11.11.2019. O zi cu mare insemnatate astronomica. Tranzitul lui Mercur prin fata Soarelui.
Un spectacol unic si extrem de rar. Potrivit specialistilor de la “Stiinta si Tehnica” , planeta Mercur poate fi observata, de pe Pamant, trecand prin fata Soarelui doar de 13-14 ori intr-un secol. Pe teritoriul Romaniei, din cauza pozitionarii climatice si geografice, media de vizibilitate coboara la doar 3-4 tranzite pe secol. Cauza principala o reprezinta vremea schimbatoare din aceasta perioada.
Ce se intampla mai exact: O data la 88 zile terestre, Mercur se roteste in jurul Soarelui. De peste patru ori mai repede decat Pamantul! Alinierea Pamantului, a planetei Mercur si a Soarelui este foarte rara, tocmai de aceea tranzitul planetei aflate intre Soare si Pamant este destul de greu observabil.
Acest fenomen, care s-a mai inregistrat in 2016. El dureaza in total 5 ore si 28 de minute, fiind vizibil in totalitate din America de Sud si Centrala, de pe coasta de Est a Americii de Nord, precum si din Africa Occidentala.
In Romania, specialistii Observatorului Astronomic din Bucuresti anunta ca spectacolul astral partial va fi vizibil in jurul orei 14.35 si se va termina, la apusul Soarelui, undeva in jurul orei 17.00.
Oamenii de stiinta precizeaza ca urmatorul tranzit al lui Mercur va putea fi observat abia pe 13.11.2032.
- Te-ar putea interesa si:
- O proteină care influenţează longevitatea umană, identificată de cercetători: „Se găsește la multe...
- Un strat de diamante cu grosimea de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur
- O megastructură cosmică nou descoperită pune la îndoială teoriile despre univers