În ultimele zile, o dublă infecție respiratorie a apărut în spitalele din România. Este vorba despre flurona, o dublă infecție, una concomitentă cu virusul gripal și cu SARS-CoV-2.
Numele flurona vine chiar de la cele două virusuri: flu-gripă și rona-coronavirus.
"În timpul pandemiei am mai vorbit despre flurona, este adevărat că au fost cazuri extrem de rare pentru că circulaţia virusurilor gripale era mult limitată şi nu doar în România. În prezent, ceea ce este diferit este faptul că, având practic alertă epidemică, fiind la un pas de epidemie, avem multe cazuri de gripă. Totodată, avem şi infecţii cu SARS-CoV-2 şi este de aşteptat ca în viitorul apropiat, fără să fie o explozie, să avem mai multe astfel de cazuri", a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu pentru news.ro.
De asemenea, acesta a vorbit și despre simptomele flurona: "Înseamnă în primul rând o simptomatologie mult mai zgomotoasă, pentru că este o însumare a acestor simptome. În general, vorbim de o simptomatologie destul de clară, ca de gripă, care este accentuată, şi anume: stare general brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, dureri de cap, senzaţia că am fost bătut, pe care toţi o ştim dacă am trecut prin gripă, putem să avem şi simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale. Mult mai important este faptul că evoluţia poate să fie imprevizibilă sau, mai bine spus, riscul de a avea complicaţii creşte în momentul în care le am pe amândouă, mai ales la persoanele pe care le numim vulnerabile, cei care au o anumită vârstă, de peste 65 de ani, 70, mai ales dacă au şi boli cronice, persoanele supraponderale şi, de asemenea, o atenţie sporită ar trebui să fie pentru cei mici, până în 5 ani, care au un risc de a face complicaţii", a explicat dr. Marinescu.
Tratamentul trebuie să vizeze ambele infecții, cel mai adesea două antivirale asociate.
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Problemele de sănătate persistă în cazul persoanelor spitalizate cu Covid la începutul pandemiei...
- O adolescentă de 15 ani, primul caz pediatric de paralizie a corzilor vocale cauzată de Covid-19