Folosirea vizierelor pentru a te proteja de noul coronavirus este ineficientă dacă nu porți și mască de protecție, arată un studiu.
Folosindu-se de o simulare pe computer, oamenii de știință au încercat să afle cum se transmit picăturile de strănut ale unei persoane infectate cu noul coronavirus aflată la un metru distanță de o alta care poartă vizieră, dar nu și mască de protecție.
Astfel, cercetătorii din Japonia au arătat că ”inelele vortex” produse de strănut transportă particule infecțioase în mai puțin de o secundă, iar particulele de aer de mai puțin de cinci microni se strecoară prin vizierele de plastic, care sunt folosite frecvent atât personalul din saloanele de înfrumusețare, cât și de alți muncitori.
Potrivit Daily Mail, oamenii de știință sunt de părere că o persoană care poartă vizieră se poate infecta cu noul coronavirus dacă respiră în același moment cu persoana infectată care strănută.
În ciuda faptului că multe persoane au ales să poarte viziere în detrimentul măștilor de protecție, pentru că sunt mai puțin restrictive, acestea nu sunt eficiente. Tocmai de aceea, experții de la Universitatea Fukuoka din Japonia recomandă ca vizierele să fie purtate în combinație cu măștile de protecție. De asemenea, ei au sugerat că distanța socială de cel puțin doi metri ar trebui să fie păstrată în permanență.
Fugaku, cel mai rapid supercomputer, a arătat că vizierele sunt inutile
Despre infeciența scuturilor faciale sau vizierelor s-a vorbit mult timp, iar o simulare realizată pe cel mai rapid supercomputer din lume, Fugaku, a arătat că aproape sută la sută din particulele de aer de mai puțin cinci microbi se strecoară prin vizierel folosite de sute de mii de persoane.
"Judecând după rezultatele simulării, din păcate, eficacitatea scuturilor faciale în prevenirea răspândirii picăturilor emise din gură unei persoane infectate este limitată în comparație cu măștile", a declarat Tsubokura pentru The Guardian.
"Acest lucru este valabil mai ales pentru picăturile mici, de mai puțin de 20 de micrometri", a spus el, adăugând că toate particulele de aerosoli mult mai mici s-au strecurat prin spațiul dintre față și scutul facial. "În același timp, funcționează cumva pentru picăturile mai mari de 50 de microni.”
Computerul Fugaku, care poate efectua mai mult de 415 cvadrilioane de calcule într-o secundă și care a costat un miliard de euro, a constatat recent că măștile de unică folosință sunt mai eficiente în blocarea răspândirii Covid-19 prin picăturile respiratorii decât cele din bumbac și poliester.
Experții au speranța că acest calculator va ajută la identificarea tratamentelor pentru Covid-19, realizând o selecție între 2.000 de medicamente existente, inclusiv cele care nu au ajuns încă în stadiul de studiu clinic.
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- O adolescentă de 15 ani, primul caz pediatric de paralizie a corzilor vocale cauzată de Covid-19
- Persoanele vaccinate anti-Covid şi antigripal în acelaşi timp sunt mai bine protejate, sugerează un...