Particulele de praf foarte mici din aerul pe care îl respirăm ne pot provoca rapid un stop cardio-respirator. Un studiu observațional, realizat în Singapore, arată că este suficientă o singură zi în care nivelul de poluanți este crescut.
Sunt de cel puțin 25 de ori mai mici decât diametrul unui fir de păr uman, ceea ce înseamnă că le inhalăm fără probleme și fără să ne dăm seama. Studiul are la bază date colectate între 2009 și 2018, când au fost înreguistrate peste 18.000 de cazuri de stop cardiac. Dintre acestea, aproape 500 ar fi apărut din cauza concentrațiilor crescute de PM2,5 din ziua respectivă sau din ultimele 2 zile.
Concentrația medie în perioada de studiu a fost de 18,44 micrograme pe metrul cub, iar datele arată că o reducere de numai 3 micrograme a scăzut cu 30% și numărul acestor evenimente medicale.
Află totul despre cum ne îmbolnăvește poluarea, dar și alte știri din tehnologie, în emisiunea Jurnalul de Științe, prezentată de Teodora Safta. În fiecare vineri, de la ora 20, pe Digi World Romania și de la ora 22 pe Digi Life Romania.
Citește și: Testul pe care trebuie să-l faci. Ce indică despre tine dacă nu poți să stai zece secunde într-un picior
- Te-ar putea interesa si:
- New Delhi a devenit cel mai poluat oraş din lume, după ce petrecăreții au sfidat interzicerea...
- Cele mai poluate 100 de oraşe din lume se află în Asia. 83 dintre ele sunt într-o singură ţară
- Un nou studiu a arătat că apa îmbuteliată conţine sute de mii de particule de plastic pe litru