Tigăile antiaderente pe care le folosim acasă ne introduc în mâncare, fără să știm, mii de microplastice. Oamenii de știință australieni ne atrag atenția că nu mai trebuie să gătim în ele din momentul în care apare prima zgârietură, fie ea cât de mică.
Citește și: Scobitul în nas ne poate îmbolnăvi! Cum poate crește acest obicei riscul de a face Alzheimer
Teflonul face partea din categoria substanțelor chimice perfluoroachilate, condamnate de cercetători. Un studiu recent, al Universității Carolina de Sud, arată că persoanele expuse la acest tip de materiale ar fi de aproape cinci ori mai predispuse la un cancer de ficat.
Iar acum, noua cercetare demonstrează și care ar putea fi cauza. Algoritmii inteligenți au calculat că, atunci când se deteriorează sever, stratul antiaderent eliberează în alimente 2,3 milioane de microplastice și nanoplastice. Chiar și dintr-o singură zgârietură pot apărea aproximativ 9100 de particule de plastic.
Află totul despre tigăile antiaderente, dar și alte știri din tehnologie, în emisiunea Jurnalul de Științe, prezentată de Teodora Safta. În fiecare vineri, de la ora 20, pe Digi World Romania și de la ora 22 pe Digi Life Romania.
Citește și: Testul pe care trebuie să-l faci. Ce indică despre tine dacă nu poți să stai zece secunde într-un picior
- Te-ar putea interesa si:
- Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise
- Sucurile pot duce la căderea părului. Bărbații sunt cei mai afectați de consumul băuturilor cu zahăr
- Ce se întâmplă cu persoanele care nu beau suficientă apă. La ce riscuri se supun