Conform OMS, peste 400 de milioane de oameni din toată lume suferă de diabet, o afecțiune care poate avea complicații serioase pe termen lung. Pentru a le evita, regimul alimentar este foarte important. Deși fiecare bolnav este unic, există câteva lucruri generale pe care orice persoană diagnosticată cu această boală le poate urma pentru a o ține sub control.
Ce să mănânci dacă ești diabetic sau vrei să ții boala la distanță
Fasole, linte, năut, mazăre
Fasolea, lintea, năutul și mazărea sunt surse importante de proteine, fier și fibre, ce pot contribui la riscul apariției diabetului de tip 2. Cei care au deja această boală își pot îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge dacă le consumă, potrivit unui studiu canadian din 2012. De asemenea, aceste legume au un efect pozitiv asupra colesterolului și trigliceridelor.
Pește
Este recomandat ca fiecare om să consume cel puțin două porții de pește pe săptămână, dintre care una să fie un pește gras precum somon, sardine sau macrou, bogați în Omega 3.
Pentru cei cu diabet, consumul de pește poate fi o modalitate ușoară de a se proteja împotriva afecțiunilor rinichilor, ce pot apărea des. Aproximativ 1 din 3 adulți diagnosticați cu diabet ajunge să aibă probleme cu rinichii.
Nuci
Câteva nuci consumate în fiecare zi îi pot ajuta pe cei cu diabet și colesterol ridicat. Migdalele, fisticul, alunele de pădure, nucile și cajuul sunt opțiuni sănătoase pentru o gustare rapidă între mesele principale. Trebuie avută în minte, însă, cantitatea.
Cartofi dulci
Cartofii sunt carbohidrați care au un indice glicemic mediu sau ridicat, nefiind foarte indicați pentru cei care suferă de diabet de tip 2, însă cartofii dulci sunt bogați în fibre și au un indice glicemic mai scăzut, fiind o alternativă bună.
Ovăz
Fulgii de ovăz sunt bogați în fibre, ceea ce ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos și a unei greutăți corporale optime. În plus, protejează și inima. Un studiu din 2015 a arătat că persoanele cu diabet 2 care mănâncă ovăz la micul dejun au un nivel mai bun de glucoză în sânge față de cei care au consumat altceva.
Este important de știut că este vorba despre ovăzul simplu, nu despre cel cu zahăr sau miere.
Afine
Afinele au mai mulți antioxidanți decât multe alte fructe și legume. Aceste fructe mici au proprietăți de apărare împotriva multor boli și pot ajuta în controlarea glicemiei, întrucât sunt o sursă importantă de fibre, însă au un indice glicemic scăzut, eliberând zahăr într-un ritm lent. Sunt bune și pentru prevenirea diabetului de tip 2, au constatat cercetătorii de la Harvard, citați de The Sun. Trei porții de afine consumate săptămânal scad cu 26% riscul de a dezvolta diabet față de cei care le mănâncă doar o dată pe lună.
Citește și: Ce condiment să adaugi în regimul tău alimentar pentru a ține diabetul de tip 2 la distanță
Roșii
Un studiu din 2010 a arătat că roșiile pot scădea riscul apariției bolilor cardiovasculare în rândul pacienților cu diabet de tip 2, mai predisupuși în a dezvolta probleme cu inima din cauza nivelului crescut de zahăr din sânge care poate afecta vasele sanguine în timp.
Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc poate îmbunătăți metabolismul, inclusiv rezistența la insulină, tensiunea arterială și poate duce la eliminarea grăsimii din zona abdominală, toți factori care pot crește riscul de diabet și de boli cardiovasculare. Iaurtul grecesc are multe proteine, ceea ce ajută la menținerea senzației de sațietate pentru un timp mai îndelungat, și nici nu conține zahăr adăugat.
Foto: Profimedia, Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Boala de care suferă mai mult de 800 de milioane de oameni din întreaga lume
- Un nivel ridicat al glicemiei poate creşte riscul de tromboză, arată un studiu
- Microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor. Ajung în număr mare în fileurile pe care le...