Doctor in stiinte, Jean Dragesco (Ion Dragescu) s-a nascut la Cluj-Napoca pe 26 aprilie 1920. A parasit insa Romania in 1941. La 21 ani, plecand cu familia sa in Franta, tara in care a locuit la implinirea celor 100 ani.
Pasionat inca din copilarie de tot ceea ce ne inconjoara, profesorul Dragesco s-a facut remarcat atat in domeniul biologiei animale, cat si in cel al astronomiei. De multe ori si-a confectionat singur instrumentele folosite. Din momentul stabilirii sale in Franta, acesta s-a facut remarcat in cercurile stiintifice locale. Devine imediat membru al Societatii Astronomice din Franta. Un an mai tarziu, profesorul facea o descoperire importanta – o noua diviziune a inelului B al lui Saturn, descoperire atribuita insa astronomului francez Bernard Lyot (inventatorul coronografului) cunoscuta astazi sub numele de divizia Lyot.
La 26 de ani se decide sa-si intrerupa cercetarile astronomice si se dedica in intregime studiilor de protozoologie, devenid cercetator profesionist la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), din Franta.
A predat timp de 36 de ani, optica, fotografie si cinematografie in domeniul cercetarii biologice. Urmeaza apoi o perioada foarte importanta pentru cariera sa in cinematografie. In 1956 de-a lungul unui an, profesorul Dragoescoa fost fotograf si cameraman al unei expeditii stiintifice franceze in Africa. Totul s-a finalizat printr-un documentar de lungmetraj despre termite. In 1960, s-a intors in Africa pentru a realiza un alt documentar despre viata pasarilor, care a fost filmat in Mauritania. A fost cofondator si vicepresedinte al Comisiei internationale permanente pentru filme de cercetareal „Asociatiei internationale de film stiintific”. In 1967, Jean Dragesco a castigat un important premiu Académie des Sciences Award pentru realizarile deosebite din domeniul fotografiei biologice si cinematografiei. Jean Dragesco este, de asemenea, inventatorul primului aparat de fotografiat asemanator unei pusti - Targe Dragesco.
Cariera sa fabuloasa insumeaza peste peste 80 de carti si articole despre astronomie, precum si mai mult de 160 articole despre protozoologie, pasari si mamifere salbatice, fotografie si cinematografie.
Lumea stiintifica franceza a tinut sa-i aprecieze efortul deosebit si descoperirile sale importante, in anul 2000, cand Uniunea Astronomica Internationala a numit asteroidul 12498 cu numele de JEAN DRAGESCO (asteroid descoperit pe 26 martie 1998, la Caussols si care apartine principalei centuri de asteroizi din sistemul solar). Cateva din fotografiile sale sunt expuse astazi pe culoarul principal al Observatorului din Parcul Carol al Institutului Astronomic al Academiei Romane.
Edit August 2020: Reputatul om de stiinta Jean Dragesco (Ion Dragescu) a incetat din viata la Saint-Clément-de-Rivière.
- Te-ar putea interesa si:
- Expediția Imja Tse 2024: O Călătorie Spre Vârfurile Interioare
- Sub Cerul Înghețat: Drumeția prin Kongma La către Chukhung
- Imja Tse: Veni, Vidi, Vinci – 6 români înfruntă provocarea supremă la 6.189 m!