Tehnologia bionica are un ritm de dezvoltare alert. Testele realizate initial pe animale au dat rezultate, dar ce se intampla cand acestea sunt continuate pe oameni? Au trecut patru ani (13 aprilie 2016), de cand un pacient tetraplegic din Ohio a reusit sa-si miste din nou degetele mainilor, dupa implantarea unui microcip in creier.
Un sistem unic (NeuroLife) realizat, in parteneriat, de cercetatori ai Universitatii din Ohio (SUA) si ai Institutului Feinstein (New York), functiona ca un "bypass" electronic, prin care se realiza o conexiune directa intre creier si muschii bratului. Se evita astfel portiunea lezata din maduva spinarii. Mai exact, potrivit AFP si EFE, un computer decodifica, prin anumiti algoritmi, activitatea neuronala a tanarului pacient (24 ani) si sesiza momentul cand acesta urma sa se miste.
Cu ajutorul acelui cip implantat in creier, pacientul a reusit sa revina la o viata aproape normala. Doua luni mai tarziu era deja in stare sa deschida si sa inchida palma doar cu ajutorul gandurilor si al dispozitivului NeuroLife. Apoi, evolutia favorabila l-a ajutat chiar sa duca telefonul la ureche sau sa ridice un obiect cazut pe sol.
M-am transformat in cyborg ... In momentul de fata, eu sunt singura persoana de pe planeta care are un cip special implantat in creier, care imi poate citi gandurile si trimite acele semnale printr-un port din craniul meu catre un computer, care la randul lui poate trimite informatia inapoi in corpul meu si astfel pot face lucruri fizice. (...) Tehnologia asta imi reanimeaza bratul si imi permite sa-l controlez cu mintea, similar cu miscarile mele dinainte de accident. (...) In primul rand, a trebuit sa reinvat orice aspect din viata mea, ca sa ma adaptez la paralizie. Am facut terapie la Universitatea de Stat Ohio din Columbus. (...) Dupa mult efort, puteam sa mananc singur, puteam sa controlez scaunul cu rotile si chiar sa si conduc o masina, declara dupa cativa ani de la operatie pacientul.
In aceeasi directie s-au indreptat si eforturile unei companii a magnatului Elon Musk. Aceasta a realizat un cip Neuralink, prin care se urmarea unirea omului cu lumea digitala. Acesta urma sa inregistreze semnalele date de creier, amplificandu-le si trimitandu-le unui dispozitiv tot de mici dimensiuni purtat in spatele urechii.
Marimea cip-ului era de zece ori mai mica decat ale unui fir de par. Scopul principal al acestuia era ajutorarea oamenilor paralizati sau nevazatori. Pacientii erau supusi unei operatii minim invazive, realizate cu ajutorul robotilor.
Sunt multe fire foarte mici care sunt plasate cu grija, iar operatia, pe baza de cip, necesita o incizie de doar doi milimetri. Aceasta se dilata pana la opt milimetri, este introdus cipul si revine apoi la dimensiunea initiala, dupa care este lipita. Nu este nevoie de copci. Interfata cipului este wireless, deci nu iti atarna fire din cap, preciza atunci Elon Musk, fondator Neuralink.
Milioanele de neuroni de la nivelul creierului trimit pemanent semnale atunci cand oamenii vorbesc, vad, aud, gandesc sau simt. Totul are la baza aparitia unui mic camp electromagnetic. Neuralink presupune interceptarea acestui camp si interpretarea lui cu ajutorul sistemelor digitale.
Anul 2020, urma sa inregistreze un pas inainte al acestor cercetari, in ciuda criticilor aparute. Am spus multe despre Inteligenta Artificiala de-a lungul anilor, dar cred ca si in cea mai optimista varianta vom fi lasati in urma. Este un scenariu optimist, dar cred ca printr-o interfata creier-masina cu latime de banda putem porni in calatorie si putem avea optiunea de a fuziona cu Inteligenta Artificiala. Este foarte important, spune Elon Musk.
Ne place sa credem sau nu, viitorul apartine, in mare parte, cyborgilor. Intr-un articol viitor il veti cunoaste pe celebrul Captain Cyborg, cercetatorul despre care se spune ca a marcat evolutia omenirii. Institutul de Fizica al Marii Britanii l-a asezat pe primul om de stiinta devenit cyborg printre cele sapte genii ale stiintei, alturi de Galileo Galilei, Einstein si Nobel.
Misterele stiintei nu se opresc aici. Daca vreti sa fiti la curent cu ultimele noutati, nu ratati editiile DIGIPEDIA cu reputatul jurnalist de stiinta, Alexandru Mironov. In fiecare vineri de la orele 21:00, pe Digi World.
- Te-ar putea interesa si:
- Expediția Imja Tse 2024: O Călătorie Spre Vârfurile Interioare
- Sub Cerul Înghețat: Drumeția prin Kongma La către Chukhung
- Imja Tse: Veni, Vidi, Vinci – 6 români înfruntă provocarea supremă la 6.189 m!