Digiportret-Justin-Musina-8.png

Digi Portret – Justin Mușină, free-runner

„Scopul free-runningului este să te simți bine și să faci ceva frumos. În schimb scopul parkour-ului este să ajungi mai repede unde ar trebui să ajungi. Pentru că îți place ceea ce faci, vrei să faci și mai bine”.

De cand era mic a fost atras de acrobație, iar numeroasele sporturi și activități pe care le-a practicat - tenis de masă, tenis de câmp, juddo – nu i-au adus satisfacția pe care a găsit-o în parkour și în free-running. Justin Mușină practică aceste activități sportive din pasiune pentru „estetica mișcării”.

„Parkour-ul reprezintă să ajungi din punctul a în punctul b cât mai rapid și folosind cât mai puțină energie. Iar partea de free-running reprezintă partea de acrobație, partea de estetică, în care poți să parcurgi același traseu numai că nu o să mai faci un minut, cât ai putea să faci, poți să faci 15 minute, o oră. Sau poți nici să nu-l termini. Poți să te joci cu obstacolele care sunt acolo. Totul e de frumusețe. Totul e estetică”.

Când a început să practice parkour, un singur documentar rula pe micile ecrane, însa nici măcar acesta nu prezenta tehnicile necesare pentru executarea săriturilor. „Curaj are oricine. Dar nu înseamnă că o să te facă mai bun. Curajul tău s-ar putea să îți aducă o accidentare. Să nu ne bazăm mai mult pe curaj, ci pe experință”. . De aceea, free-runnerul Justin Mușina a suferit numeroase accidentari, care l-au facut să înțeleagă că, în acest sport, curajul îți poate aduce și astfel de incidente nedorite.

„Ca să poți să faci săritura pe care n-ai mai făcut-o înainte, trebuie să te oprească teama. Dar, venind cu experința din spate, creierul conștientizează dacă poți sau nu să faci săritura. Tocmai de aceea, experiența învinge teama.”

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...