Creativitatea asta... E o fiara. Adica e o fiara cu care trebuie sa te imprietenesti. M-am nascut intr-o familie de artisti. Tatal meu a scris, mama a facut conservator. A facut muzica, violoncel. Ideea de rigoare, de program, am dobandit-o de unul singur. Mi-am autoimpus, la un moment dat, o formula de rigoare, de ritm si de program, pentru ca altfel as fi fost in afara oricarei scheme de consecventa.
Pentru orice artist profesionist, meseria lui e arta. Exista o formare, o educatie, o meserie. Exista tehnica. Arta e dependenta de tehnica. In orice fel de exprimare. Toti artistii isi perfectioneaza tehnica de-a lungul timpului.
Primele obiecte pe care le-am facut erau uluitoare pentru mine, adica ma depaseau cu totul ca inteles, ca rezultat. Ca atunci cand faci ceva si nu stii ca poti sa faci. Stii, dar nu stii ca stii. Primele obiecte pe care l-am facut, cu siguranta m-au impregnat foarte puternic cu certitudinea ca trebuie sa continuu. Ca acolo se intampla ceva, ca acolo e ceva. E o chestie, deopotriva rationala si intuitiva, foarte senzoriala, dar foarte logica. Si cu repere foarte clare. Adica nu poti sa treci dintr-o parte in alta fara sa existe consecinte. Incalzesti prea mult, se topeste materialul. Incalzesti prea putin, nu se topeste cat trebuie. Si lucrurile astea mobilizeaza foarte mult cam tot ce ai tu pe acolo. E foarte important ca, din cand in cand, sa poti sa-ti produci un cutremur de unul singur, sa mai darame din constructiile foarte precise. Asta-i drumul spre manierism.
Shopingul de mall ii impiedica pe foarte multi oameni sa aiba acces la o zona culturala sau alternativa. Alternativ nu inseamna un moft adolescentin al unor copii care nu vor sa se maturizeze nici la 50 de ani. Inseamna acel spatiu de explorare si de experiment pe care marile branduri nu si le permit. Nu si le permit prin presiunea vanzarile pe care trebuie sa le faca. Marile branduri merg la sigur. Artistii si designerii experimenteaza.
Daca vorbim de meseria clasica, e un tip de satisfactie pe care trebuie sa poti s-o extragi din facerea unui lucru impecabil. Simetric. Clar, curat, repetitiv. Sa poti sa faci acelasi lucru de 5 ori la fel de bine si, de fapt, din ce in ce mai bine.
A fost o surpriza propunerea Casei Regale sa devin furnizor. Contactul cu membri Casei Regale a fost unul uimitor de firesc si natural. N-am avut niciodata sentimentul ca ma intalnesc cu niste VIP-uri. Am avut sentimentul ca ma intalnesc cu niste oameni care iau lucrurile in serios si care nu uita sa zambeasca, nu uita sa fie firesti. Sa fie atenti, sa fie extrem de prezenti.
Eu nu cred ca exista zile bune si zile rele. Adica stii sa faci, sau nu stii sa faci chestia asta. Poti sa cobori atat de mult incat sa nu mai stii nimic din ce stiai? Inseamna ca felul in care ai invatat n-are de-a face cu o forma construita.
Nu rata episodul pe 02 februarie, de la 20:55, pe Digi World Romania!
Autori: Mihaela Popescu (producator Digiportrete) si Anca Gradinariu (redactor Digiportrete)