Dacă și pe voi vă enervează anumite sunete, pe care le fac cei din jur, ați putea suferi de misofonie. Este o afecțiune neurofiziologică, în care avem tendința să reacționăm negativ la anumite zgomote.
Plescăitul, sorbitul, căscatul continuu, mestecatul de gumă, trântitul de uși sau joaca obsesivă cu pixul. Sunt gesturi care pe unii dintre noi îi enervează foarte mult. Sunetele produse de aceste mișcări sunt percepute diferit de creierele lor și sunt cu atât mai enervante cu cât aparțin membrilor familiei decât străinilor.
Nici nu trebuie să fie foarte puternice, chiar și respirația sau vorbitul în șoaptă sunt iritante pentru persoanele cu misofonie. La experimentele realizate, cercetătorii au descoperit că subiecții afectați tind să devină rapid furioși sau dezgustați. Transpiră abundent, pulsul le crește brusc și au contracții musculare. Cortexul insular anterior, acea zonă din creier care influențează luarea de decizii, devine mai activă.
Citește și: Testul pe care trebuie să-l faci. Ce indică despre tine dacă nu poți să stai zece secunde într-un picior
La fel și cortexul motor, cel care inițiază activitatea voluntară a mușchilor. Practic, spun experții, persoanele cu misofonie reproduc silențios gesturile enervante.
Află totul despre uscătoarele de rufe, dar și alte știri din tehnologie, în emisiunea Jurnalul de Științe. În fiecare vineri, de la ora 20, pe Digi World Romania și de la ora 22 pe Digi Life Romania.