Difuzare: Digi World, lunea, 16:30
Primul episod: luni, 29 aprilie 2019, 16:30
Cele mai multe muzee sunt inchise pentru public lunea. Nu si pentru echipa Digi World care a reusit sa se strecoare, curioasa, in spatele usilor incuiate si sa vaneze, pe culoarele goale si in salile luminate atmosferic, fantomele istoriei si ale marilor personalitati. Rezultatul e o „pastila” care dezvaluie secretele muzeelor bucurestene si le reveleaza bogatia intr-o maniera vie, sintetica si captivanta, cu ajutorul celor mai pasionati gardieni ale acestor comori: muzeografii si directorii de muzeu.
Incursiunea in spatele usilor inchise incepe de la o piesa de muzeu esentiala, continua cu intreaga colectie, cu individualitatile din jurul sau si cu cladirea care o adaposteste. Obiectele si oamenii sunt priviti ca un flux continuu ce modeleaza istoria umanitatii. Emisiunea isi propune nu numai sa insufleteasca colectiile, ci sa dea relief si „voce” obiectelor pe langa care trecem, deseori, indiferenti.
Muzeele devin mult mai interesante atunci cand vizitatorii afla povesti interesante care le personalizeaza lucrurile ce li se astern in fata. O carte veche si groasa nu pare nimic exceptional, insa daca afli despre ea ca este primul tratat de bacteriologie din lume scris de roman, capeti o cu totul alta perspectiva. Emisiunea porneste de la mic si tinteste spre un scop mare: crearea de repere. Exponatele spun istorii cu multe straturi si interpretari, invoca o gama mare de idei si de emotii, iar expozitiile ofera comunitatii o scara de valori a mostenirii colective.
Muzeele reinvie istoria, iar „Lunea la muzeu” redesteapta pofta de a le vizita si a le privi intr-o noua lumina.
Seria a patra a productiei Digi World viziteaza doua dintre cele mai valoroase muzee bucurestene: Muzeul National de Arta al Romaniei si Muzeul Colectiilor de Arta.
Inaugurat in 1978 ca sectie a Muzeului National de Arta al Romaniei, Muzeul Colectiilor de Arta contine 30 de colectii permanente cu lucrari de pictura, sculptura, grafica, arta decorativa romaneasca, europeana si orientala donate de-a lungul timpului de colectionari si artisti, adevarate figuri tutelare ale culturii romanesti. Colectiile reflecta nu atat vremurile in care au fost compuse ci, mai ales, personalitatea coplesitoare, uneori chiar flamboianta a colectionarilor.
In Muzeul Colectiilor, pe langa lucrari de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Iosif Iser, Camil Ressu, Francisc Sirato, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Ghiata gasim si mari maestri europeni ca Renoir, Cézanne, Matisse sau Picasso. ”Culegatoarea de Morcovi” este singurul tablou semnat de Van Gogh dintr-un muzeu romanesc. Bogatia exponatelor nu se reduce la pictura, pentru ca publicul poate admira grafica europeana si japoneza, mobilier francez, covoare orientale, dar si icoane vechi transilvanene.
Tot in seria a patra, vom lua o pauza de la colectiile permanente ca sa vizitam expozitia temporara ”Metamorfoze. Camee, geme si bijuterii din colectia MNAR” ce expune o adevarata comoara: peste 100 de inele, dar si sigilii, cercei, bratari decorate cu geme-intalii, camee si pietre pretioase din diferite epoci istorice, piese care nu au mai fost expuse pana acum. Iar spatiul unde a fost organizata expozitia este si el unic, rareori deschis publicului: Sala Oglinzilor, in trecut Piscina Regala a Palatului.
Privite prin obiectivul aparatului de filmat si prin perspectiva initiata si entuziasta a curatorilor, aceste obiecte de arta devin nu numai un simbol al perenitatii artei, dar si marturii emotionante ale celor care le-au cules, le-au iubit si ni le-au daruit cu generozitate.