Earth,At,Night,Was,Holding,In,Human,Hands.,Earth,Day.

Când anunță oamenii de știință că s-ar putea termina viața pe Pământ și care ar fi motivul

O scădere extremă a nivelurilor de oxigen atmosferic va distruge, peste un miliard de ani, cea mai mare parte a vieții de pe Pământ, arată un studiu.

Cercetătorii din Japonia și SUA au constituit felul în care atmosfera planetei noastre se va schimba în urma diferitelor procese biologice, climatice și geologice. Dezoxigenarea va rezulta din fluxul din ce în ce mai mare de energie din Soare pe măsură ce acesta luminează, provocând creșterea temperaturilor la suprafață și reducerea fotosintezei.

Au descoperit că în aproximativ un miliard de ani dezoxigenizarea va readuce atmosfera la o compoziție inospitalieră, bogată în metan - una care amintește de Pământul timpuriu. Această soartă, au adăugat ei, va avea loc înainte de sosirea așa-numitelor condiții de seră umedă în care apa se va scurge ireversibil din atmosfera planetei.

Citeşte şi: Legătura neștiută dintre extincția animalelor de mari dimensiuni și creierul uman. Cum a evoluat acesta în ultimii 20.000 de ani

Descoperirile sugerează că oxigenul atmosferic nu este un lucru permanent al planetelor locuibile, ceea ce are implicații pentru căutarea noastră a altor vieți pe alte lumi.

În urma cu 2,4 miliarde de ani, atmosfera Pământului era bogată în metan, amoniac, vapori de apă și neonul cu gaz nobil, dar nu avea oxigen liber. Acesta a fost introdus într-un episod pe care geologii îl numesc Marele Eveniment de Oxigenare, în timpul căruia cianobacteriile care trăiesc în oceane au început să producă cantități semnificative de oxigen prin fotosinteză, schimbând astfel radical atmosfera.

Acest flux de oxigen  ar fi pregătit calea pentru a susține viața multicelulară la scară largă, deși a venit și cu un cost - moartea multor bacterii anaerobe, în ceea ce se crede că a fost prima dispariție în masă a Pământului.

Citeşte şi: Simptomele Covid-19 pot persista până la nouă luni. Avertismentul lansat de dr. Fauci: ”Amploarea problemei nu este cunoscută pe deplin!”

Noile descoperiri sugerează că, în viitor, atmosfera ar putea să se întoarcă în sens invers și, eventual, să redea lumea microorganismelor anaerobe.

"Descoperim că dezoxigenarea viitoare este o consecință inevitabilă a creșterii fluxurilor solare”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Rezultatele complete ale studiului au fost publicate în revista Nature Geoscience.

Te-ar putea interesa si:
Toate organismele vii s-ar trage din LUCA, o celulă de acum 4,2 miliarde de ani
Descoperire uriașă a oamenilor de ştiinţă în abisul Oceanului Pacific. „Ne încurajează să regândim...
Transformare spectaculoasa! Cum arata Pamantul acum 1.5 miliarde de ani

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...