Cercetătorii Kaspersky au identificat un nou virus pe care hackerii îl folosesc pentru a comite fraude bancare prin intermediul telefoanelor infectate. Se pare că troianul bancar poate să colecteze date, dar și să manipuleze conținutul ecranului și să ofere control complet de la distanță.
Citește și: Telefoanele care devin inutile din 2021. Motivul pentru care nu le vei mai putea folosi din 11 ianuarie
Noul troian bancar poartă numele Ghimob, iar experții Kaspersky au stabilit care este modul lui funcționare. Mai exact, acesta poate dezactiva opțiunea de dezinstalare manuală, poate să manipuleze conținutul ecranului și să ofere control complet, de la distanță, hackerilor, potrivit zdnet.com.
Experții atrag atenția că acest troian este utilizat în Brazilia, în prezent, însă dezvoltatorii acestui troian mobil plănuiesc să se extindă pe tot globul.
Potrivit experților Kaspesky, troianul bancar Ghimob atrage victimele să instaleze fișierul prin intermediul unui e-mail care suferează că persoana care îl primește are un fel de datorie. Evident, mailul respectiv conține și un link, care odată instalat, malware-ul trimite un mesaj despre infecția reușită către serverul său. Mesajul include modelul de telefon, dacă are sau nu activată blocarea ecranului și o listă a tuturor aplicațiilor instalate pe care malware-ul le poate afecta. În total, Ghimob poate spiona 153 de aplicații mobile, în principal de la bănci, companii fintech, criptomonede și schimburi.
În ciuda faptului că utilizatorul poate avea setat un sistem de blocare a ecranului, dezvoltatorii pot folosi Ghimob pentru a debloca dispozitivul, întrucât poate înregistra codul. Atunci când dezvoltatorii ”acționează”, ei pot genera o imagine neagră ori pot deschide unele site-uri web pe întregul ecran. Apoi, în timp ce utilizatorul se uită la acel ecran, dezvoltatorii efectuează tranzacția frauduloasă în fundal, utilizând aplicația financiară deja deschisă.
Statisticile Kaspersky arată că, în afara de Brazilia, obiectivele de extindere ale Ghimob au în vizor Paraguay, Peru, Portugalia, Germania, Angola și Mozambic.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Experții în securitate, un nou avertisment pentru utilizatorii de telefoane cu Android: ”Nu...
- Mii de conturi, atacate de QakBot, cel mai puternic troian bancar. Cum poți evita să-ți fie...
- Cum îți protejezi contul de WhatsApp de hackeri. Trucurile la care să apelezi pentru a-l securiza