Dacă te-ai întrebat vreodată ce riscuri sunt să te infectezi cu noul coronavirus în timp ce te afli în mașină alături de alte persoane trebuie să știi că felul în care sunt ținute geamurile, dacă sunt sau nu deschise, poate influența riscul de transmitere a virusului SARS-CoV-2.
O echipă de cercetători de la Universitatea Brown a analizat felul în care se transmite coronavirusul în mașină. Folosindu-se de modele computerizate pentru a stimula fluxul de aer în interiorul unei mașini, ținând cont dacă geamurile sunt deschise sau nu, aceștia au stabilit că riscul de a te infecta este mai mic dacă alegi să conduci cu ele deschise.
Simulările făcute de cercetători au stabilit că numărul pariculelor aeriene schimbate între un șofer și un pasager scad dramatic dacă sunt deschise mai multe geamuri. În plus, ei au descoperit că folosirea sistemului de ventilație al mașinii nu a avut același efect ca cel al geamurilor deschise, potrivit studiului publicat în revista Science Avances.
”Conducerea mașinii cu geamurile închise și cu aerul condiționat sau căldura pornită este cu siguranță cel mai prost scenariu, conform simulărilor noastre pe computer”, a spus Asimanshu Das, absolvent al Școlii de Inginerie Brown și co-autor al cercetării. ”Cel mai bun scenariu pe care l-am găsit a fost să le avem pe toate deschise, dar chiar și să avem una sau două deschise a fost mult mai bine decât să le avem pe toate închise”, a adăugat el.
De asemenea, cercetătorii au stabilit că nu există nicio modalitate de a elimina complet riscul, iar experții de la Centrele SUA pentru Controlul Bolilor (CDC) remarcă faptul că amânarea călătoriei și statul acasă sunt cele mai bune modalități de a-ți proteja sănătatea.
Cum a fost realizat studiul
Pentru a afla cum se transmite coronavirusul în interiorul unei mașini, experții au simulat o mașină în care au așezat două persoane, un șofer și un pasager așezat pe bancheta din spate, pe partea opusă față de șofer. Cercetătorii au ales această amenajare a scaunelor, deoarece maximizează distanța fizică dintre cele două persoane (deși este mai mică decât cei 1,5 – 2 metri recomandați de CDC). Modelele au simulat fluxul de aer în jurul și în interiorul unei mașini care se mișcă cu 80 de kilometri pe oră, precum și mișcarea și concentrația aerosolilor provenind atât de la șofer, cât și de la pasager. Aerosolii sunt particule minuscule care pot rămâne în aer pentru perioade lungi de timp, ele fiind un mod în care virusul SARS-CoV-2 este transmis, în special în spații închise.
Motivul pentru care ei recomandă căloria cu geamurile deschise este faptul că în mers se formează mai multe fluxuri de aer. Mai exact, aerul tinde să intre în mașină prin geamurile din spate și să iasă prin geamurile din față, ceea ce face ca foarte puține particule să fie transferate între șofer și pasfager. De asemenea, șoferul prezintă un risc mai mare de a se infecta față de pasagerul din spate, întrucât fluxul mediu de aer din mașină merge din spate în față, dar ambii ocupanți un parte de un transfer de particule mai mic comparativ cu orice alt scenariu.
Experții recomandă, de asemenea, purtarea măștii atunci când călătorești în mașină cu persoane străine, indiferent că alegi să ții geamurile deschise ori nu.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Ce se știe despre Eris sau EG.5, noua subvariantă Omicron a coronavirusului. Numărul cazurilor de...
- Cazurile de Covid-19 şi spitalizările cresc în SUA odată cu răspândirea noii variante EG.5 a...
- Ce ar putea determina COVID-19 asimptomatic. Concluziile unui nou studiu al oamenilor de știință