Primele vesti incurajatoare vin tot din Italia! Cercetatorii Universitatii din Bolognia au observat ca temutul virus are o rata de mutatie scazuta. Coronavirusul prezinta o mica variabilitate, aproximativ sapte mutatii pe proba, spre deosebire de gripa comuna care are o rata de variabilitate dubla. Studiile actuale faciliteaza si grabesc astfel descoperirea unui vaccin viabil.
Iata, pe scurt, istoricul evolutiei pandemice. In Wuhan, epicentrul pandemiei, specifica a fost tulpina initiala L, mentionata in decembrie 2019. La ora actuala aceasta da semne de diminuare si chiar disparitie din zona. Prima sa mutatie, tulpina S, a aparut la inceputul acestui an. La mijlocul lunii ianuarie 2020, au fost semnalate tulpinile V si G, cea din urma fiind si cea mai raspandita in Europa si Italia.
Tulpina G si tulpinile sale asociate GR si GH sunt de departe cele mai raspandite, reprezentand 74% din toate secventele de gene pe care le-am analizat. Prezinta patru mutatii, dintre care doua sunt capabile sa schimbe secventa proteinelor ARN polimerazei si proteinelor Spike ale virusului. Aceasta caracteristica faciliteaza probabil raspandirea virusului, mentioneaza Federico Giorgi, cercetator la Unibo si coordonatorul studiului.
Conform datelor oferite de cercetatori, tulpina de GH este in prezent aproape inexistenta in Italia, dar destul de raspandita in Franta si Germania. Pe de alta parte, In America de Nord, tulpina cea mai raspandita este GH, in timp ce in America de Sud mai frecventa este tulpina GR. In Asia, raspandirea tulpinilor G, GH si GR inregistreaza un trend ascendent.
Daca tulpina S poate fi gasita in unele zone restranse din SUA si Spania, tulpinile L si V dispar treptat.
Asadar, chiar daca in prezent sunt descoperite sase tulpini principale de coronavirus, trebuie monitorizate atent mutatiile care tind sa apara.
Mutatiile genomice rare sunt mai putin de 1% din toate genomele secventiate. Cu toate acestea, este fundamental sa le studiem si sa le analizam, astfel incat sa le putem identifica functia si sa le monitorizam raspandirea. Toate tarile ar trebui sa contribuie la cauza, dand acces la date despre secventele genomului virusului, atrage atentia cercetatorul italian.
Geographic and Genomic Distribution of SARS-CoV-2 Mutations este titlul studiului aparut in revista Frontiers in Microbiology. Coordonatorii cercetarii - Daniele Mercatelli si Federico M. Giorgi, ambii de la Departamentul de Farmacie si Biotehnologie al Universitatii din Bologna, au ajuns la aceste concluzii in urma analizei a 48.635 de genome coronavirus, care au fost izolate de cercetatorii din laboratoarele din intreaga lume.
Autor: Mihaela Popescu, producator Digipedia Stiinta
- Te-ar putea interesa si:
- Dr. Bogdan Ivănescu (DIGIPEDIA): Un curs de prim-ajutor - pregătirea pentru imposibil
- MĂGURELE SCIENCE PARK și DIGIPEDIA: Cum cercetarea și educația colaborează pentru un viitor...
- Expediția Imja Tse 2024: O Călătorie Spre Vârfurile Interioare