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Maryland susțin, potrivit Daily Mail, că o aspirină luată în doze mici în fiecare zi ar putea reduce riscurile de a ajunge la terapie intensivă ori de a fi plasat pe un ventilator mecanic cu mai mult de 40%. Același studiu a arătat, de asemenea, că apsirina poate reduce riscul de a muri din cauza infecției cu aproape jumătate, în comparație cu persoanele care nu luau medicamentul.
Citește și: Cum îți dai seama că ai fost infectat cu noul coronavirus. Simptomele atipice pe care le poți ignora
De asemenea, oamenii de știință susțin că rezultate obținute de acest studiu oferă un ”optimism precaut” în ceea ce privește folosirea aspirinei pentru a ajuta la prevenirea complicațiilor severe cauzate de Covid-19.
Medicamentul care se poate lua fără prescripție medicală (OTC) este utilizat pentru ameliorarea durerilor minore și a febrei cauzate de dureri de cap, ciclu menstrual, leziuni musculare, răceală și gripă, dar și artrită. Aspirina este folosită, de asemenea, și pentru a reduce riscul de atacuri de cord și de accidente vasculare cerebrale, acesta fiind tocmai motivul pentru care experții cred că este benefică pentru pacienții de Covid-19. Mai exact, aceasta are rolul de a preveni coagularea sângelui, problemă cu care se confruntă mulți dintre oamenii infectați cu noul coronavirus.
Cu toate acestea, aspirina este clasificată ca un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) - un grup de medicamente care au fost în lumina reflectoarelor în timpul pandemiei ca având potențial agravant al simptomelor COVID-19.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Ce se știe despre Eris sau EG.5, noua subvariantă Omicron a coronavirusului. Numărul cazurilor de...
- Cazurile de Covid-19 şi spitalizările cresc în SUA odată cu răspândirea noii variante EG.5 a...
- Ce ar putea determina COVID-19 asimptomatic. Concluziile unui nou studiu al oamenilor de știință