Atacama, desertul cel mai arid din lume, este situat in nordul statului Chile. Aspectul sau neprimitor este urmare a trecerii prin zona a curentilor marini reci, care satureaza aerul. Aici precipitatiile sunt aproape inexistente. Multi oameni de stiinta asociaza privelistea neprimitoare a desertului cu suprafata planetei Marte.
Pe langa aspect, Atacama are o serie de ciudatenii. Undeva, in inima desertului, la o altitudine de 1.100 de metri deasupra nivelului marii si la o distanta de peste 75 km de orasul Antofagasta, se afla cunoscuta, dar mai ales controversata „Mana a Desertului’’. Pentru cei mai multi calatori in zona, aceasta stranie structura arhitectonica se transforma adesea intr-un adevarat miraj. Cercetatorii atribuie acest adevarat strigat de ajutor mut de la suprafata dunelor unei sculptor chilian. Mario Irarrazabal se pare ca este autorul uriasei constructii din beton si fier . Inaugurarea sa a fost facuta in 1992.
La Mano del Desierto se pare ca are si o pereche! Aceasta se afla in Uruguay, fiind construita cu un deceniu mai devreme decat cea din Desertul Atacama.
Daca vreti sa aflati intreaga poveste a acestor locuri, nu ratati Digipedia din aceasta saptamana. Alexandru Mironov va asteapta alaturi de doi invitati de marca pentru a descifra impreuna misterul unui loc unic in lume!
Vineri, 25 octombrie, orele 21.00!
Autor: Mihaela Popescu - producator DIGIPEDIA
- Te-ar putea interesa si:
- Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică...