Lipsa de somn poate duce la probleme serioase de sănătate. În cazul femeilor care pierd 90 de minute de somn pe noapte poate crește riscul ca acestea să dezvolte anumite boli cronice în doar șase săptămâni.
Experții au descoperit că femeile pot deveni rezistente la insulină dacă au obiceiul de a pierde minute prețioase de somn noapte de noapte. Lipsa somnului poate crește stresul asupra celulelor care produc insulina și riscul de a dezvolta diabet de tip 2, mai ales în rândul femeilor. Cel mai predispuse sunt cele care au trecut de menopauză.
Noua cercetare este prima care arată că un deficit mediu de somn, pentru numai șase săptămâni, cauzează schimbări mari în organism. Oamenii de știință au descoperit că femeile sunt mai afectate în timp dacă nu dorm suficient.
În cadrul studiului, 38 de femei care obișnuiau să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte și-au redus programul de somn cu o oră și jumătate. Timp de șase săptămâni le-au fost monitorizate insulina, glucoza și grăsimea corporală. Cercetarea citată de Daily Mail a relevat că rezistența la insulină a crescut cu 15% în general și cu peste 20% în cazul femeilor care au trecut de menopauză.
Marie-Pierre St-Onge de la Universitatea Columbia, lidera studiului, a transmis: "De-a lungul vieții, femeile se confruntă cu multe schimbări în programul lor de somn din cauză că devin mamă, își cresc copiii și a menopauzei. Pe o perioadă mai lungă de timp, stresul continuu asupra celulelor producătoare de insulină ar putea duce la eșecul acestor, ajungându-se în cele din urmă la diabet de tip 2. Faptul că am văzut aceste rezultate independent de orice modificări ale grăsimii corporale, care este un factor cunoscut pentru diabetul de tip 2, vorbește despre impactul reducerii ușoare a somnului asupra celulelor producătoare de insulină și asupra metabolismului".
Cercetătoarea a adăugat și că sunt necesare date suplimentare pentru a se vedea dacă restabilirea somnului poate duce la îmbunătățirea metabolismului glucidelor. "Concluzia este că un somn adecvat în fiecare noapte poate duce la un control mai bun al zahărului din sânge și la reducerea riscului de diabet tip 2 mai ales în rândul femeilor aflate în postmenopauză".
Citește și: Ce este regula de somn 10-3-2-1-0. Îți garantează odihna deplină peste noapte
Citește și: Cinci obiceiuri care îți strică somnul și îți afectează sănătatea. Sfaturile unui medic britanic
Citește și: Ce efecte are asupra creierului un pui de somn în timpul zilei
- Te-ar putea interesa si:
- Boala de care suferă mai mult de 800 de milioane de oameni din întreaga lume
- Un nivel ridicat al glicemiei poate creşte riscul de tromboză, arată un studiu
- Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva