In urma cu 14 ani, mai exact pe pe 6 aprilie 2006, se puneau bazele ELI-NP (Extreme Light Infrastructure) - un proiect european revolutionar, prin care cercetatorii din intreaga lume aveau posibilitatea sa investigheze interactiunea lumina-materie. Ca structura de cercetare, ELI-NP a reunit Cehia, Ungaria si Romania. Proiectul implementat de Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”, isi propunea construirea unui laser de 1000 de ori mai puternic decat cel mai mare laser existent in prezent in lume.
La Dolni Břežany (Cehia) instalatia ELI-Beamlines este centrata pe obtinerea de surse secundare pornind de la accelerarea unor particule incarcate.
La Seghedin (Ungaria), ELI Attosecond Light Pulse Source este o instalatie unica, care furnizeaza surse de lumina, cu o mare gama de frecvente, sub forma de impulsuri ultrascurte cu inalta cadenta.
Amplasata la Magurele, baza din Romania se numeste Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). Aici testele au inceput in aprilie 2017, concentrandu-se in special asupra unor aplicatii stiintifice in domeniul fizicii nucleare, pe baza unor lasere ultraintense si a unei surse de raze gamma. Pe 18 mai 2018 a fost testata functionarea intregului sistem, la o putere intermediara de 3 PW, prin care acesta devenea cel mai puternic din Europa. Un an mai tarziu, pe 13 martie 2019, acesta a a atins 10 PW, puterea pentru care a fost construit, devenind astfel cel mai puternic laser din lume.
In acest moment, putem sa pregatim experimentele viitoare, sa incepem probele in toamna si sa incercam sa deslusim ce se intampla cand materia e supusa unor conditii atat de extreme, ca a zecea parte din intreaga putere a Soarelui concentrata pe un milimetru, declara atunci Nicolae Zamfir, directorul Laserului de la Magurele.
In prezent, ELI–NP este cea mai avansata infrastructura de cercetare din lume bazata pe studiul fizicii fotonucleare. Laserul, unic in lume, va influenta cercetarile viitoare atat din domeniul fizicii nucleare si al astrofizicii, cat si din cel al medicinei.
Misterele stiintei nu se opresc aici. Daca vreti sa fiti la curent cu ultimele noutati, nu ratati editiile DIGIPEDIA cu reputatul jurnalist de stiinta, Alexandru Mironov. In fiecare vineri de la orele 21:00, pe Digi World.
- Te-ar putea interesa si:
- Descoperă tehnologia care redefinește lumea, pe 1 Decembrie, la Digi World
- Dr. Bogdan Ivănescu (DIGIPEDIA): Un curs de prim-ajutor - pregătirea pentru imposibil
- MĂGURELE SCIENCE PARK și DIGIPEDIA: Cum cercetarea și educația colaborează pentru un viitor...