In fiecare zi primim tot mai multe informatii si sfaturi in privinta coronavirusului.
Marile centre de cercetare din lume emit o serie de avertismente. Printre acestea se numara si mesajul celor de la Universitatea Johns Hopkins, un centru privat de cercetari din Baltimore, Maryland, Statele Unite, cu campusuri in Maryland, Washington, D.C., Italia, China si Singapore.
Dupa o serie de studii de laborator, oamenii de stiinta au emis un set de concluzii. Cercetatorii Universitatii din Baltimore (Crystal R. Watson, profesor si cercetator la „Centrul Johns Hopkins pentru siguranta sanatatii”, Carolyn Machamer, profesor de microbiologie specialist in studiul coronavirusurilor etc) descriu in detaliu virusul, care nu este un organism viu, ci o molecula proteica (ADN) acoperita de un strat protector de lipide (grasimi). Cand este absorbit de celulele mucoasei oculare, nazale sau bucale, sufera o mutatie si isi schimba codul genetic.
Nefiind un organism viu, acesta nu este ucis, ci se descompune de la sine. Timpul de dezintegrare depinde de temperatura, umiditate si tipul de material in care se afla.
Singura bariera de protectie a virusului este doar un strat subtire de grasime. De aceea spuma sapunului sau a detergentilor o dizolva cu usurinta. Iata de ce spalatul mainilor, de pilda, trebuie sa dureze cel putin douazeci de secunde. Tot pentru distrugerea stratului de grasime al virusului, este bine de stiut faptul ca apa folosita la curatarea mainilor sau a hainelor trebuie sa aiba peste 25 de grade Celsius. Utile sunt de asemenea alcoolul (65% concentratie), amestecul obtinut dintr-o parte de inalbitor si 5 parti de apa care dizolva direct proteina, prin descompunere din interior, precum si apa oxigenata, deoarece peroxidul dizolva de asemenea proteina virusului.
Nu uitati insa ca multe din aceste solutii folosite in stare concentrata pot afecta pielea! Otetul nu este util in lupta cu acest dusman microscopic. Nici antibioticele nu au efecte asupra virusului!
Timpul de dezintegrare al acestuia depinde de suprafata: pe tesaturi, de exemplu, dezintegrarea dureaza aproape 3 ore, pe cupru si lemn, 4 ore, pe carton, 24 ore, pe metal 42 ore si, pe plastic, 72 ore. Mare grija insa! Scuturarea asternuturilor sau utilizarea unui pamatuf de praf pot raspandi moleculele de virus, care plutesc pana la 3 ore, in aerul respirat, si care pot fi inhalate cu usurinta.
Mediile uscate, calde si luminoase sunt dusmanii virusului, degradandu-l mult mai usor decat frigul de afara sau frigul artificial (aerul conditionat).
Asadar spatiile deschise si ventilate natural ne ajuta cel mai mult in aceste momente. Protejati-va si neaparat, ganditi pozitiv!
Daca vreti sa fiti la curent cu ultimele noutati, nu ratati editiile DIGIPEDIA cu reputatul jurnalist de stiinta, Alexandru Mironov. In fiecare vineri de la orele 21:00, pe Digi World.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce se știe despre Eris sau EG.5, noua subvariantă Omicron a coronavirusului. Numărul cazurilor de...
- Cazurile de Covid-19 şi spitalizările cresc în SUA odată cu răspândirea noii variante EG.5 a...
- Ce ar putea determina COVID-19 asimptomatic. Concluziile unui nou studiu al oamenilor de știință