Familia lui Bruce Willis a anunţat miercuri, 30 martie, că starul de 67 de ani a decis să renunţe la profesia de actor după ce a fost diagnosticat cu afazie, o tulburare de limbaj cauzată de leziuni la nivelul creierului, care afectează capacitatea unei persoane de a comunica, informează site-ul revistei Variety, citat de Agerpres.
Citește și: De ce evoluează boala Alzheimer. Un nou studiu oferă date importante legate de afecțiunile neurodegenerative
"Pentru minunaţii fani ai lui Bruce, noi, ca familie a lui, vrem să anunţăm că mult iubitul nostru Bruce s-a confruntat cu anumite probleme de sănătate şi a fost diagnosticat recent cu afazie, care îi afectează capacităţile cognitive. Ca urmare a acestui fapt, Bruce se va retrage din cariera de actor, care a însemnat atât de mult pentru el. Aceasta este o perioadă cu adevărat dificilă pentru familia noastră şi apreciem iubirea, compasiunea şi sprijinul vostru neîntrerupte. Vom trece prin aceste lucruri împreună, ca o familie unită, şi am vrut să anunţăm fanilor aceste lucruri, deoarece ştim cât de mult înseamnă el pentru voi şi cât de mult însemnaţi voi pentru el", a anunţat familia starului american într-un comunicat.
Ce este afazia, afecțiunea care i-a încheiat cariera lui Bruce Willis
Specialiştii de la Mayo Clinic din Statele Unite precizează că afazia apare adeseori după un accident vascular cerebral sau după un traumatism cranian şi îl împiedică pe pacient să comunice în mod normal.
"Afazia poate să afecteze capacitatea oamenilor de a vorbi, de a scrie şi de a înţelege un limbaj, atât în formă orală, cât şi scrisă", au explicat medicii americani.
Citește și: Motivul pentru care trezitul devreme e benefic pentru creier
Complicații posibile în cazul pacienților care suferă de afazie
Rareori se întâmplă ca cineva să sufere doar de afazie, conform broșurii celor de la Association Internationale Aphasie (AIA). Frecvent şi alte zone ale creierului sunt afectate. Exemple de complicaţii:
- semipareze. Pentru bolnavii de afazie, semipaezele sunt de obicei pe partea dreaptă a corpului. Activitatea musculară este afectată pe o parte, iar ca rezultat muşchii nu mai colaborează bine.
- pierderea a jumatăte din vedere (hemiopsie, hemi=jumătate, opsia= a vedea).Cei mai mulţi oameni văd tot ce este situat pe partea sănătoasă a corpului lor, dar nu şi lucrurile care sunt situate pe partea afectată.
- necunoaşterea executării anumitor acţiuni (apraxia, a=nu, praxia=a executa). Acţiuni simple ca îmbrăcatul, mâncatul, băutul, brusc nu mai pot fi executate conştient. O persoană care suferă de afazie nu ştie, de exemplu, cum să stingă o lumânare dacă i se cere să o facă (acţiune conştientă), în timp ce stinge automat un chibrit pe care îl ţine în mână dacă este în pericol să-şi ardă degetele.
- probleme cu mâncatul, băutul şi înghiţitul (disfagie, dis-nu bine, phagia=a înghiţi). Din cauza leziunii cerebrale, muşchii gastrici şi ai gâtului pot deveni paralizaţi, foarte sensibili sau insensibili. Acest lucru face ca mâncatul şi băutul să fie nişte sarcini foarte grele. Din cauza paraliziei şi a pierderii sensibilităţii pe o parte a obrazului, saliva poate curge neobservată pe la colţul gurii.
- probleme de memorie. În cazul reproducerii de informaţii, vorbirea joacă un rol important. Din cauza problemelor de vorbire, se pare că memoria nu mai funcţionează la fel de bine.
- reacţionează diferit. Uneori, oamenii reacţionează complet diferit confruntaţi cu evenimente, după ce au suferit un atac, decât înainte. Controlul exprimării emoţiilor devine mai dificil. Este posibil ca cineva să râdă sau să plângă mai des.
- epilepsie. Când creierul se reface în urma unei leziuni, se formează ţesut cicatrizat. Uneori, acest ţesut cicatrizat cauzează un aşa numit scurt circuit în interiorul creierului. Ca urmare, corpul are convulsii, persoana poate avea dificutăţi la respiraţie şi îşi poate pierde cunoştinţa. O asemenea criză durează doar câteva minute, dar de obicei este bruscă şi frica pe care o cauzează persoanei suferinde ca şi familiei acesteia este enormă.
Tratamentul afaziei
Mulţi oameni care suferă de afazie au fost spitalizaţi pentru o perioadă de timp. Această spitalizare a avut de obicei loc după ce s-a produs leziunea cerebrală. După ce au ieşit din spital, multe persoane au încă nevoie de tratament. Tratamentul afaziei este aproape întotdeauna oferit de logopezi. În principiu, oricine suferă de afazie este eligibil pentru terapie de vorbire. Durata tratamentului este printre altele legată de recuperarea în urma afaziei şi de posibilităţile şi reglementările din ţara în care trăiesc pacienții.
Foto: Profimedia, Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Ce este Boala X, maladia care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS avertizează...
- Pericolul la care se supun persoanele care au tipare neregulate de somn. Boala gravă pe care o pot...
- Un test de sânge pentru sindromul oboselii cronice a dovedit o acurateţe de 91% într-un studiu pilot