UPDATE 3: Vezi mai jos VIDEO cu încercarea de aterizare a rachetei Falcon 9 pe barja din ocean:
UPDATE 2: Din păcate, SpaceX nu a reușit să recupereze racheta pe barja din ocean
Well, at least the pieces were bigger this time! Won't be last RUD, but am optimistic about upcoming ship landing. pic.twitter.com/w007TccANJ
— Elon Musk (@elonmusk) January 17, 2016
UPDATE 1: Misiunea Jason 3 a fost un succes, iar satelitul este pe orbită
And liftoff! The SpaceX Falcon 9 rocket launched at 1:42 p.m. EST Sunday from Vandenberg Air Force Base in California...
Posted by NASA - National Aeronautics and Space Administration on Sunday, January 17, 2016
Vezi mai jos LIVE VIDEO cu lansarea rachetei Falcon 9:
Duminică, în ziua lansării de la Vandenberg Air Force Base din California, urmărim împreună cele mai spectaculoase momente pe canalul oficial SpaceX și N.A.S.A. TV și comentăm împreună cele mai inedite asptecte ale misiunii Jason - 3, de la ora 20:30, pe pagina Facebook DIGI WORLD.
Misiunea este doar încă o altă lansare de satelit în spațiu, dar, cea mai dificilă sarcină prin care va trece racheta Falcon 9 va fi o nouă tentativă de aterizare controlată pe o barjă din largul Pacifului. Ultima tentativă a fost aproape de succes, dar, la contactul cu barja, racheta a explodat.
Posted by Digi World Romania on Sunday, January 17, 2016
De ce este atât de importantă recupararea rachetei?
Aterizarea în condiții de siguranță pe barja din ocean este esențială pentru visul de a trimite primul om pe Marte. Elon Musk, fondatorul Tesla Motors, PayPal, Solar City și ZipCode încearcă să reducă astfel costul rachetelor, lucru care ar facilita misiunea companiei SpaceX (fondată în 2002) de a face posibilă viața pe alte planete. Recuperarea rachetei după această lansare este cu atât mai dificilă încât a fost comparată cu aruncatul unui creion peste clădirea Empire State Building, pe care să îl poți ghida să aterizeze înapoi cu capul gumei pe o țintă plutitoare mai mică decât o cutie de pantofi, fără a se prăbuși. Nu sună simplu deloc. :)
Mai jos, urmăriți conferința de presă oficială a misiunii Jason3 și aflați la ce va folosi satelitul lansat pe orbită:
Jason-3 va menține capacitatea de a monitoriza și măsura extrem de precis fluctuațiile de înălțime ale Oceanului Planetar. Totodată, va monitoriza intensificarea cicloanelor tropicale și va fi de ajutor în prognozele sezoniere și de coastă. Datele furnizate de misiunea Jason-3 vor deservi aplicațiilor științifice, comerciale, precum și celor legate de circulația curenților marini sau chiar a schimbărilor climatice. În plus, datele oferite de Jason-3 date vor putea fi folosite în gestionarea mai eficientă a pescuitului, în industria de cercetare marină sau în măsurarea impactului actovotății umane asupra oceanelor lumii.
Misiunea are o durată planificată de cel puțin trei ani, cu un obiectiv final de cinci ani.
Jason-3 este un parteneriat internațional cu patru agenții format din NOAA, NASA, Agenția Spațială Franceză CNES (Centrul Național de Studii Spațiale) și EUMETSAT (Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici). Află toate detaliile despre lansare pe blogul oficial N.A.S.A..
- Te-ar putea interesa si:
- Dosarele Galilei
- Cum s-a vazut Super Luna Albastră Sângerie din București
- LIVE. Eveniment astronomic rar: Super Luna albastră sângerie