Turmericul a devenit un condiment din ce în ce mai folosit atât în smoothie-uri, cât și în preparatele asiatice. De-a lungul istoriei, rădăcina gălbui-portocalie, înrudită cu ghimbirul, a fost prețuită pentru efectele asupra sănătății și folosită în ceremonii religioase.
Cei de la East this, not that au studiat mai multe cercetări făcute în ultimii ani pentru a stabili ce rol are consumul regulat de turmeric. Pe scurt, principalele beneficii sunt efectele antiinflamatoare și antioxidante ale condimentului.
1. Turmericul, indicat în cure de slăbire
Un studiu întreprins de centrul de cercetare în domeniul nutriţiei al Universităţii Tufts din Boston a relevat că pigmentul natural care dă turmericului culoarea galbenă poate duce la pierderea kilogramelor, deoarece inhibă dezvoltarea ţesutului adipos.
2. Ajută la îmbunătațirea memoriei
În cateva studii realizate pe populațile din Asia a fost demonstrat că persoanele care au consumat mai mult curry au obținut rezultate mai bune la testele de evaluare cognitivă față de cele care nu au consumat acest condiment. Cercetătorii au corelat acest beneficiu cu turmericul, care este unul dintre ingredientele principale ale amestecului de condimente cunsocut drept curry, dar si din alimentația asiaticilor. Totodată, cercetătorii cred că efectele antiinflamatoare ale curcuminului pot proteja creierul împotriva bolilor degenerative și pot preveni apariția bolii Alzheimer.
3. Calmează durerile reumatice
Un studiu efectuat în 2016 a demonstrat faptul că administrarea de suplimente pe baza de curcumin timp de patru săptămâni a ajutat la calmarea durerilor provocate de osteoartrită la persoanele care sufereau deja de aceasta afecțiune.
4. Scade riscul de diabet
Un studiu făcut în 2009 la Universitatea Auburn a relevat că turmericul are rol în scăderea nivelului de zahăr din sânge, datorită componentului activ curcumin, ce acționează asemănător cu metforminul, cel mai uzual medicament prescris în caz de diabet.
O altă cercetare făcută în 2012 a testat curcuminul pe un grup de oameni cu prediabet. Cele 240 de persoane au fost împărțite în două grupuri. Unii au primit un placebo, iar ații curcumin. După perioada de teste, mai mult de 16% din cei care au primit placebo au dezvoltat diabet de tip 2, în timp ce din grupul celor care au primit curcumin sub formă de capsule nimeni nu a ajuns să aibă diabet. S-a constat astfel importanța curcuminului în producția de insulină a pancreasului.
5. Are proprietati anticancerigene
Un studiu din 2015, publicat în jurnalul de științe Molecules, a demonstrat că substanța activă curcumin poate bloca activitatea celulelor tumorale, prevenind astfel aparitia mai multor tipuri de cancer, precum cel de piele, pancreatic, mamar sau pulmonar.
Foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Boala de care suferă mai mult de 800 de milioane de oameni din întreaga lume
- Un nivel ridicat al glicemiei poate creşte riscul de tromboză, arată un studiu
- Studiu îngrijorător. Numărul deceselor anuale cauzate de cancer la nivel mondial aproape se va...