Potrivit revistei “Stiinta si Tehnica”, un mamifer de mici dimensiuni este vinovatul principal de transmiterea CORONAVIRUSULUI de la lilieci la oameni. După testarea a peste 1.000 de mostre obtinute de la animale sălbatice, cercetatorii chinezi de la Universitatea de Agricultura South China au identificat in proportie de 99% similitudini intre secventele genomice ale virusului gasit in acestea cu cel descoperit la persoanele infestate cu COVID 19, relatează agenţia de presa Xinhua.
Cand au o problema majora, oamenii s-au obisnuit sa caute mai intai vinovatul. Multe animale salbatice pot transmite viruşi către alte specii, iar aproape toate tulpinile de coronavirus, contagioase pentru oameni, şi-au avut originea la acestea. Iata de ce, in aceste zile, privirea tuturor se indreapta catre unul dintre cele mai ciudate mamifere de pe Pamant.
Dar cine este acest pangolin? Exista opt specii raspandite pe teritoriul Africii si Asiei. Aspectul sau este straniu. Pangolinul este un animal aproape in totalitate blindat cu solzi. Parti ale fetei si zonele inferioare ale corpului fac exceptie. Unele specii traiesc toata viata in copaci, dar sunt si exemplare uriase, pentru care solul reprezinta caminul ideal. Au botul alungit si lipsit de dinti, pentru ca hrana acestora este reprezentata in mare parte de furnici, fiind insectivore. Isi localizeaza hrana folosindu-se de miros. O alta ciudatenie a pangolinului o reprezinta limba, care depaseste dimensiunile corpului. Lungime trunchiului este de pana la 90 cm. Poate atinge o greutate maxima de 30 kg. Reproducerea are un ritm relativ lent – o data pe an, cand femelele aduc pe lume cel mult doi pui. Durata de viata nu este clara, dar se pare ca in captivitate poate depasi 20 ani.
Cel mai mare pericol pentru pangolin o reprezinta braconajul. Este cautat cu disperare pentru carne, solzi, piele si organe.
In prezent, specia este pusa in pericol. Conform Associated Press, principala cauza este traficul de animale. In decursul a 10 ani au fost ucişe peste un milion de mamifere. Cel mai recent si la indemana exemplu s-a petrecut chiar in apropierea Romaniei. La sfarsitul anului trecut (2019), un transport de 1200 kg solzi de pangolin ar fi trebuit sa tranziteze potrivit Mediafax teritoriul tarii noastre, daca nu ar fi fost depistat la timp de autoritatile turce pe Aeroportul International Istambul.
Potrivit cercetătorului John R. Platt, in Asia, in special in China si Vietnam, se crede ca solzii acestuia pot vindeca cancerul şi sunt utili in curele de slabire, precum si in tratarea astmului si a artritei. Intr-un top trist si crud al celor mai braconate animale din lume , pangolinul ocupa un nefast loc trei dupa elefant si rinocer.
Autoritatile au intervenit insa pentru salvarea de la disparitie a acestei specii. În urma unei convenţii despre animalele sălbatice, comerţul cu pangolin a fost interzis. In cadrul CITES (Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie) desfasurata la Iohannesburg, in prezenta a 183 de ţări, s-a votat aceasta restrictie. În prezent, prin convenţia CITES sunt protejate prin lege peste 35.000 de specii de animale şi plante.
Suntem in plina PANDEMIE. Cercetătorii chinezi care investigează originea acesteia au declarat că pangolinul, se incadreaza ca o „veriga lipsa” dintre lilieci şi oameni, scrie The Guardian. Liliecii sunt purtători cunoscuţi ai celei mai noi tulpini de coronavirus. Cercetatorii de la Institutul Pasteur din Franţa mentioneaza ca boala nu a fost transmisă in linie dreapta, de la lilieci la oameni, ci „Credem că ar fi fost vorba de un alt animal, un intermediar”, susţine cercetatorul Arnaud Fontanet, citat de Mediafax.
Istoria se repeta. Pana acum era aproape necunoscut si insuficient cercetat. Dar de cand s-a stabilit legatura sa certa cu CORONAVIRUSUL, pangolinul a devenit, din ciudatul mamifer nocturn, una dintre cautarile cele mai dese pe internet. Sa nu uitam ca in 2002, civet-ul a fost purtatorul unei alte tulpini de coronavirus, care a dus la aparitia epidemiei de SARS.
Autor: Mihaela Popescu (producator Digipedia, Digi World)
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Ce este Boala X, maladia care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS avertizează...
- Ce se știe despre Eris sau EG.5, noua subvariantă Omicron a coronavirusului. Numărul cazurilor de...