Fără sare, mâncarea nu are gust, însă poate deveni periculoasă dacă se depășește măsura. Mai toate alimentele din magazine, inclusiv cele considerate dulci, conţin sare, astfel că ajungem să consumăm prea multă. Corpul răspunde oricărui exces, așa că și în acest caz există câteva semne pe care merită să le iei în considerare.
Nu există un consens general între medici în legătură cu cantitatea de sare care ar trebui consumată zilnic. Potrivit Asociației Americane a Inimii, ar trebui să consumăm doar 1.500 mg de sodiu pe zi, în timp ce recomandarea cea mai generoasă este de 2.400 de miligrame. Cu toate acestea, aceeași organizație din SUA notează că media zilnică a unui cetățean ajunge la 3.4 grame de sodiu.
1.500 mg de sodiu sunt egale cu trei sferturi dintr-o linguriţă sau 3.75 gr. de sare pe zi.
Semne care arată un consum prea mare de sare
1. Îți este mereu sete
Acesta este primul semn că ai mâncat prea multă sare, căci organismul are nevoie de apă pentru a restabili nivelul optim de sodiu.
Senzaţia permanentă de sete apare atunci când corpul simte că nu are suficientă apă pentru a stabili un echilibru între cantitatea de sodiu şi restul lichidelor, aşa că trimite un semnal către creier că are nevoie de apă.
2. Ai tensiunea ridicată
Sarea creşte volumul sângelui din organism, care pune presiune pe inimă şi pe artere, ceea ce manifestă printr-o tensiune arterială mare.
3. Ai probleme precum gastrită sau ulcer
Sarea favorizează dezvoltarea bacteriilor precum Heliobacter Pylori. Prezenţa acestei bacterii nu e sinonimă cu boala, însă de multe ori dă simptome precum dureri de stomac, balonare, lipsa poftei de mâncare. Pe termen lung, pot apărea gastrita şi ulcerul.
Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău când renunți la fumat. Primele efecte se văd la doar câteva ore
4. Ai mâinile și picioare umflate
Persoanele care exagerează cu sarea se pot confrunta cu picioare şi degete umflate, pungi sub ochi, o senzaţie permanentă de umflare în întregul organism, inclusiv balonare.
5. Ai pietre la rinichi
Consumul excesiv de sare creşte nivelul calciului în urină, ceea ce predispune la formarea de pietre.
Foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Soluția "miraculoasă" și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză...
- De ce este bine să adaugi un praf de sare în ceai. Secretele unei băuturi delicioase, potrivit unei...
- Cu cât ar trebui să reducem consumul de sare pentru o viață echilibrată și pentru a micșora riscul...