Emisiunea „Jurnalul de Științe” este prezentată de Teodora Safta, are o durată de 10 minute și se vede în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World Romania.
„Jurnalul de Științe” are scop educativ, iar subiectele prezentate în edițiile acestei emisiuni vor acoperi domenii precum medicină, spațiu, inginerie, transport sau mediu.
Jurnalul de Stiinte, 28 septembrie
Cel mai vechi animal de pe Pământ trăia pe fundul oceanului. Avea o formă ovală și ajungea până la un metru lungime.
Până și roboții sunt ecologiști. O demonstrează o astfel de mașinărie inteligentă, construită în Elveția, care ia un deșeu de pe jos și-l aruncă la gunoi.
Dacă unii roboți deschid uși sau cară cumpărături, alții știu să cânte muzică. Aparatele despre care vorbesc sunt realizate de la zero de un artist german.
Putem ști câte persoane se află într-o cameră, fără să le vedem. Este performanța obținută de inginerii americani, cu o metodă care se folosește de semnalele wi-fi.
O vopsea specială transformă aproape orice obiect într-o antenă. Chiar dacă este mult mai subțire, inginerii americani spun că va funcționa la fel de bine ca acelea pe care le avem în telefoane.
După robotul care întoarce burgeri, am descoperit acum unul care desface foile de salată în mai puțin de 30 de secunde. Fără să le rupă.
Zece minute de exerciții fizice în fiecare zi ajută memoria și pot preveni apariția bolilor mintale. Efectul este valabil atât la tineri, cât și la persoanele în vârstă.
Ați auzit vreodată de anghila-pelican? Este un pește care trăiește la adâncimi mari în ocean și are un aspect neobișnuit. Iar când este enervat, are o reacție bizară.
Un virus modificat genetic identifică prezența bacteriilor periculoase din apa potabilă. Procesul durează doar câteva ore.
Acum știm de ce nu suntem tocmai binedispuși când ne este foame. Oamenii de știință canadieni au descoperit că de vină este hipoglicemia.
Este foarte mic și are mai multe picioare decât o omidă. Este vorba despre un robot capabil să ducă medicamentele exact acolo unde trebuie în corp.