Vechea legenda a „Cutiei Pandorei” este zilele acestea mai actuala ca niciodata. Mai ales ca, dupa deschiderea ei, oamenilor le mai ramane un semn – speranta!
O colaboratoare permanenta a emisiunii Digipedia, Andreea Paul, presedintele INACO (Initiativa pentru Competitivitate) vorbea intr-o editie a emisiunii despre meseriile viitorului. Andreea Paul a gasit dincolo de tragediile generate de COVID-19, o serie de oportunitati. Orice s-ar intampla, trebuie sa gandim pozitiv si trebuie in permanenta sa ne reconfiguram.
Plecam de la lucrurile considerate banale pana acum, dar, iata ca, in aceasta perioada, ele se dovedesc capitale. Igiena redevine o prioritate, disciplina revine la putere, cunoasterea se democratizeaza si alfabetizarea digitala si tehnologica primeaza.
Repetarea timp de 3 saptamani a acestor noi practici de igiena individuala si institutionala dezvolta reactii pavloviene. Mai curati, devenim mai sanatosi. Un castig!, subliniaza Andreea Paul.
Igiena vine astazi la pachet cu disciplina, pentru a proteja sanatatea si viata.
Ne disciplinam. Regulile mereu ocolite, principiul lasa ca merge si asa costa vieti umane, fie ca e vorba de reactii nesabuite individuale sau institutionale, de incapacitatea publica de a pregati vara sanie si iarna caruta, pentru a nu mai continua cu gestionarea bugetelor publice pe deficite in vremuri bune. Un castig! Cunoasterea se democratizeaza. Accesul digital liber, gratuit, la toate domeniile cunoasterii deschid fantastice oportunitati, pentru copii, adulti sau seniori deopotriva, de neimaginat pana acum o luna. Timpul petrecut acasa ne ajuta sa ne gasim sau sa ne dezvoltam pasiunile, sa ne cultivam noi abilitati personale, sa ne antrenam atitudinea de invingator. Un castig! precizeaza Andreea Paul.
Ce inseamna alfabetizarea digitala si tehnologica? Este un ajutor nesperat acordat oamenilor in vremuri greu de suportat?
Ne alfabetizam digital si tehnologic mai repede decat in vremuri normale, inertiale in dezvoltare, totul avand in centrul Omul. Au dovedit profesorii si elevii ca pot! Au dovedit institutiile publice ca pot! Cu "te rog frumos" nu a prea functionat! Nevoia i-a impins la actiuni ferme. Companiile sunt mai versatile si pregatite, dar si aici salturile au fost semnificative prin tele-munca si colaborarea digitala pe echipe, ca sa dau cateva exemple. Un castig! Niciodata nu am primit la INACO atat de multe solicitari dinspre scolile din tara sa cream continut digital educational, sa cream Smart Lab-uri - laboratoare educationale digitale inteligente si sa instruim profesorii, asa cum primim in aceasta perioada. Probabil drumul de la cele 4 Smart Lab-uri functionale, pe care le-am facut inaintea declansarii crizei medicale, pana la cele 6200 de scoli s-a scurtat bine de tot din pricina acestei crize, arata presedintele INACO.
De asemenea, Andreea Paul considera ca a venit un moment prielnic si pentru cercetarea si inovarea romaneasca, cenusaresele bugetului public, care, se pare, ca acum recastiga terenul binemeritat. Se cauta solutii tehnologice si medicale autohtone, prototipurile de roboti medicali pentru igienizare si asistenta medicala, drone pentru livrari la domiciliu, printarea 3D a componentelor medicale necesare si nu numai.
VUCA (vulnerability, uncertainity, complexity, ambiguity) este un concept al guvernantei individuale, corporative si nationale care surprinde cel mai bine criza medicala actuala, pe care il discut an de an cu studentii mei de la Facultatea de Relatii Economice Internationale, la studiile masterale. Nu mi-am imaginat ca vor fi nevoiti sa-l resimta atat de fidel si de repede pe propria lor piele, ca le sunt atat de utile acum concluziile noastre despre strategiile reusite si erorile de adaptare individuala, corporativa, locala, regionala sau nationala intr-o lume plina de vulnerabilitati, incertitudini, complexitate si ambiguitati, a mai aratat Andreea Paul.
Asadar, haideti sa gandim pozitiv si sa nu uitam ca orice esec se poate transforma intr-un real succes, daca ne pastram curajul, creativitatea si, revenind la legenda Pandorei, speranta! Din orice esec, avem ceva de invatat. Acum este momentul sa ne indreptam obiceiurile gresite! Nu in ultimul rand, sa nu uitam ca suntem oameni si ca trebuie sa-i ajutam pe semenii nostri. Sa nu lasam fricile sa ne conduca viata si sa cautam in permanenta oportunitati de a face ceva.
Daca vreti sa fiti la curent cu ultimele noutati, nu ratati editiile DIGIPEDIA cu reputatul jurnalist de stiinta, Alexandru Mironov. In fiecare vineri de la orele 21:00, pe Digi World.
Autor: Mihaela Popescu (producator emisiune Digipedia)
- Te-ar putea interesa si:
- Dr. Bogdan Ivănescu (DIGIPEDIA): Un curs de prim-ajutor - pregătirea pentru imposibil
- MĂGURELE SCIENCE PARK și DIGIPEDIA: Cum cercetarea și educația colaborează pentru un viitor...
- Expediția Imja Tse 2024: O Călătorie Spre Vârfurile Interioare