Neowise este numele celei mai recente comete care este vizibila zilele acestea inclusiv pe cerul Bucurestiului. Dupa ce a trecut cu bine de periheliu fara a-i fi afectat nucleul, cometa Neowise se arata liber ochiului uman. A testat acest lucru si cunoscutul vanator de eclipse roman, Catalin Beldea.
Am vazut-o si cu ochiul liber, dar am trisat putin: am stiut unde sa ma uit pe cer. Intre 3:45 si 4:15 se vede si din Bucuresti, iar daca aveti orizont liber sigur o gasiti spre NE. Din data de 14 iulie, cometa se va vedea de pe cerul de seara.
Un astfel de fenomen rar nu s-a mai intamplat, pentru emisfera nordica, din 1997, de la celebra cometa Hale-Bopp.
Acum, cometa e vizibila pe cerul de dimineata, in crepuscul. Am reusit primele fotografii de la noi din tara, ieri, in jurul orei 4 dimineata, de pe un camp situat la 30km est de Bucuresti. Pentru ca e vizibila in crepuscul, foarte aproape de rasaritul Soarelui, coada se observa destul de greu, dar e acolo. Cu cat urca pe cer va putea fi observata din ce in ce mai bine, pe cer intunecat. (...) aca i se mentine stralucirea si daca dezvolta o coada cum astronomii se asteapta, aceasta cometa ar putea fi considerata pentru publicul din emisfera nordica COMETA SECOLULUI. Din 11 iulie, cometa se muta pe cerul de seara, iar din 20 iulie devine vizibila dupa crepusculul de seara (dupa ora 22), cum priviti cerul de NV, la orizont, sub constelatia Ursa Mare. Asadar dupa 14-15 iulie ea va deveni vizibila pe cerul de seara, practic oricine o va putea vedea si fotografia, tocmai pentru ca va fi vizibila la ore normale (22-24) a mai precizat astronomul Beldea.
Sursa foto: Catalin Beldea
- Te-ar putea interesa si:
- Dr. Bogdan Ivănescu (DIGIPEDIA): Un curs de prim-ajutor - pregătirea pentru imposibil
- MĂGURELE SCIENCE PARK și DIGIPEDIA: Cum cercetarea și educația colaborează pentru un viitor...
- Expediția Imja Tse 2024: O Călătorie Spre Vârfurile Interioare