Găsirea câtorva minute pentru exerciții fizice poate fi o adevărată provocare pentru mulți. Cel mai important lucru este optimizarea antrenamentelor, pentru a obține cât mai multe beneficii, iar momentul zilei în care alegeți să faceți mișcare ar putea avea un impact în acest sens.
Iată ce spune știința despre cel mai bun momentul zilei pentru a face sport și la ce să vă așteptați dacă că faceți antrenamentul după această perioadă.
Antrenamentele de dimineață
Antrenamentele de dimineață par a fi cele mai bune. În special cele pe stomacul gol, fiind ideale pentru cei care vor să ardă depozitele de grăsime. Mișcarea pe stomacul gol este perfectă pentru cei care vor să piardă în greutate. Acest lucru este legat în mare parte de compoziția hormonală a organismului, care dimineața poate sprijini acest obiectiv, spune Anthony Hackney, profesor la Universitatea din Carolina de Nord.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu pui gura pe alcool o lună întreagă. Efectele se văd foarte repede
"În primele ore ale dimineții ai un profil hormonal care predispune la o metabolizare mai bună a grăsimilor și îți vei lua energia din rezervele de grăsime", a spus Hackney. Oamenii au în mod natural un nivel ridicat de cortizon și hormon de creștere dimineața, ambele implicate în metabolism. Cercetările sugerează, de asemenea, că cei care fac mișcare dimineața pot avea mai puțină poftă de mâncare pe parcursul zilei.
Un studiu publicat în 2019, citat de Time, arată că antrenamentele de la 7 dimineața pot schimba ceasul corporal, ceea ce înseamnă că vei începe să te trezești mai alert dimineața. Și sănătatea mintală, și productivitatea pot deveni mai bune.
Totuși, dacă nu ești o persoană matinală, nu trebuie să te forțezi. Ai putea să faci exerciții fizice, dar s-ar putea să fie la un nivel de intensitate atât de scăzut, încât să nu fie atât de eficiente.
Antrenamentele de după-amiază
Pe locul doi în topul celor mai bune momente ale zilei în care să faci sport este prânzul, mai ales dacă faci un antrenament lung și riguros, alimentat de o masă sau două luate deja până atunci.
O lucrare din 2018 a arătat că organismul arde în mod natural cu aproximativ 10% mai multe calorii după-amiaza comparativ cu dimineața devreme sau foarte târziu seara.
Citește și: Știința din spatele râsului: când apare prima dată în viață și ce beneficii are pentru organism
Antrenamentele de seară
Mulți oameni aleg să facă sport seara, după muncă, însă unii se tem că acest lucru îi poate face să adoarmă mai greu și mai târziu. Profesorul Hackney contrazice asta: "Dovezile sugerează că, atât timp cât nu faci sport, duș și apoi imediat te bagi în pat să te culci, nu interferează deloc cu programul tău de somn". O activitate care ameliorează stresul, cum ar fi yoga, chiar te ajută să dormi mai bine dacă o practici pe înserat.
- Te-ar putea interesa si:
- Obiceiul zilnic care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Ce au descoperit cercetătorii...
- Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai...
- Studiu: Mersul pe jos de trei ori pe săptămână „aproape înjumătăţeşte” reapariţia durerilor lombare