BI si RA

Imja Tse: Veni, Vidi, Vinci – 6 români înfruntă provocarea supremă la 6.189 m!

Credit foto: Extreme Expeditions

6 români, un vârf de 6.189 m și o noapte care le va testa limitele: Echipa lui Radu Albu, alături de dr. Bogdan Ivănescu, se aventurează pe ghețarii mortali ai Imja Tse! Expediția IMJA TSE a ajuns la momentul decisiv! Cu altitudini amețitoare, ghețari capricioși și temperaturi sub -20°C, românii sunt în fața unei provocări extreme. Vor reuși să cucerească vârful? Urmează o noapte de foc în inima Himalayei!

Azi avem cea mai scurtă postare, însă de la Everest Base Camp 🙂 Primul lucru pe care vreau să-l împărtășesc cu voi este că nu este ușor deloc. Ne-am obișnuit din documentare, short-uri de pe Youtube și din altele cu lucruri speciale care nu mai par speciale din cauza acestui tip de expunere. EBC este atins de oameni care au o condiție fizică și o voință peste medie.

BI 1

Credit foto: Extreme Expeditions

Sau doar câte una din fiecare, însă la cote extrem de înalte. Nu știu în ce categorie mă aflu, probabil un mix, însă a fost greu. Nu la fel de greu ca și #Kilimanjaro, însă duce într-acolo prin distanțele lungi parcurse. În încheiere, plec să mă culc pentru că în 7 ore urcăm un vârf din zonă ca să ne pregătim pentru #ImjaTse (Island Peak - 6.189 m). Vă îmbrățișez pe toți!
Bogdan” (19 octombrie 2024,
dr. Bogdan Ivănescu pe pagina personală de Facebook)

BI2

Credit foto: Extreme Expeditions

Plecăm de la aceste vorbe pline de emoție și curaj pentru a da viață unei povești extraordinare, vârful care va marca apogeul EXPEDIȚIEI IMJA TSE. Povestitorii din fața calculatorului văd prin ochii alpiniștilor și simt determinarea lor. Pregătiți-vă pentru o aventură la înălțime, plină de pasiune și dorința de a îmbrățișa necunoscutul! Imja Tse nu este doar un simplu vârf montan, este o provocare reală! Această expediție este despre a sparge barierele, a îmbrățișa incertitudinea și a găsi puterea de a merge mai departe, chiar și în cele mai dificile momente.

echipa 1

Credit foto: Extreme Expeditions

Fiecare pas pe acest drum acoperit de zăpadă este o adevărată declarație de curaj, iar fiecare respirație aduce cu sine o nouă provocare. Vă invităm să fiți alături de noi în această călătorie plină de aventuri, unde vom explora nu doar peisajele uimitoare, ci și determinarea și pasiunea celor care își propun să ajungă pe vârful Imja Tse. Această poveste va fi un omagiu adus celor care îndrăznesc să viseze și să lupte pentru a-și transforma visurile în realitate, indiferent de obstacolele întâmpinate pe parcurs. Așa că, haideți să ne pregătim împreună să descoperim ce înseamnă cu adevărat să cucerești nu doar un vârf, ci și propriile frici!

Processed with VSCO with e2 preset

Foto: mountainproject.com

Imja Tse – O provocare himalayană accesibilă, dar plină de surprize

Situat în inima Himalayei, vârful Imja Tse, cunoscut și sub numele de Island Peak, se ridică la o altitudine de 6.189 de metri, oferind o provocare montană captivantă pentru alpiniștii de toate nivelurile. Deși nu este la fel de înalt sau faimos ca Everestul (8.848 m) sau Lhotse (8.516 m), Imja Tse atrage anual sute de aventurieri dornici să experimenteze o ascensiune tehnică într-un peisaj de vis, care îmbină dificultatea moderată cu farmecul spiritual al regiunii Khumbu din Nepal.

Imja Tse se află în partea sud-estică a regiunii Khumbu, pe ruta către tabăra de bază a Everestului, la granița cu Parcul Național Sagarmatha, declarat Patrimoniu Mondial UNESCO. Așa cum am mai povestit în articolele anterioare, acesta este un vârf secundar al masivului Lhotse și a primit denumirea de "Island Peak" (Vârful Insulei) în 1953, când echipa condusă de Eric Shipton a remarcat că vârful părea o insulă înconjurată de ghețari. Prima ascensiune reușită a fost realizată în acel an de către Charles Evans, Charles Wylie, Alf Gregory și Tenzing Norgay, legendarul șerpaș care a cucerit Everestul alături de Sir Edmund Hillary.

Island-Peak

Foto: sherpana.com

Climatul dur și provocările vremii

Într-o zonă unde climatul poate fi imprevizibil și brutal, alpiniștii aleg să atace vârful Imja Tse de obicei în primăvară (aprilie-mai) sau toamnă (septembrie-noiembrie), când cerul este senin și temperaturile sunt ceva mai blânde. Dar chiar și atunci, noaptea temperaturile pot coborî până la -20°C, iar vânturile pot fi tăioase.

Sezonul musonic (iunie-august) aduce ploi torențiale, iar ghețarii devin și mai periculoși, așa că alpiniștii ocolesc această perioadă. Ghețarul Imja, aflat la baza vârfului, este deosebit de impresionant, dar și capricios. În ultimii ani, din cauza schimbărilor climatice, topirea ghețarilor a dus la formarea lacului Imja, care reprezintă un potențial risc de inundații. Cu toate acestea, măsurile de siguranță și monitorizarea constantă fac din ascensiune una relativ sigură.

harta

SURSA:sevensummittreks.com

O ascensiune tehnică moderată

Imja Tse este adesea descris ca o ascensiune "de inițiere" pentru alpiniștii care doresc să-și testeze abilitățile pe un vârf himalayan. Spre deosebire de giganți precum Everest sau K2, care necesită ani de antrenament și pregătire logistică, Imja Tse oferă o provocare tehnică moderată. Traseul implică o combinație de trekking pe poteci de munte și cățărare pe pereți de gheață, cu pasaje de creastă îngustă.

De la tabăra de bază, la altitudinea de aproximativ 5.087 m, alpiniștii pornesc de obicei la ascensiune în timpul nopții, pentru a atinge vârful în primele ore ale dimineții. După o urcare pe teren stâncos și trecerea peste ghețari, secțiunea finală a traseului implică escaladarea unei fețe de gheață înclinate la un unghi de 40-45 de grade, folosind echipament tehnic precum colțari, pioleți și corzi fixe. Deși acest segment este provocator, nu necesită experiența extinsă cerută de alte vârfuri mari din Himalaya.

Comparativ cu ascensiunile pe Everest, care sunt marcate de riscuri extreme precum boala de altitudine severă, lipsa de oxigen și pericolul de avalanșe, Imja Tse rămâne o provocare sigură și relativ accesibilă. Totuși, alpiniștii trebuie să fie pregătiți fizic și mental, deoarece schimbările climatice rapide și altitudinea pot transforma o ascensiune aparent simplă într-o experiență solicitantă.

Curiozități despre Imja Tse

Deși este unul dintre cele mai populare vârfuri de "expediție de debut", Imja Tse oferă o priveliște spectaculoasă asupra unor giganți himalayeni precum Everest, Makalu și Ama Dablam. Vârful este unul dintre cele mai accesibile din punct de vedere logistic, fiind adesea combinat cu trekkingul până la Everest Base Camp. În 2016, echipa de la Khumbu Climbing Center a inaugurat un nou traseu de siguranță pe ghețarul Imja, pentru a preveni accidentele cauzate de alunecările de gheață. Din punct de vedere tehnic, Imja Tse este mai puțin dificil decât Ama Dablam (6.812 m), cunoscut pentru crestele sale abrupte și expuse, dar mai provocator decât Mera Peak (6.476 m), care este considerat unul dintre cele mai ușoare vârfuri din Himalaya. Comparativ cu Everest sau K2, Imja Tse nu prezintă aceleași riscuri fatale, dar cere o bună cunoaștere a tehnicilor de cățărare pe gheață și o excelentă adaptare la altitudine.

Alpiniștii care reușesc să ajungă pe vârful Imja Tse se bucură nu doar de reușita personală, ci și de sentimentul profund de comuniune cu unul dintre cele mai sălbatice și spirituale locuri de pe Pământ.

echipa 2

Credit foto: Extreme Expeditions

Șase dintre cei 13 membri ai expediției românești IMJA TSE se încumetă chiar acum să cucerească vârful de 6.189 m. Pericolele altitudinii, ghețarilor și ascensiunii nocturne îi așteaptă.

Statisticile arată că, deși rata de succes pentru alpiniștii care încearcă să cucerească Imja Tse este ridicată, aproximativ 25% se confruntă cu simptome de boală acută de altitudine. Mai mult, ascensiunea finală, realizată în timpul nopții, este adesea marcată de temperaturi sub -20°C și vânturi puternice, care pot afecta considerabil moralul și forța fizică a echipei.

BI EBC

Credit foto: Extreme Expeditions

echipa 3

Credit foto: Extreme Expeditions

RA

Credit foto: Extreme Expeditions

Echipa lui Radu Albu, împreună cu dr. Bogdan Ivănescu, transformă fiecare expediție într-o experiență unică pentru alpiniștii români. Această aventură nu reprezintă doar o probă de anduranță fizică, ci și un test esențial al rezistenței într-un mediu imprevizibil și extrem.

सगरमाथा चढ्न एक कदम” (Sagarmāthā caḍhn̄a ēka kadam) – „Un pas spre vârfurile lumii” – devine astfel un motto care încurajează fiecare alpinist să continue să-și depășească limitele și să aspire către noi culmi.

Te-ar putea interesa si:
Dr. Bogdan Ivănescu (DIGIPEDIA): Un curs de prim-ajutor - pregătirea pentru imposibil
MĂGURELE SCIENCE PARK și DIGIPEDIA: Cum cercetarea și educația colaborează pentru un viitor...
Misterul mâinii lui Yeti: O aventură sherpa în Pangboche, pe drumul Expediției Imja Tse 2024

Programul Zilei

Joi21.11
Vineri22.11
Sâmbătă23.11
Duminică24.11
Luni25.11
Marți26.11
Miercuri27.11
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Deasupra Americii
07:40 Lacurile lui Simon Reeve
08:40 Universul
09:35 Secrete de muzeu
10:25 20000 de leghe sub mari
11:20 Calatorii cosmice
11:45 Curiozitati
12:00 Materiale uimitoare
12:54 Filler Asteroizi 2
12:57 FILLER DIGIPEDIA SF VS REALITATE
13:00 Arome din Sardinia
13:53 Filler Digipedia Special Tg. Jiu
13:56 Filler Digipedia Special Tg. Jiu 2
14:00 Drumul
15:00 Descoperim secrete
15:48 O lume ciudata
16:00 Civilizatii disparute
16:53 Digi Portret - Alexandru Ciubotariu
17:00 New York City
17:25 New York City
17:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
18:00 Deasupra Americii
19:00 Lacurile lui Simon Reeve
20:00 Universul
20:54 decembrie
21:00 Din interiorul fabricii
22:00 Genele, o istorie intima
23:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
23:45 Calatorii cosmice
00:10 Curiozitati
00:35 Materiale uimitoare
01:30 Arome din Sardinia
02:25 Drumul
03:20 Descoperim secrete
04:10 Civilizatii disparute
05:05 New York City
05:30 New York City
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Deasupra Americii
07:36 Filler Digipedia Specia
07:40 Lacurile lui Simon Reeve
08:41 Filler Digipedia Specia
08:45 Universul
09:40 Din interiorul fabricii
10:40 Calatorii cosmice
11:05 Calatorii cosmice
11:30 Calatorii cosmice
12:00 Materiale uimitoare
12:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
13:00 Arome din India de Sud
13:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
14:00 Drumul
14:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
15:00 Descoperim secrete
15:48 O lume ciudata
16:00 Civilizatii disparute
17:00 New York City
17:25 New York City
18:00 Deasupra Americii
18:52 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
19:00 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
19:48 O lume ciudata
20:00 Universul
20:53 Digi Portret - Teodor Ilincai TENOR
21:00 DIGIPEDIA
21:25 Creierul tau
22:20 Ce s-a intamplat in Roanoke
23:10 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
23:55 Calatorii cosmice
00:20 Ultimele descoperiri
00:35 Materiale uimitoare
01:30 Arome din India de Sud
02:25 Drumul
03:20 Descoperim secrete
04:10 Civilizatii disparute
05:05 New York City
05:30 New York City
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Deasupra Americii
07:40 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
08:30 Universul
09:25 DIGIPEDIA
09:50 Creierul tau
10:45 Ce s-a intamplat in Roanoke
11:35 Calatorii cosmice
12:00 Imperiul vikingilor
12:53 Digi portret: RAZVAN POPOVICI
13:00 Arome din Sudan
13:53 decembrie
14:00 Drumul
14:52 decembrie
15:00 Descoperim secrete
15:48 O lume ciudata
16:00 Civilizatii disparute
16:54 decembrie
17:00 New York City
17:25 New York City
17:50 Ultimele descoperiri
18:00 Deasupra Americii
19:00 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
19:48 O lume ciudata
20:00 Apocalipsa unei gauri negre
21:00 Apocalipsa dinozaurilor
21:53 decembrie
22:54 decembrie
23:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
23:45 Calatorii cosmice
00:10 Ultimele descoperiri
00:40 Imperiul vikingilor
01:35 Arome din Sudan
02:30 Drumul
03:25 Descoperim secrete
04:15 Civilizatii disparute
05:10 New York City
05:35 New York City
06:00 Cine l-a ucis pe Malcolm X?
06:45 Deasupra Americii
07:40 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
08:27 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 2
08:30 Apocalipsa unei gauri negre
09:25 Apocalipsa dinozaurilor
10:20 Calatorii cosmice
10:45 Calatorii cosmice
11:10 Calatorii cosmice
11:35 Ultimele descoperiri
12:00 Imperiul vikingilor
13:00 Arome din Tunisia
13:54 decembrie
14:00 Drumul
14:53 decembrie
14:57 Filler Digipedia - ISTORIA POLITICA
15:00 Descoperim secrete
15:48 O lume ciudata
16:00 Civilizatii disparute
16:53 decembrie
17:00 Padurea subacvatica
17:53 decembrie
17:57 Digipedia - China
18:00 Deasupra Americii
18:52 Digiportret - Mihail Cosuletu
19:00 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
19:48 O lume ciudata
20:00 Apocalipsa unei gauri negre
21:00 Din interiorul fabricii
22:00 Insulele
22:52 Digiportret - Mihail Cosuletu
23:00 Ukraina: inceputul Holocaustului
23:55 Calatorii cosmice
00:20 Curiozitati
00:35 Imperiul vikingilor
01:27 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR SARCOFAGUL GHICA
01:30 Arome din Tunisia
02:25 Drumul
03:20 Descoperim secrete
04:10 Civilizatii disparute
05:05 Padurea subacvatica
06:00 Ukraina: inceputul Holocaustului
06:55 Deasupra Americii
07:50 Joanna Lumley: mari orase ale lumii
08:40 Apocalipsa unei gauri negre
09:35 Din interiorul fabricii
10:35 Insulele
11:30 Calatorii cosmice
12:00 Noii oameni
12:49 Ultimele descoperiri
13:00 Arome din Thailanda
13:53 Digi Portret - Cristian Lascu
14:00 Legenda vs contemporan
14:50 Ultimele descoperiri
15:00 Descoperim secrete
15:48 O lume ciudata
16:00 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
16:53 Digi portret - Dan Perjovschi
17:00 Istorie pentru tine
17:30 Istorie pentru tine
18:00 Deasupra Americii
18:52 Digi Portret - Razvan Penescu
19:00 Inteligenta artificiala si noi
19:50 O lume ciudata
20:00 Dovezi din spatiu
20:30 Dovezi din spatiu
21:00 Secrete de muzeu
21:46 O lume ciudata
22:00 Insulele
22:52 Digi Portret - Mihaela Glavan
23:00 Hemingway
23:55 Calatorii cosmice
00:20 Imprevizibilul nostru Soare
00:40 Noii oameni
01:30 Arome din Thailanda
02:25 Legenda vs contemporan
03:15 Descoperim secrete
04:05 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
05:00 Istorie pentru tine
05:30 Istorie pentru tine
06:00 Hemingway
06:55 Deasupra Americii
07:50 Inteligenta artificiala si noi
08:40 Dovezi din spatiu
09:10 Dovezi din spatiu
09:40 Secrete de muzeu
10:30 Insulele
11:25 Calatorii cosmice
11:49 Curiozitati
12:00 Noii oameni
12:48 Curiozitati
13:00 Arome din insulele Thailandei
13:53 Digi Portret - Ionut Budisteanu
14:00 Legenda vs contemporan
14:49 Ultimele descoperiri
15:00 Descoperim secrete
15:48 O lume ciudata
15:57 Filler Digipedia - PLANETE
16:00 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
16:53 Portrete noi
17:00 Istorie pentru tine
17:30 Istorie pentru tine
18:00 Deasupra Americii
19:00 Planeta noastra
19:53 Portrete noi
20:00 Dovezi din spatiu
20:30 Dovezi din spatiu
20:54 Digi Portret - Radu Gologan
21:00 Secrete de muzeu
21:46 O lume ciudata
21:54 Digi Portret - Catalin Cirstoveanu
22:00 Insulele
23:00 Hemingway
23:55 Calatorii cosmice
00:20 Ultimele descoperiri
00:40 Noii oameni
01:30 Arome din insulele Thailandei
02:25 Legenda vs contemporan
03:15 Descoperim secrete
04:02 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR BRATARILE DACICE
04:05 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
05:00 Istorie pentru tine
05:30 Istorie pentru tine
06:00 Hemingway
06:55 Deasupra Americii
07:50 Planeta noastra
08:45 Dovezi din spatiu
09:15 Dovezi din spatiu
09:40 Secrete de muzeu
10:30 Insulele
11:25 Calatorii cosmice
11:49 Ultimele descoperiri
12:00 Noii oameni
12:48 O lume ciudata
13:00 Arome de pe Valea Loarei
13:52 Portrete noi
14:00 Legenda vs contemporan
14:49 Ultimele descoperiri
15:00 Influencerii istoriei
15:53 Portrete noi
16:00 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
16:54 Portrete noi
17:00 Istorie pentru tine
17:30 Istorie pentru tine
18:00 Deasupra Americii
18:51 Portrete noi
19:00 Planeta noastra
20:00 Dovezi din spatiu
20:30 Dovezi din spatiu
21:00 Secrete de muzeu
21:46 O lume ciudata
22:00 Ruda saraca a unei Prime Doamne
23:00 Hemingway
23:55 Calatorii cosmice
00:20 Curiozitati
00:35 Noii oameni
01:22 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COIF COTOFENEsTI
01:25 Arome de pe Valea Loarei
02:17 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR PIETROASELE
02:20 Legenda vs contemporan
03:10 Influencerii istoriei
04:05 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
05:00 Istorie pentru tine
05:30 Istorie pentru tine

Partenerii noștri

Los,Angeles,,California,,Usa,-,26,March,2020:,Cambridge,Dictionary

Dicţionarul Cambridge a desemnat cuvântul anului 2024, după ce staruri ca Dua Lipa şi Simone Biles l-au făcut celebru

''A manifesta'' a fost desemnat cuvântul anului 2024 de dicţionarul Cambridge după ce vedete precum...