Voi incepe cu o intamplare care leaga Romania de China, faimoasa aventura a „celulelor Popescu”, telocitele, despre care revista “Stiinta si tehnica” a povestit intr-un numar din anii trecuti. Am asistat atunci la conferinta de presa pe care academicianul Laurentiu M. Popescu a sustinut-o la Institutul National „Victor Babes” in fata a – am numarat! – 11 televiziuni, a catorva posturi de radio si a catorva reprezentanti ai presei scrise, cu inevitabila “Stiinta si tehnica”, fireste, de fata.
Si spicuiesc pentru cititorii revistei din declaratiile acestui ,dupa umila-mi parere, potential Nobel-izabil, dar, din pacare, plecat prea curand dintre noi.
Un telocit este o celula discreta, i s-a dezvaluit echipei profesorului Laurentiu Popescu abia in urma cu cativa ani, are telopode (prelungiri) uriase in raport cu dimensiunile nucleului si a putut fi observat pentru ca cercetatorii au avut ideea de a lega intre ele lamelele cu tesut (inevitabil bidimensional) pentru a obtine o imagine 3-D (tridimensionala), ceea ce a dezvaluit o formatiune biologica pana atunci necunoscuta. Aceste celule interstitiale care sunt telocitele se conecteaza intre ele, formand o retea, asemanatoare – propusese profesorul o metafora – „unui colier facut de un bijutier chior”.
Vestea descoperirii telocitelor a facut atunci ocolul laboratoarelor planetei si au fost confirmate de universitati prestigioase din SUA, China, Germania, Olanda, Marea Britanie. Sunt asociate celulelor stem ,iar profesorul roman Laurentiu Popescu avanseaza o ipoteza senzationala, aceea ca telocitele ar putea fi chiar insotitoare ale celulelor stem, pe care le potenteaza. Urmare a interesului urias starnit in intreaga lume stiintifica, profesorul primeste Medalia de Merit a Academiei Internationale de Cercetari Cardiovasculare (medalie primita pana acum de cinci deja premianti Nobel).
Articolele publicate pe tema telocitelor au sute de citari si milioane de accesari pe internet, ceea ce, probabil, a determinat trei mari laboratoare din fulminant ascendenta China sa se implice in partea practica a cercetarilor profesorului Popescu.
La Guangzou, Xian si Shanghai se experimenteaza „petece” sau „plasturi” cu telocite implantate pe miocardul (muschiul cardiac) unor animale de laborator, realizand atenuarea efectelor infarctului miocardic indus, prin urmare salvarea „pacientului’. La universitatea din Guangzou, savantul chinez Dong Qing Cai a deschis chiar o Sectie de Telocite (!!) in care pregateste o viitoare tehnologie care s-ar putea dovedi salvatoare pentru milioane de pacienti.
Profesorul Ionel Sinescu, prezent la conferinta de presa, a tinut sa sublinieze ca, asemenea lui George Emil Pallade (singurul roman premiant Nobel), „parintele telocitelor” era, si Domnia Sa, absolvent al acestei universitati si ca, telocitele, asociate cu celulele stem, ar putea fi promotorii unei noi ramuri a medicinii, medicina regenerativa. In acest sens, profesorul Ionel Sinescu amintea si de o cercetare privind transplanturile de celule stem in muschiul uretrei, desfasurata la Spitalul Fundeni, impreuna cu specialistii de la Innova Cell.
De asemenea prezent la conferinta de presa, Dr. T. Hanu, director general al Cord Blood Center Romania, si-a aratat interesul si sustinerea pentru „proiectul telocitelor”, semn ca cercetarea stiintifica romaneasca este capabila sa atraga investitii.
Misterele stiintei nu se opresc aici. Daca vreti sa fiti la curent cu ultimele noutati, nu ratati editiile DIGIPEDIA cu reputatul jurnalist de stiinta, Alexandru Mironov. In fiecare vineri de la orele 21:00, pe Digi World.
- Te-ar putea interesa si:
- Dr. Bogdan Ivănescu (DIGIPEDIA): Un curs de prim-ajutor - pregătirea pentru imposibil
- MĂGURELE SCIENCE PARK și DIGIPEDIA: Cum cercetarea și educația colaborează pentru un viitor...
- Expediția Imja Tse 2024: O Călătorie Spre Vârfurile Interioare