Tot timpul imi spuneam povesti, imi faceam scenarii fara sa stiu ce e un scenariu, imi construiam povesti. Asa incepe povestea Ancai Gradinariu care de sase ani face parte din echipa Digi World. In clasa a XI-a avea optiunea de a se face profesoara, dar a simtit ca aceasta meserie nu i se potriveste. Asa ca a ales sa studieze la Sectia Comunicare audiovizuala, iar dintre specializarile publicitate si film, a ales a doua optiune, pentru ca televiziunea a fost mai aproape de ce si-a dorit mereu sa faca: sa spuna povesti.
Pe parcursul carierei sale, Anca a facut reality-showuri, seriale TV, dar si presa scrisa. Inca din facultate a inceput sa scrie cronici de film, portrete de actori, dar si despre muzica. Tot timpul am scris, in paralel cu televiziunea, spune ea.
In Departamentul Digi Doc a venit la propunerea fostului producator general al Digi World. El i-a propus sa vina in echipa, iar aceasta oportunitate i s-a parut interesanta. Mi se oferea posibilitatea sa fac documentare TV, ce imi doream si nu mai incercasem inainte. Mi s-a parut un lucru extraordinar, isi aminteste Anca.
Am invatat cu totii sa facem documentare de infotainment, pe subiecte foarte variate, spune colega noastra. Ea povesteste ca la inceput a fost scenarista, a lucrat la seria „Ingrediente”, apoi a inceput colaborarea cu Adriana Apostol, cu Andrei Dobrescu despre laserele de la Magurele. De asemenea, Anca a fost scenarista si la documentarul „Calusarii din Barla”, care a fost prezentat la cel mai mare festival de documentare, Astra, de la Sibiu. Aceasta productie a adus numeroase premii postului Digi World.
Treptat, Anca a trecut de la munca din birou la cea de pe teren. A inceput sa ii placa din ce in ce mai mult sa mearga pe teren, sa faca research, sa ia contact cu oamenii, sa filmeze si sa ia interviuri. Asa a inceput si colaborarea cu Adriana Apostol pentru seria „Lunea la muzeu”.
M-am simtit responsabila sa le spun povestea mai departe, pentru ca sunt aproape de tip testament.
In prezent, colega noastra lucreaza la un proiect foarte amplu, despre longevitate, „Cum sa prinzi 100”, alaturi de Mihaela Popescu si Adriana Apostol. Anca spune ca se simte privilegiata sa spuna povestile extraordinare de viata ale unor oameni extraordinari. Mi s-a intamplat sa iau primul si ultimul interviu unor oameni cu povesti de viata extraordinare. Sunt inspirationale. M-am simtit responsabila sa le spun povestea mai departe, pentru ca sunt aproape de tip testament, spune Anca.
Imi place ce fac la Digi World si pentru ca am reusit sa vorbesc cu oameni interesanti. Am vorbit cu niste batrani pe care i-am ascultat, spre deosebire de bunicii mei pe care nu aveam rabdare sa ii ascult. Ce m-au invatat acesti oameni, chiar daca aveau o clasa sau doua, a fost faptul ca aveau rafinamentul artei povestirii pentru ca s-au nascut intr-o cultura orala si stiau sa povesteasca, arta care se pierde acum, in era digitala, mozaicata, fracturata si cu cicluri de atentie foarte scurte, explica Anca Gradinariu.
Anca Gradinariu spune ca mereu i-a placut sa schimbe domeniile si sa povesteasca despre zone cat mai variate. Am sansa unica de a patrunde intr-o lume cat mai necunoscuta. E ca o sansa de a deschide o fereastra catre telespectatori. Dar inainte sa le povestesc oamenilor, eu trebuie sa ma familiarizez cu ele, pentru ca devin vehiculul prin care informatia e comunicata mai departe. E o munca importanta si grea, dar imi place foarte mult, spune Anca.
Imi place sa spun povesti despre cum tehnologia impacteaza viata omului modern
De aceea, o provocare i s-a parut si oportunitatea de a lucra pentru emisiunea Digi24, 2.0 Gadget. Storytelling-ul din ziua de azi e strans legat de tehnologie. Imi place sa spun povesti despre cum tehnologia impacteaza viata omului modern, povesteste colega noastra.
In timpul liber, nu uita de povesti. Nu le scrie, dar le vede. Anca se uita la filme si este foarte captivata de serialele nou aparute, care i se par ca au ajuns la un rafinament si o complexitate mai mare decat intalnim in productiile de cinema. Insa, pe langa asta, Anca spune povesti si prietenilor. Ii place sa socializeze, sa iasa cu apropiatii si sa isi petreaca timpul in compania lor. Tot in timpul liber, Anca Gradinariu pune in practica pasiunea transmisa de bunica sa: arta de a face retete cosmetice din ingrediente naturale si uleiuri esentiale.
Pentru viitor, in plan personal, colega noastra isi propune sa scrie mai des, sa publice eseurile deja facute si sa ajunga sa scrie si nuvele. In ceea ce priveste partea profesionala, Anca isi doreste sa poata regiza singura un documentar despre „generatia ‘90”, a celor care s-au nascut in comunism si s-au maturizat in perioada post-comunista cu cartile lui Emil Cioran.