In trecut, eclipsele au fost percepute ca momente tensionate, aducatoare de razboaie si de dezastre naturale. In multe culturi se credea ca anumite fiinte cu puteri supranaturale se hraneau cu soarele si luna. In altele, se raspandise ideea cum ca insusi cerul se deschide si inghite astrele primordiale. O dovada in plus este chiar cuvantul de origine chineza care definea eclipsa - “shih”, care se traduce “a manca”. Pentru grecii antici, aceste fenomene erau un semn divin, prin care zeii olimpieni isi aratau furia.
Sunt insa si zone in care eclipsele sunt aducatoarele de armonie si cd echilibru. De pilda, pentru indienii Navajo, acestea faceau parte din marea ordine universala. Erau momente de reculegere, in care familiile reunite ramaneau in case si celebrau solemn aceste clipe. De retinut este faptul ca nu se dormea!
Indiferent daca inspira sentimente de teama sau de pace, eclipsele sunt printre cele mai impresionante fenomene astrale. Anul acesta, oamenii de stiinta si toti cei pasionati au avut ocazia sa admire pe 2 iulie, la ora 23:39, ora Romaniei, o noua eclipsa totala de Soare.
Fenomenul de ascundere a unui astru in spatele celuilalt apare o data la 1 an si 4 luni. Potrivit jurnalistilor de la revista “Stiinta si Tehnica”, interesanta este umbra proiectata pe Terra. Suprafata atinsa de aceasta este atat de mica, incat daca asteptam intunericul deplin intr-un punct fix, statistic, ar putea trece 375 de ani pana cand fenomenul s-ar repeta. Concluzia este clara: fenomenul este extrem de rar, daca stam pe loc, dar accesibil, daca mergem dupa el, intr-o alta pozitie de pe glob.
Anul acesta, 33 oameni de stiinta si jurnalisti romani au participat la o expeditie inedita undeva la capatul lumii, in desertul Atacama, tocmai pentru a gasi locul ideal pentru un spectacol celest fantastic.
Traseul eclipsei din 2019 a avut urmatoarea traiectorie: umbra a patruns pe Terra, in sud-vestul Oceanului Pacific, la rasarit, a atins apoi coasta Americii de Sud. Si-a continuat drumul pe la sud de Atacama, prin muntii Anzi si a parasit suprafata Pamantului, la apusul Soarelui, in dreptul zonei de sud a orasului Buenos Aires, capitala Argentinei.
Oamenii pasionati de fenomene astrale vin de fiecare data cu aparatura de ultima generatie pentru a obtine imaginea perfecta, pe un cer inca netulburat de poluarea luminoasa si de particulele nocive din aer. Tehnica de fotografiere este una destul de complicata. Ea presupune gasirea pozitiei ideale si pregatirea modului de expunere, in functie de fenomenele aflate in desfasurare.
Sa nu uitam ca totul se limiteaza la cele doua minute, cat dureaza o eclipsa totala de Soare. Un moment scurt, dar intens si memorabil.
- Te-ar putea interesa si:
- Descoperă tehnologia care redefinește lumea, pe 1 Decembrie, la Digi World
- Dr. Bogdan Ivănescu (DIGIPEDIA): Un curs de prim-ajutor - pregătirea pentru imposibil
- MĂGURELE SCIENCE PARK și DIGIPEDIA: Cum cercetarea și educația colaborează pentru un viitor...