Emisiunea „Jurnalul de Științe” este prezentată de Teodora Safta, are o durată de 10 minute și se vede în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World Romania.
„Jurnalul de Științe” are scop educativ, iar subiectele prezentate în edițiile acestei emisiuni vor acoperi domenii precum medicină, spațiu, inginerie, transport sau mediu.
EMISIUNI
Jurnalul de Științe de vineri, 3 august
1. Cel mai rece loc din universul cunoscut este pe Staţia Spaţială Internaţională. Specialiştii au trimis acolo un mic laborator care a început deja să producă nori de atomi ultra-reci.
2. Un algoritm cu inteligenţă artificială îşi educă propria mână robotică să manevreze un obiect. Oamenii de ştiinţă speră că nu vor mai fi nevoiţi să le programeze roboţilor orice mişcare.
3. Un tratament medical care promite să oprească boala Parkinson a început să fie testat pe oameni. Medicii le-au injectat celule stem în creier.
4. Uleiul de gătit curăţă ustensilele de bucătărie mai eficient decât dezinfectanţii. Este concluzia unui studiu canadian.
5. Un mini-aragaz pentru camping care poate fi folosit indiferent că bate vântul a fost realizat de studenţii elveţieni. Flacăra este protejată de pereţi de oţel.
6. Este făcută din zahăr şi in, prin urmare se poate recicla integral. Vorbesc despre o maşină construită de la zero de o echipă de studenţi olandezi.
7. Atunci când au probleme de sănătate, animalele ştiu câteva metode interesante să le rezolve. Spre exemplu, o specie de lemurieni din Madagascar îşi tratează stomacul cu miriapode.
8. Prima misiune europeană spre Mercur va porni în octombrie anul acesta. Sonda spaţială va călători şapte ani.
9. Un nou tip de dronă, care se deformează dacă se izbeşte de un obiect, dar nu se strică, a fost dezvoltată în Elveţia. Aparatul absoarbe şocurile şi apoi revine la forma iniţială.
10. Prima operaţie de înlocuire de şold la o pisică a fost realizată în Statele Unite. Medicii i-au pus o proteză, care îi permite să se mişte din nou.
11. Un material care seamănă cu buretele decolorează vopseaua din apă în numai zece secunde. Apoi poate fi stors şi refolosit, fără să îşi piardă proprietăţile.
Jurnalul de Științe de vineri, 27 iulie
1. Marte are apă în stare lichidă, ascunsă sub gheaţa de la polul sud. Descoperirea a fost făcută de prima sondă spaţială europeană trimisă pe Planeta Roşie.
2. Ambalajele alimentare din plastic ar putea fi înlocuite cu biopolimeri obţinuţi din copaci şi crustacee. Noile materiale sunt rezistente şi nici nu poluează.
3. Copiii care folosesc o cremă cu protecţie solară îşi reduc riscul să facă un cancer de piele mai târziu în viaţă. Este concluzia unei cercetări din Australia.
4. Un dispozitiv cu inteligenţă artificială imită forma obiectelor pe care le vedem prin ochelarii de realitate virtuală. Aparatul a fost creat în Statele Unite.
5. Cercetătorii americani au creat un ventricul artificial perfect funcţional. Acesta ar putea fi folosit pentru testarea unor medicamente.
6. Încă un proiect de maşină zburătoare ar putea fi gata pentru vânzare de anul viitor. Este făcută de o companie americană şi seamănă destul de bine cu un avion de dimensiuni mici.
7. Persoanele cu diabet au un risc mai mare să dezvolte un cancer. Cel mai afectate sunt femeile.
8. Burgerii din carne artificială sunt siguri pentru consum. Producătorii au primit aprobare de la autorităţile americane, ceea ce înseamnă că în curând îi pot vinde. Singura problemă rămâne preţul destul de piperat.
9. Peştii îşi pierd simţul mirosului, spune un nou studiu. De vină este nivelul tot mai mare de dioxid de carbon din atmosferă.
10. Face genuflexiuni, mişcări de yoga şi sparge lemne din încheieturi. Este vorba despre un robot foarte flexibil, creat în Italia.
11. Câinii îşi dau seama când suntem supăraţi şi, mai mult, ne sar în ajutor. Fac tot posibilul să ajungă la noi să ne consoleze.
Jurnalul de Științe de vineri, 20 iulie
1. Sateliţii viitorului vor fi construiţi de aproape două ori mai repede şi la jumătate din costuri. Şi totul cu ajutorul imprimantelor 3D.
2. Portocalele ne ajută să ne menţinem vederea şi la bătrâneţe. Pentru că au în componenţă nişte substanţe care ne protejează ochii. Dar este important să le consumăm în fiecare zi.
3. În curând vom putea controla dronele doar din trunchi. Această parte a corpului nostru ar fi mult mai precisă decât orice manetă.
4. Căpuşele sunt atrase de o anumită grupă sangvină, spune un nou studiu făcut în Cehia. De aceea, oamenii cu acest tip de sânge au un risc mai ridicat să ia inclusiv boala Lyme.
5. Şerpi şi gândaci vor ajunge în motoarele avioanelor. Este vorba, de fapt, despre nişte roboţi, care vor fi construiţi ca să le repare.
6. Inteligenţa artificială ne poate spune care este cea mai aerodinamică formă pentru o bicicletă. Nu arată deloc aşa cum v-aţi imagina.
7. Cafeaua ne ajută să obţinem rezultate mai bune la examene. Oamenii de ştiinţă spun că nici nu este nevoie să o bem.
8. nouă tehnologie permite fabricarea unor senzori foarte subţiri, care se lipesc uşor pe suprafeţe. Şi la fel de uşor se îndepărtează.
9. Oamenii au învăţat să facă pâine cu mult înainte să cultive grâul. Cercetătorii au găsit urme într-un sit preistoric din Iordania.
10. Roboţii umanoizi pot fi învăţaţi să se ajute singuri când sunt în pericol. Spre exemplu, atunci când sunt pe punctul să cadă, să îşi folosească braţele pentru sprijin.
11. Aveţi grijă cu ce vă hrăniţi animalele de companie! Anumite tipuri de hrană uscată le-ar putea aduce câinilor boli de inimă.
Jurnalul de Științe de vineri, 13 iulie
1. Bărbaţii care obişnuiesc să poarte cravată îşi pot pune viaţa în pericol. Cel mai mult au de suferit fumătorii sau vârstnicii.
2. O navă rusească a ajuns la Staţia Spaţială Internaţională în mai puţin de patru ore. Este cea mai rapidă andocare realizată până acum cu laboratorul spaţial.
3. Vibraţiile naturale ale maşinii ar putea fi de vină pentru multe dintre accidentele rutiere. Pentru că dau şoferilor o stare de somnolenţă.
4. Un înlocuitor pentru plastic a fost descoperit de o echipă de studenţi elveţieni. Materialul biodegradabil are la bază ciuperci.
5. Multivitaminele menite să ne protejeze de infarct nu au, de fapt, niciun efect. Este concluzia unui nou studiu masiv, realizat pe mai bine de două milioane de participanţi. Şi este încă o dovadă că, dacă nu avem deficienţe, aceste suplimente sunt inutile.
6. Chiar dacă nu vede, poate urca scările şi nu se dezechilibrează. Este vorba despre un robot care ar putea fi folosit pentru explorarea zonelor periculoase.
7. Unii dintre cei mai buni zburători sunt... păianjenii. Deşi nu au aripi, aceste animale se folosesc de mătasea lor ca să se propulseze şi să călătorească pe distanţe mari. Dar mai au un secret.
8. Oamenii care trăiesc la sat vor avea un creier mai sănătos la bătrâneţe. Este concluzia unui studiu făcut în Marea Britanie.
9. Strămoşii noştri au dezvoltat mâini mai puternice în momentul în care au început să mănânce măduvă osoasă. Acest nou studiu explică de ce ne diferenţiem în această privinţă de primate.
10. A fost realizată prima radiografie tridimensională colorată, cu ajutorul unei tehnologii dezvoltate la CERN. În viitor, medicii vor putea înţelege mai bine ce se întâmplă în corpul uman.
11. Una dintre noile victime ale poluării este fluturele monarh. Specialiştii americani au descoperit că insecta nu se mai poate apăra de boli şi prădători.
12. Au fost descoperite fosilele primului dinozaur gigant, care a trăit pe Pământ în urmă cu 200 de milioane de ani. Exemplarul era de aproape trei ori mai mare decât cele mai masive reptile din acea perioadă.
Jurnalul de Științe de vineri, 6 iulie
1. Milioane de oameni le iau în fiecare zi, în speranţa că îi protejează de boli de inimă sau le prelungesc viaţa. Dar un nou studiu masiv spune că suplimentele de vitamine şi minerale sunt, de fapt, o risipă de bani. Şi ne pot da şi probleme de sănătate.
2. A fost descoperită o proteină care ne poate face să trăim mai mult. Cercetătorii au făcut experimente pe musculiţe de oţet şi vor să înceapă testele şi pe oameni.
3. Persoanele cu grupa de sânge 0 sunt mai predispuse la hemoragii. Asta înseamnă că au un risc mult mai mare de deces.
4. Uscătoarele de mâini cu aer cald din toalete ar trebui evitate. Din cauza lor, intrăm în contact cu foarte multe bacterii periculoase.
5. Un potenţial tratament pentru diabet este testat în Canada. Oamenii de ştiinţă cred că vor putea înlocui celulele pancreatice distruse cu unele noi, crescute în laborator.
6. Dacă lucrăm noaptea, gene foarte importante din corp se blochează. Iar impactul negativ asupra organismului este pe termen lung.
7. Un ou pe zi ţine medicul departe. Este concluzia unui studiu recent, care spune că, dacă mâncăm câte un ou în fiecare zi, nu vom mai face boli cardiace sau atac cerebral.
8. Un medicament cunoscut şi folosit de jumătate de secol pentru tratarea unor boli autoimune ar putea rezolva problema cheliei. Unul dintre efectele secundare pe care le are este că stimulează firele de păr să crească.
9. Trei ceşti de cafea pe zi ne protejează de palpitaţii şi atac de cord. Studiul a fost realizat pe aproape 350 de mii de americani.
10. Uleiul esenţial de lavandă şi cel de arbore de ceai provoacă dezvoltarea sânilor la bărbaţi. De vină sunt opt chimicale din componenţă, care afectează secreţia de hormoni.
11. Pilulele contraceptive pentru bărbaţi au dat rezultate în primele teste clinice. Dacă şi viitoarele experimente vor avea succes, le-am putea găsi în farmacii în următorii ani.
12. Îndulcitorii artificiali ar putea fi o cauză de diabet de tip II. Oamenii de ştiinţă americani au făcut studii pe şoareci şi vor începe acum şi testele pe oameni.
13. Tastatura de la calculator este mai murdară decât colacul de toaletă. De aceea, oamenii de ştiinţă ne recomandă să o curăţăm cel puţin o dată pe zi.
Jurnalul de Științe de vineri, 29 iunie
1. Are două mâini, două picioare, dar nu vorbeşte şi nici la figură nu seamănă cu noi, oamenii. 2. Este, însă, cel mai avansat robot umanoid, pentru că aleargă, sare peste obstacole şi nu se dezechilibrează.
2. Un robot decide singur ce obiecte din jur poate folosi ca să îndeplinească sarcinile pe care le-a primit. Atunci când stabileşte că misiunea este imposibil de realizat, sistemul se demontează.
3. Este dovedit ştiinţific că ne naştem cu teama de păianjeni. Dar ce ne facem când un astfel de robot se transformă în roată şi ne urmăreşte?
4. Robotul care a învăţat singur să îmbrace oameni. Deocamdată ştie să tragă o cămaşă pe mână, iar întreg procesul durează aproximativ zece secunde.
5. Un ajutor de nădejde pentru pompieri a fost creat în Italia. Este vorba despre un robot umanoid, capabil să identifice incendiile şi să le stingă.
6. Un mini-robot cu aripi, alimentat de un laser, a fost construit în Statele Unite. Pe viitor, acesta ar putea detecta scurgerile de metan.
7. Este considerat spionul peştilor din oceane. Înoată la adâncimi de aproape 20 de metri şi este controlat de la distanţă de un scafandru.
8. Are doar patru milimetri şi, deşi nu are picioare, merge, înoată, se târăşte şi se roteşte. Este vorba despre un robot flexibil inspirat de la omizi.
9. Un sistem cu braţe robotice ne ajută să ne facem singuri mobila din casă. Şi ne protejează de eventuale accidente.
10. Următorul proiect nu este un robot propriu-zis, ci un exoschelet, care le permite pasionaţilor de sporturi de iarnă să stea şi mai mult timp pe pârtie. Utilizatorii îşi perfecţionează tehnica de schiat şi nu obosesc.
11. Este bine să lăsăm copiii să se târască pe podea sau pe covoare? Un robot a ajutat cercetătorii americani să afle cu ce intră în contact bebeluşii.
12. O maşină se transformă într-un robot umanoid în mai puţin de un minut. Deocamdată, proiectul inginerilor japonezi, inspirat din filmul „Transformers” este la început.
13. Staţia Spaţială Internaţională va avea spre sfârşitul anului un membru mai puţin obişnuit. Este vorba despre o astronaut-robot.
Jurnalul de Științe de vineri, 22 iunie
1. Deşi nu au viaţă, se mişcă şi îşi pot schimba forma în fracţiuni de secundă. Este vorba despre structuri moi, făcute la imprimanta 3D, care pot duce medicamente acolo unde trebuie sau pot controla fluxul de sânge.
2. Fibrele vegetale pot întări anumite materiale, cum ar fi betonul. Dacă se adevereşte ce spun oamenii de ştiinţă britanici, nu doar că drumurile nu se vor mai crăpa, dar vor şi polua mai puţin.
3. A fost descoperit un compus care omoară superbacteriile. Şi le împiedică să dezvolte rezistenţă.
4. Seamănă cu o sepie şi se poate strecura prin orice fel de ţevi. Este un nou proiect de robot inspirat de animale, făcut de o companie germană.
5. Persoanele fără auz ar putea înţelege mai uşor ce spun cei din jur cu ajutorul acestui sistem. Le trimite traducerea aproape în timp real pe telefon.
6. Roboţii pot fi controlaţi prin gesturi şi gânduri. O demonstrează inginerii americani, într-un experiment în care aparatul cu inteligenţă artificială testat a avut o acurateţe de 97 la sută.
7. Terapia folosită la persoanele care au suferit un eveniment traumatizant activează aceiaşi neuroni agresaţi. Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au reuşit să vadă ce se întâmplă în creier în timpul tratamentului.
8. Un algoritm dezvoltat în Germania poate prezice viitorul apropiat. Ştie ce mişcări o să facem chiar şi cu câteva minute înainte.
9. Vitamina D, luată în cantităţi mari, reduce riscul de cancer mamar. Este concluzia unui studiu făcut pe cinci mii de femei.
Jurnalul de Științe de vineri, 15 iunie
1. Prosoapele de bucătărie sunt îmbibate cu germeni. Vorbim despre bacterii care ne pot da toxiinfecţii alimentare.
2. Un sistem conceput de inginerii americani ar putea oferi o sursă de apă potabilă, la costuri reduse, peste tot în lume. În plus, va reduce şi costurile de funcţionare ale centralelor energetice.
3. Riscul de naştere prematură poate fi prezis cu un simplu test de sânge. Analiza este la fel de precisă ca o ecografie, dar mult mai ieftină.
4. Aluat de biscuiţi făcut la imprimanta 3D. Este posibil, datorită unei tehnici dezvoltate in Statele Unite, care permite să printarea materialelor vâscoase.
5. Mâncăm foarte mult cât suntem la birou, spune un nou studiu, şi lucruri care nu sunt tocmai sănătoase. Din această cauză ne îngrăşăm, dar ne şi îmbolnăvim.
6. Un avion de dimensiuni mari, controlat de la distanţă, a făcut primul zbor de test. Aparatul este echipat cu tehnologii care îi permit să identifice şi să evite obstacole.
7. Copiii care înghit baterii trebuie să primească miere în drum spre spital. Le protejează esofagul până corpul străin este scos, spune un studiu făcut în America.
8. E clar, de inteligenţa artificială nu te poţi ascunde. Pentru că un sistem inventat în Statele Unite ne găseşte chiar şi după un perete. Şi vede tot ce facem.
9. Microbii supravieţuiesc şi în camerele sterile. Este o descoperire pe care au făcut-o oamenii de ştiinţă ai NASA, într-unul dintre laboratoarele folosite pentru asamblarea navelor spaţiale.
Jurnalul de Științe de vineri, 8 iunie
1. Marina americană testează un sistem care să le permită scafandrilor să ajungă la adâncimi mari. În plus, aceştia vor putea să stea şi mai mult timp sub apă.
2. Un sistem care foloseşte unde radio alimentează implanturile medicale de la distanţă. Dispozitivele nu vor avea nevoie de baterii, aşa că vor fi mai mici.
3. Cicatricile mari pot fi prevenite cu ajutorul unor nanoparticule cu ADN. Acestea intră sub piele şi arată cum se va vindeca rana.
4. Câinii preferă dietele cu grăsimi, pisicile cu carbohidraţi. Este concluzia unui studiu american, care mai spune că animalele nu au nevoie de alimente bogate în proteine, aşa cum am crezut.
5. Roboţi foarte mici, alimentaţi cu ultrasunete şi care se mişcă rapid prin lichide. Au fost creaţi în Statele Unite şi pot executa mai multe sarcini odată, cum ar fi să elimine bacteriile şi toxinele din sânge.
6. Un compus din ceaiul verde ar putea preveni bolile de inimă. Cercetătorii îl testează deja ca un potenţial tratament pentru Alzheimer.
7. Un algoritm ne poate spune câtă cafea trebuie să bem ca să scăpăm de somnolenţă şi când. A fost creat în special pentru militarii americani.
8. Arată ca nişte pietre foarte mari, dar sunt de fapt case făcute la imprimanta tridimensională. Pentru că în timpul construcţiei se va folosi mai puţin ciment, şi emisiile de dioxid de carbon vor fi mai mici.
9. Un nou tip de robot decide singur ce obiecte din jur poate folosi ca să îndeplinească sarcinile pe care le-a primit. Atunci când stabileşte că misiunea este imposibil de realizat, sistemul se demontează.
10. Zilele devin mai lungi pe Pământ. Responsabilă pentru acest fenomen este Luna, care se îndepărtează de planeta noastră.
11. Un tip de peşte are un mod aparte prin care le arată adversarilor că este nervos. În doar câteva secunde, îşi schimbă culoarea ochilor în negru.
12. NASA a anunţat că a descoperit molecule organice pe Marte. În plus, a confirmat prezenţa metanului în atmosfera Planetei Roşii.
Jurnalul de Științe de vineri, 1 iunie
1. Bacteria E. coli a fost transformată într-un senzor pentru boli gastrointestinale. Oamenii de ştiinţă americani au făcut un dispozitiv care, odată înghiţit, va căuta semne de sângerare în stomac sau alte astfel de afecţiuni.
2. Roverul care va ajunge pe Marte în 2020 va avea la bord şi un mic laborator de chimie. Acesta va căuta urme care să ne spună dacă acolo a fost vreodată viaţă.
3. Fibrele super-elastice ar putea fi folosite ca senzori foarte sensibili în haine sau la degetele robotice. Specialiştii elveţieni au găsit o metodă de producţie rapidă şi simplă.
4. Un aparat cât un telefon inteligent ne spală rufele, fără să avem nevoie de detergent. Acesta foloseşte ultrasunete şi poate fi luat şi în vacanţe sau deplasări.
5. Un nou tip de imprimantă 3D poate crea structuri biologice din zahăr. Cum ar fi o inimă, iar în jurul acestei forme oamenii de ştiinţă pot creşte celule şi ţesut.
6. Dioxidul de carbon din atmosferă poate fi transformat în nanotuburi de carbon cu diametre foarte mici. Din astfel de materiale putem construi circuite electronice, microcipuri, celule solare sau baterii. Şi nu numai.
7. Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională îşi vor putea creşte singuri legume pe orbita Pământului. Asta dacă vor reuşi planurile unor cercetători americani.
8. A fost creată prima cornee umană la imprimanta 3D, cu celule stem. Tehnica oamenilor de ştiinţă americani ar putea înlocui transplanturile de la donatori.
9. Milioane de oameni le iau în fiecare zi, în speranţa că îi protejează de boli de inimă sau le prelungesc viaţa. Dar un nou studiu masiv spune că suplimentele de vitamine sunt, de fapt, o risipă de bani. Şi ne pot da şi probleme de sănătate.
10. O dronă care poate transporta soldaţii răniţi într-o zonă sigură a fost creată în Israel. Aparatul zburător nu are nevoie de pilot.
Jurnalul de Științe de vineri, 25 mai
1. NASA va trimite un elicopter pe Marte peste doi ani. Nu la fel de mare cum este cel din spatele meu, ci mai degrabă cât o minge de baseball.
2. Paiele din plastic pentru băuturi sunt printre cei mai mari poluatori. De aceea, în Marea Britanie ar putea fi interzise în curând. Dar asta nu înseamnă că vor dispărea complet, pentru că acum există un înlocuitor reciclabil.
3. Un robot a învăţat singur să îmbrace oameni. Deocamdată ştie să tragă o cămaşă pe mână, iar întreg procesul durează aproximativ zece secunde.
4. O parte din creierul nostru poate prezice dacă un tratament antidepresiv va fi eficient sau nu. Iar medicii îşi pot da seama cu ajutorul unei electroencefalograme.
5. Vitamina D ajută copiii malnutriţi să crească rapid în greutate şi să îşi dezvolte creierul. Dar este nevoie de doze foarte mari.
6. Un motoraş făcut din piese Lego de un pasionat din Finlanda poate ridica 100 de kilograme. După mai multe încercări în care piesele tot cedează, vine şi momentul mult aşteptat. Iată!
7. Anvelope pentru biciclete făcute la imprimanta 3D care nu trebuie umflate niciodată. Este proiectul unui start-up din Germania.
8. Astronauţii Staţiei Spaţiale ar putea avea o sticlă specială din care să savureze o bere la sute de kilometri altitudine. Un astfel de experiment ne va explica şi cum se comportă corpul uman când este expus la alcool în spaţiu.
9. Un robot cu aripi, inspirat de muşte şi puţin mai greu decât o scobitoare, a fost construit în Statele Unite. Pe viitor, acesta ar putea detecta scurgerile de metan.
10. Efortul fizic ne face bine, atât timp cât nu îl facem la serviciu. Un studiu recent atrage atenţia că bărbaţii care depun mult efort fizic la muncă au un risc mai mare de deces prematur.
11. O meduză care seamănă cu o pungă de plastic a fost în sfârşit analizată, după jumătate de secol de când a fost descoperită. Nu are tentacule şi trăieşte la adâncimi mari în ocean.
12. Un set de mini-aparate modulare ne-ar putea spune rapid dacă avem o infecţie sau chiar cancer. Dispozitivele nu sunt deloc scumpe şi pot fi refolosite.
13. Dacă vă încearcă o răceală şi vă gândiţi la ceaiuri sau sucuri de portocale, aflaţi că fibrele solubile sunt mai eficiente împotriva gripei decât vitamina C. Este concluzia unui studiu pe şoareci.
Jurnalul de Științe de vineri, 11 mai
1. Un proiect de taxi zburător a făcut primul test cu un om la manşă. Maşina hibrid, alimentată şi cu motorină şi cu electricitate, ar putea fi lansată chiar anul viitor.
2. Praful de pe Lună le-ar putea cauza probleme mari de sănătate astronauţilor. Cercetătorii americani consideră că, odată inhalat, va distruge celulele şi va afecta iremediabil ADN-ul.
3. Păianjenii pot sări la comandă. Oamenii de ştiinţă britanici au făcut o serie de experimente care speră că îi va ajuta să creeze o nouă clasă de micro-roboţi mai agili.
4. Gheţarii din Patagonia se topesc cu o viteză mult mai mare decât se credea. Măsurătorile vin de la satelitul Agenţiei Spaţiale Europene.
5. Turele de noapte ne pot aduce probleme serioase de sănătate. Un studiu făcut în Canada a descoperit că gene foarte importante din corp se blochează. Iar impactul asupra organismului este pe termen lung.
6. Robotul pe care o să-l vedeţi imediat are o singură treabă de făcut, dar foarte importantă: să ţină hackerii la distanţă de alţi roboţi.
7. Un medicament cunoscut şi folosit de jumătate de secol pentru tratarea unor boli autoimune ar putea rezolva problema cheliei. Unul dintre efectele secundare pe care le are este că stimuleaza firele de păr să crească.
8. Perioadele scurte de înfometare ne menţin tineri. Un studiu recent spune că, dacă nu mâncăm o singură zi, celulele stem din corp vor fi mai active.
9. Viermii ar putea înlocui şoarecii în testele de medicamente sau cosmetice. Specialiştii s-au ferit de astfel de experimente până acum pentru că nevertebratele sunt greu de crescut.
10. Clădirile ar putea fi construite mai repede cu ajutorul unui robot mobil. Aparatul stabileşte cum trebuie turnat betonul şi ce structură trebuie să aibă amestecul.
Jurnalul de Științe de vineri, 5 mai
1. Claxoane, maşini turate, lucrări de construcţie sau vecini gălăgioşi. Sunt zgomote pe care putem să nu le mai auzim, chiar dacă ţinem ferestrele deschise, cu ajutorul unui sistem dezvoltat în Singapore.
2. NASA trimite pe Marte două instrumente de cercetare foarte performante. Acestea vor analiza interiorul planetei şi activitatea seismică.
3. O specie ciudată de calamar a fost descoperită în Golful Mexicului. Este roşu şi se deplasează diferit faţă de restul cefalopodelor.
4. Şi geamurile maşinilor pot deveni inteligente. Dacă sunt conectate la un dispozitiv care le traduce nevăzătorilor peisajul prin care trec.
5. Aripile transparente ale unei specii de fluturi ne-ar putea salva într-o zi vederea. Inginerii americani au creat un implant ocular care ar putea fi cel mai bun detector pentru glaucom.
6. Cercetătorii americani au găsit o metodă să printeze electronice direct pe piele. Ei au folosit o imprimanta 3D obişnuită şi o cerneală cu fulgi de argint.
7. Este transparent, conduce electricitate şi ar putea fi folosit pentru studierea peştilor de la adâncimi mari. Este vorba despre un robot-ţipar.
8. Maşina care se transformă într-un robot umanoid a devenit realitate. Este creaţia inginerilor japonezi.
9. Persoanele cu grupa de sânge 0 sunt mai predispuse la hemoragii. Asta înseamnă că au un risc mult mai mare de deces.
10. Guma de mestecat pe care o aruncăm poate fi folosită la producţia de... pantofi. Este o inovaţie foarte folositoare, mai ales pentru că, asemenea resturilor de ţigări, gumele sunt un factor major de poluare.
Jurnalul de Științe de vineri, 27 aprilie
1. Planctonul poate fi transformat într-un senzor pentru calitatea apelor. Cercetătorii speră că astfel vor putea diminua efectele poluării cu plastic.
2. Îndulcitorii artificiali ar putea fi o cauză de diabet de tip II. Oamenii de ştiinţă americani au făcut studii pe şoareci şi vor începe acum şi testele pe oameni.
3. După aproape două secole, alfabetul Braille ar putea fi înlocuit cu unul mult mai uşor de învăţat. Cel puţin asta susţin producătorii.
4. Niveluri record de microplastice au fost descoperite în gheaţa din Oceanul Arctic. Într-un litru existau chiar şi 12.000 de particule, de trei ori mai mult decât la măsurătorile anterioare.
5. Încă un studiu ne atrage atenţia că ar trebui să ne curăţăm tastatura de la calculator cel puţin o dată pe zi. Pentru că este chiar mai murdară decât colacul de toaletă.
6. Adulţii mai în vârstă care iau antioxidanţi vor avea artere mai tinere chiar şi cu vreo 20 de ani. Oamenii de ştiinţă americani cred că astfel de suplimente ar putea preveni bolile de inimă.
7. Un animal considerat dispărut de peste trei decenii a fost văzut iar în Statele Unite. Este vorba despre o specie de şobolan-cangur.
8. În era tehnologiei, chiar şi pereţii pot deveni inteligenţi. Pot simţi atingerile umane şi chiar monitorizează aparatele pornite din încăpere.
9. Dacă vrem să ne menţinem greutatea, trebuie să nu mai sărim peste micul dejun. Evident că este foarte important şi ce mâncăm.
10. Primele teste pe oameni arată că ciocolata neagră este într-adevăr bună pentru creier. Ne îmbunătăţeşte memoria şi sistemul imunitar.
11. Inginerii americani au reuşit să facă obiecte din plastic
Jurnalul de Științe de vineri, 20 aprilie
1. Dacă stăm prea mult pe scaun, NU riscăm doar probleme de inimă. Cercetătorii americani spun că ni se micşorează partea din creier implicată în formarea de amintiri noi.
2. Cum ar fi să nu ne mai temem că vărsăm apă sau alte băuturi pe telefoane sau laptopuri şi le stricăm? Ar fi minunat şi posibil, spun inginerii americani, care au creat un material rezistent la orice lichid.
3. A fost creat cel mai mic stimulator nervos. Este cam cât un grăunte de sare, poate fi implantat în corp şi oferă, în timp real, date despre sistemul nervos, muşchi şi organele interne.
4. NASA vrea să afle dacă putem face copii în spaţiu. Aşa că a trimis spre Staţia Spaţială Internaţională, printre altele, şi probe de spermă umană.
5. Un nou medicament împotriva cancerului, testat pe oameni, a dat rezultate promiţătoare. Acesta luptă contra tumorilor pulmonare şi tiroidiene.
6. Suplimentele cu Omega-3 nu sunt chiar atât de bune pentru tratarea sindromului de ochi uscaţi, aşa cum se credea. Un studiu recent atrage atenţia că nu sunt mai eficiente decât un placebo.
7. Cercetătorii australieni au descoperit metoda prin care să elimine mai uşor o plantă parazit dintre culturi. Cu ajutorul unei drone şi cu inteligenţa artificială.
8. O companie germană care face taxiuri zburătoare a dezvăluit şi cum ar trebui să arate infrastructura pentru aceste aparate. Dacă va fi implementat, autovehiculele ar putea transporta chiar şi zece mii de pasageri zilnic.
9. Astronauţii se pregătesc pentru întoarcerea pe Lună într-o piscină imensă. Aici pot simula condiţiile de pe suprafaţa astrului.
10. Dacă vă place cafeaua, avem iar o veste bună. Trei ceşti pe zi nu ne afectează inima, ba chiar ne protejează de palpitaţii şi atac de cord.
11. Un polimer creat din ulei de gătit absoarbe rapid petrolul şi motorina din ape şi de la suprafaţa lor. Inginerii australieni spun că este produs uşor şi ieftin.
Jurnalul de Științe de vineri, 20 aprilie
1. Dacă stăm prea mult pe scaun, NU riscăm doar probleme de inimă. Cercetătorii americani spun că ni se micşorează partea din creier implicată în formarea de amintiri noi.
2. Cum ar fi să nu ne mai temem că vărsăm apă sau alte băuturi pe telefoane sau laptopuri şi le stricăm? Ar fi minunat şi posibil, spun inginerii americani, care au creat un material rezistent la orice lichid.
3. A fost creat cel mai mic stimulator nervos. Este cam cât un grăunte de sare, poate fi implantat în corp şi oferă, în timp real, date despre sistemul nervos, muşchi şi organele interne.
4. NASA vrea să afle dacă putem face copii în spaţiu. Aşa că a trimis spre Staţia Spaţială Internaţională, printre altele, şi probe de spermă umană.
5. Un nou medicament împotriva cancerului, testat pe oameni, a dat rezultate promiţătoare. Acesta luptă contra tumorilor pulmonare şi tiroidiene.
6. Suplimentele cu Omega-3 nu sunt chiar atât de bune pentru tratarea sindromului de ochi uscaţi, aşa cum se credea. Un studiu recent atrage atenţia că nu sunt mai eficiente decât un placebo.
7. Cercetătorii australieni au descoperit metoda prin care să elimine mai uşor o plantă parazit dintre culturi. Cu ajutorul unei drone şi cu inteligenţa artificială.
8. O companie germană care face taxiuri zburătoare a dezvăluit şi cum ar trebui să arate infrastructura pentru aceste aparate. Dacă va fi implementat, autovehiculele ar putea transporta chiar şi zece mii de pasageri zilnic.
9. Astronauţii se pregătesc pentru întoarcerea pe Lună într-o piscină imensă. Aici pot simula condiţiile de pe suprafaţa astrului.
10. Dacă vă place cafeaua, avem iar o veste bună. Trei ceşti pe zi nu ne afectează inima, ba chiar ne protejează de palpitaţii şi atac de cord.
11. Un polimer creat din ulei de gătit absoarbe rapid petrolul şi motorina din ape şi de la suprafaţa lor. Inginerii australieni spun că este produs uşor şi ieftin.
Jurnalul de Științe de vineri, 13 aprilie
1. Nanoparticulele din ambalajele alimentare, în special cele de conserve, pot fi foarte periculoase. Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că ne împiedică să asimilăm substanţele nutritive din mâncare.
2. Un dispozitiv de prindere care ridică şi 20 de kilograme este inspirat de la şopârla Gecko. Ar putea fi folosit pentru roboţi mai flexibili şi mai puternici.
3. Nu ar trebui să folosim uscătoarele de mâini cu aer cald din toalete, avertizează unii cercetători. Din cauza lor, intrăm în contact cu foarte multe bacterii periculoase.
4. Lipsa de somn poate duce la Alzheimer. Cercetările recente au descoperit că o singură noapte nedormită creşte numărul de proteine care provoacă această boală.
5. Luni va fi lansat telescopul care o să caute viaţă în afara Sistemului nostru solar. Aparatul va fi ridicat în spaţiu cu o rachetă Falcon 9.
6. Chiar şi şosetele se pot conecta la internet. Este vorba despre proiectul unui doctorand australian şi ar putea facilita consultaţiile de la distanţă.
7. Oamenii care fac sport zilnic vor avea copii inteligenţi, spune un studiu. Cei mici se vor naşte cu o capacitate de învăţare mult mai bună.
8. Arată ca nişte ţevi de plastic, dar sunt pregătiţi pentru misiuni de cercetare marină. Iată o serie de roboţi... mai neobişnuiţi.
9. Dacă sunt căsătoriţi, oamenii nu mai sunt depresivi din cauza veniturilor mici. Este concluzia unui studiu cu americani, dar s-ar putea aplica şi la noi.
10. Un dispozitiv creat în Statele Unite ne poate citi gândurile. Oricât de straniu ar părea, aparatul ne şi răspunde.
11. O proteză făcută la imprimanta 3D ar putea fi o alternativă mult mai ieftină pentru persoanele cu amputaţii. Inginerii britanici care speră că purtătorii nu se vor mai simţi stânjeniţi că au acest defect.
12. Oamenii de ştiinţă au găsit o metodă prin care să afle ce se întâmplă în creierul unui liliac, fără să-l ţină imobilizat. Dispozitivul lor este foarte mic, uşor şi nu împiedică animalul să zboare.
Jurnalul de Științe de vineri, 30 martie
1. O rachetă Falcon 9 a făcut o gaură în atmosfera superioară a Pământului. Specialiştii spun că nu ne-a afectat nici pe noi, nici planeta.
2. O folie subţire de polimer are proprietăţile sticlei, dar conduce electricitatea. Invenţia americanilor ar putea fi transformată în ecrane sensibile la atingere. Şi nu numai.
3. Două gene ar putea fi responsabile pentru greţurile matinale severe din sarcină. Acestea sunt implicate şi în dezvoltarea placentei.
4. Un robot care seamănă cu un liliac şi altul care se transformă în roată şi ne urmăreşte. Sunt două noi proiecte foarte interesante ale unei companii germane.
5. Un nou tip de antibiotic ne dă o speranţă că am putea învinge, în sfârşit, superbacteriile. A fost folosit cu succes pentru prima dată la tratarea unei infecţii.
6. Un senzor minuscul, care se pune pe dinţi, ne spune exact ce mâncăm. Monitorizează nivelul de glucoză, sare sau alcool şi trimite datele pe telefon.
7. Un sistem poate recolta apă chiar şi din aerul uscat din deşert. O astfel de descoperire ar putea salva sute de mii de oameni şi animale.
8. Paleontologii americani au descoperit reptila cu cea mai puternică muşcătură care a trăit acum 200 de milioane de ani. Era foarte mică şi semăna cu o şopârlă Gecko.
9. Un comportament bizar a fost observat la femelele de urs din sălbăticie. Acestea păstrează puii mai mult timp lângă ele, ca scut împotriva vânătorilor.
10. Luat în fiecare zi, ibuprofenul ar putea preveni boala Alzheimer. Oamenii de ştiinţă canadieni spun că tratamentul trebuie început din timp.
11. Nu mai facem sport, facem depresie. Cam aşa se traduce studiul unei universităţi australiene. Iar efectele negative se văd chiar şi în câteva zile.
Jurnalul de Științe de vineri, 23 martie
1. A apărut un proiect de maşină construită la imprimanta 3D. Are două locuri şi se face în doar trei zile.
2. Uleiul esenţial de lavandă şi cel de arbore de ceai provoacă dezvoltarea sânilor la bărbaţi. De vină sunt opt chimicale din componenţă, care afectează secreţia de hormoni.
3. Oamenii de ştiinţă au creat un robot care să spioneze peştii din oceane. Înoată şi la adâncimi de aproape 20 de metri şi este controlat de la distanţă de un scafandru.
4. Biologii americani au găsit o metodă prin care să facă bere cu gust de hamei, dar fără acest ingredient. Ei spun că planta este mare consumatoare de resurse şi ar trebui să nu o mai cultivăm.
5. Dacă le punem un braţ pliabil, dronele ar putea fi folosite pentru colectarea gunoaielor din zonele greu accesibile sau pentru misiuni de salvare. La asta s-au gândit oamenii de ştiinţă din Coreea de Sud.
6. Un frigider special care păstrează vaccinurile în condiţii optime ar putea salva sute de mii de vieţi la nivel global. Aparatul făcut în Canada nu este scump, dar este foarte eficient.
7. Un sistem făcut în America ne-ar putea ajuta să vedem chiar şi prin ceaţă sau fum. Cercetătorii l-au conceput în special pentru maşini.
8. Cel mai mic computer din lume are doar un milimetru pătrat. Este mai mărunt decât un bob de sare, dar e foarte precis.
9. Pilulele contraceptive pentru bărbaţi au dat rezultate în primele teste clinice. Dacă şi viitoarele experimente vor avea succes, le-am putea găsi în farmacii în următorii ani.
Jurnalul de Științe de vineri, 16 martie
1. O inimă artificială ar putea fi folosită în curând în transplantul cardiac. Astfel, bolnavii nu ar mai fi nevoiţi să aştepte un donator chiar şi un an.
2. Decolează ca un elicopter şi zboară ca un avion. Este vorba despre un nou proiect de taxi zburător autonom, care a realizat deja cu succes primul test în Noua Zeelandă.
3. Pastele de dinţi care promit să protejeze dinţii de eroziune şi să nu mai fie atât de sensibili nu sunt eficiente. O spun oamenii de ştiinţă elveţieni, care au analizat nouă tipuri.
4. Un robot foarte mic analizează culturile, colectează date genetice şi detectează bolile. Transmite datele în timp real pe telefon sau pe laptop.
5. Un implant artificial de retină ar putea reda vederea pacienţilor orbi. Este injectabil, ceea ce înseamnă că bolnavii îşi vor reveni mai repede.
6. Marea Pată Roşie de pe Jupiter devine mai rotundă şi mai înaltă. De asemenea, este mai colorată şi astronomii nu ştiu de ce.
7. Colagenul din solzii de peşte ar putea ajuta la vindecarea rănilor. Oamenii de ştiinţă vor să-l pună în pansamente.
8. Şofranul poate reduce simptomele de depresie şi anxietate, dacă este consumat în cantităţi mari. Este concluzia unui studiu din Australia.
Jurnalul de Științe de vineri, 9 martie
1. Anvelope prietenoase cu mediul, care rezistă mai mult şi nu trebuie umflate. Este un concept prezentat de un mare producător la Salonul Auto de la Geneva.
2. Cel mai mic şi mai uşor microscop fără lentile din lume a fost creat în Statele Unite. Oamenii de ştiinţă spun că poate fi folosit mai ales în domeniul medical.
3. Un sistem cu laser poate detecta obiectele ascunse după colţ. O invenţie care ar ajuta maşinile autonome să prezică accidentele.
4. Dacă vrem să ne facem singuri mobila din casă, putem apela la un sistem inteligent făcut în Statele Unite. Şi ne ajută şi roboţi.
5. Cercetătorii francezi au descoperit mecanismul prin care tatuajele de pe corp rămân permanente. Ei spun că pigmentul se transferă de la celulele care mor la cele noi.
6. Clădirile cu mai multe uşi şi ferestre vor rezista mai bine unui tsunami. Iar locuitorii ar trebui să urce la ultimele etaje ca să supravieţuiască.
7. Telescopul care ar trebui să caute viaţă în afara Sistemului nostru solar va fi lansat cel mai probabil la jumătatea lunii aprilie. Aparatul va fi ridicat în spaţiu cu o rachetă Falcon 9.
8. Primele teste genetice pentru cancer mamar pe care le putem face acasă au fost aprobate în America. Totuşi, înainte să vă bucuraţi, trebuie să ştiţi că nu identifică mai mult de trei din cele peste o mie de mutaţii genetice cunoscute.
9. Suplimentele de proteine pe care le iau pasionaţii de fitness şi culturism ar conţine metale grele. Un nou studiu vorbeşte despre plumb şi chiar arsenic.
Jurnalul de Științe de vineri, 23 februarie
1. Un dispozitiv care trimite impulsuri electrice către măduva spinării le dă o speranţă persoanelor cu paralizie. Tratamentul este testat în Canada şi a dat deja primele rezultate.
2. Degeaba facem maşini mai puţin poluante, dacă nu avem grijă şi la chimicalele din detergenţi sau cosmetice. Pentru că acestea ar fi chiar mai toxice decât emisiile autoturismelor.
3. Persoanele cu acnee sunt mai predispuse la tulburări psihice. Au un risc cu peste 60 la sută mai mare să facă o formă severă de depresie, iar cele mai afectate sunt femeile.
4. Un aparat inventat în Statele Unite ne încarcă telefoanele din orice colţ al camerei. Cercetătorii americani au folosit un sistem cu laser.
5. Un ecran foarte subţire şi fin se poate prinde pe mână şi ne ajută să trimitem sau să primim mesaje. Este invenţia unui japonez şi ar putea fi folosit în special în domeniul medical.
6. Cercetătorii americani cred că pot să facă eolienele şi mai „verzi” decât sunt. Vor să construiască palele din materiale uşor de obţinut, dar mai durabile şi reciclabile.
7. Mamuţii aveau grijă unii de alţii, spun paleontologii americani. Urmele găsite recent într-un sit din Statele Unite dezvăluie indicii despre o familie de mamuţi columbieni.
8. Un dispozitiv cam cât un bandaj urmăreşte pacienţii care au avut un accident vascular cerebral. Cu ajutorul lui, medicii pot afla informaţii vitale despre progresul bolnavilor.
9. Elon Musk îşi continuă şi proiectele subterane. A primit acum aprobarea autorităţilor să construiască un tunel sub Washington pentru trenurile Hyperloop.
Jurnalul de Științe de vineri, 16 februarie
1. Tumorile canceroase se micşorează dacă nu mai primesc sânge. Este concluzia unui studiu făcut pe şoareci cu nanoroboţi autonomi.
2. Chiar şi un robot poate avea maniere şi spirit de echipă. O demonstrează un videoclip făcut public de unul dintre cei mai mari producători de roboţi din lume.
3. Gripa ar putea fi tratată într-un singură zi dacă un medicament experimental din Japonia va fi aprobat. A fost deja testat pe oameni şi ar putea apărea anul acesta pe piaţă.
4. Încă un studiu demonstrează cât de bine ne fac animalele de companie. Ne reduc nivelul de stres şi ne îmbunătăţesc starea psihică.
5. Un baston inteligent împiedică persoanele în vârstă să cadă. Dar poate fi folosit şi de bolnavii cu tulburări de echilibru.
6. Un medicament creat în Australia poate reface complet creierul persoanelor dependente de alcool. Conţine o substanţă care este folosită în ţările asiatice pentru tratarea depresiei.
7. Un senzor din grafen ne poate spune dacă mâncarea este stricată şi în ce condiţii a fost ţinută. Datorită acestei reuşite, în curând am putea avea electronice comestibile.
8. A apărut un robot de nici un milimetru, cam cât opt fire de păr puse la un loc. Foloseşte magneţi ca să se deplaseze şi poate fi folosit în special în domeniul medical.
9. O specie de insecte poate vedea tridimensional, dar într-un mod diferit de noi, oamenii. Se numesc călugăriţe şi sunt singurele insecte care au această capacitate.
10. Dacă fumaţi, sub nicio formă nu trebuie să beţi ceai fierbinte, spune un studiu recent. În caz contrar vă măriţi riscul de cancer esofagian.
11. Deşeurile care rămân după fabricarea hainelor pot fi transformate în aerogeluri. Cercetătorii din Singapore au găsit o metodă rapidă, ieftină şi care nu poluează mediul.
Jurnalul de Științe de vineri, 9 februarie
1. Dacă mâncăm legume cu frunze verzi, nu vom mai fi atât de stresaţi. Mai mult, ne scade şi riscul de atac cerebral.
2. Cercetătorii americani au făcut un aliaj de aluminiu la fel de puternic ca oţelul inoxidabil. Avantajul ar fi că noul aliaj este mult mai ieftin.
3. Un implant cerebral care funcţionează ca un stimulator cardiac ar fi soluţia pentru boala Alzheimer. Este concluzia unui experiment din Statele Unite.
4. Deşeurile de plastic care ajung în oceane distrug recifele de corali, spune un nou studiu. Acolo se dezvoltă microbi care îmbolnăvesc aceste animale marine.
5. Părinţii ar trebui să nu le dea copiilor jucării vechi, primite de la rude sau luate de la magazine second-hand. Un studiu recent arată că unele dintre ele conţin substanţe periculoase.
6. Dacă vrem să evităm bolile de inimă fatale, ar fi bine să facem sport în fiecare zi. Chiar şi o plimbare pe jos de 30 de minute este suficientă, spune un studiu masiv.
7. A apărut încă un proiect de taxi zburător. Este complet electric, poate transporta până la patru pasageri şi ar trebui să intre în producţie peste doi ani.
8. Încălzirea globală modifică semnificativ organismele, arată un studiu făcut în Canada. Spre exemplu, în ultima jumătate de deceniu, patru specii de gândaci s-au micşorat.
9. Un sistem ne permite să modificăm culorile obiectelor chiar şi după ce au fost imprimate. Totul, datorită unor pigmenţi speciali.
10. Drumurile şi terenurile care se surpă pot fi reparate cu bacterii şi uree. Specialiştii elveţieni au dezvoltat un biociment, care este puternic şi nu afectează mediul.
11. Polonezii vor amplasa luna aceasta un aspirator gigant de poluare în centrul Cracoviei. Oraşul este unul dintre cele mai poluate din lume.
12. Are doar patru milimetri şi, deşi nu are picioare, merge, înoată, se târăşte şi se roteşte. Este vorba despre un robot flexibil inspirat de omizi.
Jurnalul de Științe de vineri, 2 februarie
1. Un potenţial tratament pentru diabet este testat în Canada. Oamenii de ştiinţă cred că vor putea înlocui celulele pancreatice distruse cu unele noi, crescute în laborator.
2. Şi ţigările electronice ne pot aduce cancer şi boli de inimă. Un nou studiu spune că sunt atât de periculoase încât ne modifică structura genetică.
3. Doi sateliţi de dimensiunea unui bagaj de mână vor studia partea întunecată a Lunii. Proiectele au ieşit câştigătoare la un concurs organizat de Agenţia spaţială europeană anul trecut.
4. Japonezii de la NISSAN au dezvoltat papucii de casă care se parchează singuri. Au incorporaţi senzori pe care îi găsim şi la maşinile companiei.
5. A fost descoperită o proteină care ne poate face să trăim mai mult. Cercetătorii au făcut experimente pe musculiţe de oţet şi vor să înceapă testele şi pe oameni.
6. Există o metodă care împiedică ţânţarii să ne mai înţepe. Dacă îi lovim, ne vor ţine minte şi nu se vor mai apropia de noi, spun experţii.
7. Doi urşi care au suferit arsuri au fost trataţi cu piele de peşte. Cei doi şi o pumă au fost salvaţi recent din incendiile din California.
8. Bolnavii de inimă ar trebui să stea mai mult la Soare. Cercetătorii americani au descoperit că o formă de vitamina D, pe care o obţinem şi de la astru, poate reface ţesuturile afectate.
9. Prima maşină zburătoare este gata de vânzare. Producătorii olandezi vor prezenta un model de producţie la Salonul auto de la Geneva din luna martie.
10. Dacă sărim sau alergăm vom avea oase puternice. Cel puţin asta demonstrează un studiu susţinut de Agenţia Spaţială Europeană.
Jurnalul de Științe de vineri, 27 ianuarie
1. A apărut încă un proiect de beton care se repară singur. Conţine o specie de ciuperci care astupă fisurile imediat.
2. NASA testează aripi de avioane care să se îndoaie în zbor. Inginerii vor folosi pentru construcţie aliaje cu memoria formei.
3. Bărbaţii care beau alcool în tinereţe cel mai probabil vor face o ciroză hepatică la bătrâneţe. Iar riscul creşte odată cu cantitatea consumată.
4. Cercetătorii elveţieni dezvoltă o mână exoschelet care să poată fi controlată prin unde cerebrale. Dispozitivul poate restabili mişcările persoanelor cu deficienţe.
5. Gravidele care mănâncă iaurt îşi reduc riscul de complicaţii la naştere. Este foarte important să-l consume pe toată durata sarcinii.
6. Inginerii americani au reuşit să facă drone care se unesc singure în aer. Şi pot zbura împreună sau se separă la nevoie.
7. Un nou instrument permite oftalmologilor să analizeze în totalitate ochii pacientului cu o singură mişcare. Astfel, nu vor mai fi nevoiţi să schimbe lentilele aparatului.
8. NASA a testat panourile solare care vor alimenta nava spaţială InSight. Aceasta ar trebui să plece spre Marte în luna mai şi odată ajunsă acolo, va studia activitatea seismică a planetei.
9. Am descoperit un nou dispozitiv care prezice momentul în care o să cădem. Este util mai ales pentru persoanele în vârstă.
10. Obezitatea trebuie privită ca o boală infecţioasă, spune un nou studiu. Dacă suntem înconjuraţi de oameni cu o greutate peste limita normală, cel mai probabil ne vom îngrăşa şi noi.
11. Un anume soi de ceapă poate împiedica apariţia rezistenţei la antibiotice în cazul pacienţilor cu tuberculoză. Este concluzia unui studiu făcut în Marea Britanie.
12. Şi pisicile sunt dreptace sau stângace, la fel ca noi, oamenii. Doar că la aceste feline înclinaţia pentru o anumită parte ţine cont şi de gen.
Jurnalul de Științe de vineri, 19 ianuarie
1. Anxietatea poate fi un simptom timpuriu pentru Alzheimer. Un studiu recent spune că boala poate fi diagnosticată chiar şi cu zece ani mai devreme.
2. A fost inventat un ceas inteligent care se transformă în smartphone. Nu trebuie pus la priză şi are şi o cameră de filmat.
3. Este bine să lăsăm copiii să se târască pe podea sau pe covoare? Un experiment făcut în Statele Unite arată cu ce intră în contact bebeluşii.
4. Vă este greu să adormiţi seara? Cercetătorii ne recomandă să nu luăm pastile, ci să ne facem planurile pentru a doua zi.
5. Chiar dacă vă plac băuturile energizante, ar fi mai bine să renunţaţi la ele. Pentru că încă un studiu spune că nu ne fac deloc bine.
6. Cameleonii, cunoscuţi pentru abilitatea lor de a-şi schimba rapid culoarea, devin fluorescenţi la contactul cu razele ultraviolete. Oamenii de ştiinţă cred că este o metodă de comunicare cu semenii.
7. Ceaiul ne face mai creativi şi mai atenţi. Este concluzia unui studiu realizat în China, ce-i drept pe un număr mic de subiecţi.
8. Cercetătorii americani au găsit o modalitate prin care să producă rapid fibre din nanotuburi de carbon. Întreg procesul durează doar o oră.
9. Femeile care îşi alăptează copiii mai mult de şase luni vor avea un risc mai mic de diabet de tip II. Este concluzia unui studiu pe 30 de ani.
Jurnalul de Științe de vineri, 12 ianuarie
1. Când suntem stresaţi, ne revenim rapid dacă simţim mirosul partenerului de viaţă. Este concluzia unui studiu făcut în Canada.
2. O brăţară fitness ne împiedică să ne epuizăm atunci când facem sport. Aceasta măsoară, în timp real, oxigenul care ajunge în muşchi.
3. Încă un studiu ne spune că, dacă facem sport, vom avea o inimă mai sănătoasă şi vom îmbătrâni mai greu. Doar că trebuie să începem exerciţiile din timp.
4. Astronauţii ajung să aibă febră în spaţiu, dar din cu totul alte motive decât v-aţi imaginat. De vină este chiar lipsa gravitaţiei.
5. Dacă vrem să arătăm mai tineri, ar trebui să facem exerciţii faciale de yoga. Şi în doar 20 de săptămâni, se vor vedea rezultate.
6. Oamenii de ştiinţă au găsit o metodă prin care să fabrice explozibil şi să-l depoziteze apoi mai uşor şi în cantităţi mai mici. Au creat o imprimanta tridimensională specială, care are o precizie de un micron.
7. Un plasture cu ace minuscule ar putea încetini apariţia bacteriilor rezistente la antibiotice. Acesta trimite medicamentele direct în sânge, iar procedeul nu e deloc dureros.
8. O centură de talie se transformă în airbag şi ne protejează atunci când cădem. Aparatul a fost prezentat oficial la târgul de tehnologie organizat în Las Vegas.
9. Nu vă ştergeţi de mai mult de trei ori pe acelaşi prosop de baie, avertizează specialiştii. În caz contrar, puteţi lua bacterii periculoase.
10. Copiii devin mai inteligenţi dacă mănâncă peşte între vârsta de 9 şi 12 ani. Un consum mare în fiecare săptămână le va creşte coeficientul de inteligenţă, arată studiul făcut în America pe 500 de adolescenţi. Doar că părinţii trebuie să fie foarte atenţi cum este gătit şi de unde este cumpărat.
11. Atenţie dacă luaţi ibuprofen. Medicamentul afectează fertilitatea bărbaţilor, dacă este consumat pe o perioadă îndelungată.
12. A apărut pastila împotriva virusului HIV care se administrează o singură dată pe săptămână. Spre deosebire de alte tratamente existente acum trebuie luate zilnic.
Jurnalul de Științe de vineri, 5 ianuarie
1. Anul acesta am putea vedea pe cer două proiecte de maşini zburătoare. Una dintre ele este făcută în Slovacia, cealaltă în Olanda.
2. O maşină descrisă drept cea mai rapidă din istorie se pregăteşte să doboare recordul de viteză la sol, dobândit în urmă cu 20 de ani. La testele din acest an ar trebui să atingă aproape o mie de kilometri pe oră.
3. Două vaccinuri importante, unul împotriva malariei, altul pentru diabetul de tip I încep testele clinice în 2018.
4. Încep testele clinice pentru un nou tratament împotriva cancerului. Medicamentul foloseşte celule de la pacienţii care au depăşit boala.
5. Amânat deja de prea multe ori, transplantul de cap ar putea avea loc anul acesta. Dacă nu se schimbă între timp pacientul, a treia oară. Intervenţia va fi realizată de un neurochirurg italian pe un voluntar chinez. Medicul a anunţat anul trecut că a făcut experimente similare pe nouă şoareci, cărora a reuşit să le reconecteze măduva spinării.
6. În aprilie va fi testat primul contraceptiv pentru bărbaţi. Este vorba despre un gel care reduce numărul de spermatozoizi.
7. O sondă de dimensiunea unei maşini va pleca în vară spre Soare. Aceasta va colecta date importante şi-i va ajuta pe cercetători să înţeleagă de ce atmosfera Soarelui este mai fierbinte decât suprafaţa sa.
8. O nouă misiune va porni spre Marte în luna mai. Acesta ar trebui să studieze activitatea seismică de pe Planeta Roşie. Vom afla mai multe despre formarea astrului şi, implicit, despre Pământ.
9. O sondă trimisă de NASA în spaţiu acum doi ani ar trebui să ia anul acesta prima probă dintr-un asteroid. Dar abia în 2023 va ajunge pe Pământ, unde va fi analizată.
10. SpaceX, compania condusă de Elon Musk, s-a angajat să facă anul acesta prima călătorie turistică spaţială. Adică, să ducă doi oameni în jurul Lunii.
11. Un robot va lucra de anul acesta într-o reţea de restaurante americane. Acesta va găti burgeri, iar
Jurnalul de Științe” de vineri, 8 decembrie
1. O nouă tehnică ar putea permite recoltarea celulelor stem din lichidul amniotic în timpul operaţiei de cezariană. Este o procedură sigură şi pentru mamă, şi pentru făt.
2. Exerciţiile fizice pot schimba compoziţia bacteriilor pe care le avem în intestine. Şi este un lucru bun, pentru că am aflat recent că aceste microorganisme ne influenţează starea de spirit şi ne-ar putea da Alzheimer.
3. Problemele de auz s-ar putea trata cu implanturi făcute la imprimanta 3D. Se potrivesc perfect şi în timp ar putea ajuta oasele urechii să se repare.
4. Antibioticele ne afectează sistemul imunitar, arată un nou studiu. Asta înseamnă că, în loc să ajute celulele să lupte împotriva infecţiilor bacteriene, le încurcă.
5. Un inel inteligent pe care-l punem pe degetul mare ne ajută să scriem litere şi cifre. În propria palmă. Şi din palmă le trimitem apoi ca mesaje pe telefonul inteligent.
6. Cercetătorii elveţieni au creat o cerneală pentru imprimanta 3D din bacterii vii. Ne-ar putea fi de folos pentru tratarea leziunilor şi arsurilor de piele.
7. Este bine să schimbăm lenjeria de pat cel puţin o dată pe săptămână, spune un microbiolog american. Şi să o spălăm la peste 60 de grade celsius. În caz contrar, ne putem trezi cu alergii şi boli respiratorii.
8. Inginerii americani au creat un robot care decide singur şi îşi imaginează care ar fi calea cea mai bună pentru rezolvarea unei sarcini. Aceeaşi tehnologie ar putea ajuta maşinile autonome să anticipeze evenimente care s-ar putea produce pe drumuri.
9. Cum ar fi să beţi apă plată şi să vi se pară că are gust de cocktail? Este posibil, cu ajutorul unui pahar special creat în Singapore.
10. O mască făcută cu imprimanta 3D la o universitate americană i-a salvat viaţa unui căţel de patru luni. În doar câteva luni, oasele rupte din craniu i s-au recuperat aproape în totalitate.
11. A venit şi Moş Nicolae şi le-a lăsat cadouri copiilor cuminţi. Sper că nu prea multe, pentru că un nou studiu arată că, dacă au mai puţine jucării, copiii vor fi mai atenţi şi mai creativi.
Jurnalul de Științe” de vineri, 1 decembrie
1. NASA lucrează la un nou concept de roată pentru roverele pe care le va trimite în spaţiu. Este, de fapt, o îmbunătăţire pentru modelele folosite la Misiunile Apollo.
2. Seamănă cu peştele diavolul de mare, dar înoată mai repede. Este vorba despre un robot care ar putea fi folosit pentru supravegherea subacvatică.
3. Vinul roşu şi berea ne fac mai relaxaţi, băuturile spirtoase ne transformă în persoane mai energice şi atractive. Dar concentraţiile mari de alcool ne fac şi agresivi.
4.Un nou tratament pentru cancer va fi testat de anul viitor. Acesta se bazează pe celule de la pacienţii care au depăşit boala.
5. Ciupercile au în compoziţie doi antioxidanţi care ne-ar putea menţine tineri mai mult timp. Şi nu doar că împiedică îmbătrânirea, dar ne şi îmbunătăţesc starea de sănătate.
6. Cum ne dăm seama că burgerul pe care îl mâncăm are sută la sută muşchi de vită? Cu o metodă inventată în Canada, care ne spune în câteva minute dacă mai sunt şi alte resturi animale prin chiftea.
7. Apa de gură, folosită în exces, poate duce la diabet de tip II. Specialiştii americani spun aceasta elimină şi bacteriile bune, care ne protejează organismul.
8. Cercetătorii din Singapore au creat prima băutură alcoolică din lume cu zer de tofu. Este bogată în izoflavone şi are un gust dulce.
9. Primul stadion de fotbal demontabil, în care încap 40.000 de oameni, se va construi în Qatar peste doi ani. Ţara arabă se pregăteşte pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2022.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 24 noiembrie
1. Încă un studiu spune că ţigările electronice ne fac mai mult rău decât bine. Cel mai mult ar trebui să se ferească femeile însărcinate, pentru că fumatul din aceste dispozitive creşte riscul de malformaţii fetale.
2. Toyota a creat un robot umanoid care imită cu precizie mişcările noastre. Spre exemplu, stă într-un picior, în poziţii de Yoga şi pe cât pare de distractiv, pe atât ar fi de util pentru misiuni de salvare, spre exemplu.
3. Dezinfectantul pentru mâini ne poate lăsa fără permis. Vaporii de alcool nu intră prin piele încât să ne ameţească şi când suflăm în fiolă să iasă un rezultat pozitiv, dar lucrurile se schimbă dacă poliţistul a folosit dezinfectantul.
4. Pentru prima dată, chimiştii americani au filmat coliziunea şi, apoi fuziunea unor nanoparticule organice. În imagini se vede cum două particule se apropie şi se îmbină într-una singura. Descoperirea va ajuta cercetătorii să dezvolte noi metode de livrare ţintită a medicamentelor.
5. Scorţişoara ne poate ajuta să slăbim. Un studiu recent a descoperit că substanţa care îi dă gustul specific, stimulează topirea grăsimii.
6. În Rusia a fost creată o dronă hibrid care poate căra greutăţi de peste 100 de kilograme. Şi ar putea fi folosită pentru stropirea recoltelor sau pentru stingerea incendiilor de vegetaţie.
7. Încă un studiu ne demonstrează că este bine să avem un animal de companie. Mai ales un câine, pentru că ne-ar putea prelungi viaţa.
8. Un dispozitiv care poate fi ţinut în palmă produce uşor şi ieftin combustibil din hidrogen. Şi nu doar atât, captează energie solară şi o transformă în electricitate pentru electronicele portabile.
9. Astronauţi, oameni de ştiinţă şi ingineri au testat echipamentele pentru viitoarele misiuni spaţiale în Insulele Canare. Au găsit acolo o zonă care seamănă cu suprafaţa Lunii şi a planetei Marte.
10. Nu este bine să bem din pahare de sticlă decorate. Vopsea folosită pentru pictarea lor conţine niveluri toxice de plumb, spun experţii britanici. Şi nu numai plumb.
11. Sticla de şampanie trebuie răcită cu 40 de minute înainte să o desfacem dacă vrem să rămânem şi cu ceva în sticlă. Este concluzia unui calcul matematic făcut de un profesor englez.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 17 noiembrie
1. Studenţii unei universităţi americane au creat hârtie inteligentă care conduce electricitate. Asta ne-ar ajuta să aflăm dacă există scurgeri de apă în ţevile menajere.
2. Puţină ciocolată nu ne face rău. Dar pentru unii dintre noi aduce chiar o mulţime de beneficii. Spre exemplu, micşorează riscul de probleme cardiace.
3. Într-un laborator din Statele Unite există un gândac cu trei ochi. Modificarea a fost provocată de cercetătorii americani care spun că ochiul crescut în mijlocul frunţii este funcţional.
4. În Australia a fost descoperită o plantă cu gust de chipsuri cu aromă de sare şi oţet, aşa cum sunt cele pe care le găsim în comerţ. Oamenii de ştiinţă îi verifică acum compoziţia sevei.
5. NASA a testat cu succes paraşuta supersonică ce va trimite pe Marte succesorul robotului Curiosity. Totul face parte din planul pentru viitoare misiuni pe Planeta Roşie.
6. Cercetătorii elveţieni au creat un agent secret pe care l-au infiltrat printre... peşti. Micul robot înoată alături de ei şi descoperă cum comunică aceştia.
7. Oamenii de ştiinţă americani au găsit o metodă prin care să obţină o mătase foarte puternică. Aproape la fel de rigidă precum cea pe care o fac păianjenii.
8. Sportul ne poate mări creierul, arată o nouă cercetare. Iar antrenamentele aerobe, în special, ne îmbunăţesc memoria şi ne menţin activitatea cerebrală chiar şi când îmbătrânim.
9. Oamenii care au grupa sangvină 0 sunt cei mai puţin afectaţi de poluare. Ceilalţi sunt mai predispuşi la atacuri de cord, arată un nou studiu.
10. În magazinele din Statele Unite se vor vinde de luna aceasta mere modificate genetic. Fructele sunt bune pentru consum, singura schimbare adusă este că nu îşi mai schimbă culoarea după ce sunt tăiate.
11. Putem transforma deşeurile din plastic în bănci pe care să le montăm apoi prin oraşe, spre exemplu în staţiile de autobuz. Este proiectul unor cercetători olandezi, care cred că nu există o soluţie mai bună să scăpăm de poluarea cu plastic.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 10 noiembrie
1. Pacienţii cu tumori osoase vor putea primi și implanturi în timpul aceleiaşi operaţii. Cercetătorii australieni lucrează la un proiect masiv de cercetare, care să permită chirurgilor să pună în locul osului bolnav un implant făcut la imprimanta 3D.
2. V-aţi gândit vreodată când intraţi într-un magazin că podeaua pe care călcaţi vă urmăreşte? Pentru că inginerii elveţieni au făcut o astfel de podea inteligentă, care transmite date în timp real.
3. Plantele care au fost trimise pe Staţia Spaţială Internaţională sunt stresate de lipsa gravitaţiei şi a luminii naturale. Este concluzia unui experiment care ne ajută să înţelegem dacă vom putea creşte vreodată vegetale în afara Terrei. Avem şi o veste bună: plantele s-au adaptat ca să poată supravieţui: rădăcinile nu le-au crescut în jos, aşa cum e pe Pământ, ci în toate direcţiile.
4. Dacă dormim prea puţin e ca şi când am fi băut în exces, arată un nou studiu. Lipsa de somn afectează modul în care percepem şi reacţionăm la tot ce ne înconjoară, iar neuronii nu mai funcţionează cum trebuie.
5. Iată încă o dovadă că facem roboţi care ne imită foarte bine. Anymal nu este umanoid, mai degrabă seamănă cu un câine, dar a învăţat să folosească liftul. Şi nu are nevoie de asistenţă umană.
6. Medicamentele pentru protecţie gastrică au şi efecte secundare foarte puternice. Spre exemplu, dublează riscul de cancer de stomac.
7. Cercetătorii suedezi au creat un filtru care elimină particulele minuscule de plastic din apa menajeră, înainte să ajungă în oceane şi să fie înghiţite de peşti. Este un proiect european care va dura cinci ani.
8. Pacienţii care au suferit arsuri grave, dar au în corp niveluri mai mari de vitamina D se vor recupera mai uşor, spune un nou studiu făcut în Anglia. Proprietăţile ei antibacteriene ajută la prevenirea infecţiilor.
9. Apa și uleiul pot fi acum amestecate cu succes. Şi nici nu se separă mult timp. Metoda descoperită de curând deschide noi căi pentru cercetători.
10. Câinii nu fac diferenţa între roşu şi verde, o problemă de vedere despre care credeam că este specifică doar anumitor oameni.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 27 octombrie
1. Primii arbori care au crescut pe Pământ, adică acum 400 de milioane de ani, erau mult mai complecşi decât cei din zilele noastre. Nu doar că aveau o anatomie diferită, dar se pare că s-au şi rupt singuri.
2. Oamenii de ştiinţă americani au reuşit să ne ghicească gândurile. Este pentru prima dată când au folosit o reţea neuronală numită convoluţională ca să înţeleagă cum procesează creierul informaţia.
3. Inginerii elveţieni au creat un acoperiş de beton capabil să stocheze energie solară şi să producă electricitate. Pentru început, îl vor folosi la un laborator pe care îl vor construi.
4. Cercetătorii au reuşit să facă panouri solare transparente pe care le-am putea pune pe ferestre ca să generăm singuri energie. Dacă toţi americanii ar face asta, ar acoperi aproape jumătate din consumul de electricitate.
5. Este în lucru un nou tip de vaccin împotriva pneumoniei. Cercetătorii spun că poate să lupte împotriva a peste trei sferturi dintre tulpinile cunoscute ale bacteriei care provoacă boala.
6. La Harvard a fost creat un robot de dimensiunea unei albine. Zboară, se aruncă în apă, înoată şi apoi iese singur.
7. Arheologii au găsit în sud-vestul Statelor Unite una dintre cele mai complete fosile de Tiranozaur descoperite vreodată. Reptila a trăit acum 76 de milioane de ani.
8. Oamenii de ştiinţă britanici au găsit o metodă prin care să mâncăm fără să folosim tacâmuri: să facem alimentele să leviteze.
9. În China au fost creaţi porci mai slabi şi mai rezistenţi la frig. Ei au folosit tehnica de editare genetică CRISPR- Cas 9.
10. Vă e teamă de păianjeni sau şerpi? Este un lucru normal, spun oamenii de ştiinţă germani, pentru că ne-am născut cu această fobie.
11. Femeile care nasc vara sau toamna sunt mai predispuse unei depresii postpartum. Un studiu recent atrage atenţia că şi greutatea corporală mare duce la astfel de stări de anxietate.
12. Oamenii de ştiinţă au descoperit cum reuşesc ţânţarii să ne înţepe fără să ne dăm seama şi dispar apoi uşor, înainte să-i prindem. Asta chiar şi când sug atât de mult sânge încât îşi dublează greutatea.
13. Piţigoii mari care trăiesc în Anglia au dezvoltat un cioc mai lung decât cei din alte zone pentru că i-au hrănit britanicii. Iar mutaţiile genetice au apărut într-un timp relativ scurt, din anii 70 încoace.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 20 octombrie
1. Oamenii de ştiinţă canadieni spun că au dezvoltat betonul care rezistă la cutremure. L-am putea folosi şi noi în Bucureşti, pentru că nu trebuie să ridicăm de la zero locuinţele, ci putem să-l aplicăm peste pereţii deja existenţi.
2. Patru studente italiene au creat un ou care pare a fi de găină, dar conţine doar plante. Tăiat în două, arată ca un ou fiert tare şi chiar ar avea acelaşi gust.
3. Agenţia Spaţială Europeană a lansat cu succes satelitul care va monitoriza, din spaţiu, poluarea. Aparatul care cântăreşte 820 de kilograme a plecat spre cer din nordul Rusiei. Misiunea propriu-zisă va începe în jumătate de an şi ar trebui să reziste cel puţin şapte an. În acest timp, satelitul va urmări nivelurile de dioxid de azot, ozon, metan sau monoxid de carbon din atmosferă.
4.Credeam că domesticirea a făcut câinii să piardă din instinctele primare şi să devină mai toleranţi şi mai cooperanţi. Ei bine, un studiu recent demonstrează fix contrariul.
5. Când se fac transfuzii de sânge, teoretic nu contează sexul donatorului. Însă un studiu apărut acum pune la îndoială această teorie şi spune că bărbaţii care primesc sânge de la anumite femei ar putea muri.
6. Ar trebui să ne vopsim părul de doar maximum cinci ori pe an. În caz contrar, suntem predispuse la cancer de sân, spune un specialist britanic.
7. Oamenii cu un coeficient de inteligenţă mai mare sunt mai predispuşi să facă boli mentale. Au un risc crescut de două până la patru ori faţă de restul.
8. O aplicaţie ne permite să aruncăm o privire în interiorul corpului nostru. Pentru asta se foloseşte de realitate virtuală şi realitate augmentată.
9. În Olanda a fost deschis un pod pentru biciclişti realizat cu imprimanta 3D. Este făcut din beton armat şi oţel.
10. Stella este prima maşină de familie alimentată cu energie solară. Cel puţin asta susţin creatorii ei, un grup de studenţi olandezi.
11. Săptămâna aceasta, americanii şi japonezii s-au bătut din nou. De data aceasta într-un concurs cu roboţi giganţi.
12. Cercetătorii francezi cred că au descoperit cauza anatomică a dislexiei. Este ascunsă în receptorii de lumină din ochii bolnavilor, care-i împiedică să citească uşor literele.
13. Pompierii au un risc mai crescut de cancer decât restul oamenilor pentru că se expun substanţelor carcinogene, arată un nou studiu. Există, însă, o modalitate prin care se poate reduce expunerea.
14. Alcoolul nu doar că ne face mai sociabili, dar se pare că ne şi dezleagă limba. Dar doar dacă bem cantităţi mici.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 13 octombrie
1.A fost ziua mondială a obezităţii. Un prilej pentru oamenii de ştiinţă să tragă un semnal de alarmă: acum există de zece ori mai mulţi copii şi adolescenţi obezi decât în urmă cu 40 de ani.
2. Satelitul natual al Pământului, Luna, a avut o atmosferă odată, acum 3-4 miliarde de ani. Un studiu al NASA arată că în acea vreme vulcanii de pe suprafaţa ei erau activi şi emanau gaze. Monoxid de carbon, dar şi sulf, hidrogen sau oxigen.
3. Cum ar fi să nu mai trebuiască să-ţi calci rufele? Şi nici să nu le duci la curăţătorie? Tare mi-ar plăcea să fie adevărat, mai ales că am aflat de proiectul Effie. Care calcă şi 12 haine deodată.
4. Oamenii de ştiinţă australieni au inventat un adeziv despre care spun că va revoluţiona medicina. Ar putea vindeca rănile fără să fie nevoie de suturi şi tot procesul ar dura doar 60 de secunde.
5. Bărbatul în vârstă de 35 de ani despre care vă spuneam recent că ar fi ieşit din starea vegetativă în care se afla de 15 ani a murit înainte de publicarea studiului. Autorii francezi au omis să precizeze asta în cercetare. Acum spun că decesul nu a survenit din cauza tratamentului lor, ci de la complicaţii pulmonare.
6. NASA caută metode prin care să protejeze astronauţii de radiaţiile cosmice când vor pleca spre Marte. Şi testează anumite medicamente care ar putea repara genele afectate.
7. Un aparat asemănător celor care măsoară capacitatea plămânilor ne poate spune şi dacă ardem sau nu calorii. Asta se întâmplă datorită unui senzor special.
8. Studenţii unei universităţi americane au făcut şlapi de plajă speciali. Adică, sunt biodegradabili pentru că au în compoziţie alge.
9. O companie americană şi-a testat pentru prima dată avionul supersonic de pasageri. Este proiectat să zboare de două ori mai repede decât orice altă aeronavă de pasageri şi nu are geamuri.
10. Bolnavii care merg la o clinică din Singapore dau peste un angajat mai puţin obişnuit. Un robot despre care se spune că face masaj mai bine decât un profesionist şi nu oboseşte niciodată.
11. Câinii din regiunile tropicale au învăţat să se apere de malarie, ca să trăiască alături de cei mai buni prieteni ai lor, oamenii. Este concluzia unui studiu făcut în China.
12. Ibuprofenul este la fel de eficient ca morfina pentru dureri. Un studiu realizat în Canada le recomandă medicilor să înlocuiască cele două analgezice în cazul copiilor care au suferit operaţii ortopedice minore.
13. Un inginer care a lucrat pentru Google spune că a creat cana de măsurat perfectă. Pentru că poate fi folosită şi la cantităţi mici.
14. Experţii unui institut american ştiu ce conţine aerul expirat de balenele cu cocoaşă. Au reuşit să afle cu ajutorul unui echipament special.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 6 octombrie
1. O singură oră de sport pe săptămână poate preveni depresia. Oamenii de ştiinţă spun că nici măcar nu contează ce tip de exerciţii facem.
2. Astronauţii se pregătesc pentru viitoarele misiuni pe Lună. O universitate din Kansas le-a pus la dispoziţie o machetă din lemn a navei Orion, în care ei exersează manevrele de evacuare de urgenţă, iar specialiştii le studiază sănătatea.
3. Inginerii americani au găsit o nouă metodă de fabricare a medicamentelor. Tehnica le-ar putea permite spitalelor sau farmaciilor să printeze pastile care să fie mai uşor de administrat.
4. Inginerii MIT au creat un robot super-erou, de doar câţiva centimetri. Poate să-şi schimbe forma în funcţie de sarcina pe care trebuie să o îndeplinească.
5. Un dispozitiv în formă de labirint separă celulele tumorale de cele sănătoase. Invenţia le permite medicilor să detecteze rapid cancerele rare şi agresive.
6. A apărut un nou tip de robot flexibil şi moale, inspirat din origami. L-am putea vedea în viitorul apropiat în spitale sau, de ce nu, pe Staţia Spaţială Internaţională.
7. Primul tren complet autonom din lume a început să circule în Australia de Vest. A mers pe o porţiune de 100 de kilometri, fără echipaj la bord.
8. În această iarnă vor începe testele clinice pe oameni pentru primul vaccin universal împotriva gripei sezoniere. Ar putea distruge chiar şi virusul care suferă mutaţii.
9. Bolnavii de astm care iau suplimente de vitamina D îşi înjumătăţesc riscul să facă o criză severă. Un nou studiu spune că aceste pastile reduc inflamaţia şi îndepărtează virusurile.
10. Săptămâna trecută vă spuneam că evaporarea naturală ar putea fi o sursă foarte bună de energie regenerabilă. Acum am aflat că şi lacrimile şi saliva umană pot produce electricitate.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 29 septembrie
1. O specie de meduză care nu are creier şi nici coloană stă toată ziua cu susul în jos pe fundul oceanului. Însă are un punct comun cu oamenii: somnul. Sunt primele animale observate care dorm, deşi nu au sistem nervos central.
2. O companie germană, susţinută de Agenţia Spaţială Europeană, a creat o aplicaţie care ne spune cum să alergăm sănătos, fără să ne rănim.
3. Un bărbat care de 15 ani este în stare vegetativă a început să arate semne de conştienţă. Este reuşita cercetătorilor francezi, care au folosit o tehnică nouă de stimulare nervoasă.
4. S-au făcut primele teste cu taxiul zburător deasupra Dubaiului. Drona asta, în care încap două persoane, ar putea fi soluţia ideală şi pentru traficul aglomerat de la noi din Capitală. Cine are bani să şi-o cumpere.
5. Poluarea din aer ne afectează nu doar plămânii sau inima, ci şi rinichii. Un nou studiu arată că inclusiv nivelurile mici au efecte negative.
6. De ceva timp nu mai folosim parole când ne deblocăm telefonul. Acum sunt la modă amprentele vocale, digitale sau recunoaşterea facială. Dar eu vă spun că inginerii americani au făcut ceva şi mai interesant: ne vom putea folosi inima să deschidem telefonul sau calculatorul.
7. Inginerii americani ar fi găsit soluţia ca roboţii să se redreseze singuri atunci când se răstoarnă. S-au inspirat din natură, mai exact de la gândacii pocnitori.
8. Se apropie iarna şi e indicat să ne vaccinăm împotriva gripei. Dar când mergem la medic, trebuie să fim într-o dispoziţie foarte bună. Pentru că un studiu recent arată că starea de spirit influenţează efectul tratamentului.
9. Unul dintre giganţii comerţului electronic face aproape toată treaba cu roboţi. Iată cum merg lucrurile când ai un depozit manevrat în mare parte de aparate inteligente.
10. Evaporarea naturală poate constitui o nouă sursă de energie regenerabilă. Cercetătorii americani au descoperit că lacurile şi barajele de acumulare din Statele Unite pot genera aproape 70 la sută din cererea naţională de energie electrică.
11. Cafeaua scade foarte mult riscul morţii pentru bolnavii de HIV şi hepatita C. Oamenii de ştiinţă francezi spun că acestea trebuie să bea trei sau mai multe ceşti pe zi.
12. Boeing oferă două milioane de dolari americani celui care va crea un aparat de zbor personal. Poate să fie un jetpack, o dronă sau o motocicletă. Oricine se poate înscrie, dacă respectă câteva condiţii.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 22 septembrie
1. Divizia McLaren care se ocupă de tehnologie şi design a creat un costum de protecţie pe care îl numesc invincibil. Este făcut din fibre de 15 ori mai rezistente decât oţelul.
2. Inginerii MIT au inventat o nouă metodă prin care să afle dacă avem cancer sau alte boli: un aparat cu unde sonore. Ei spun că tehnica este foarte rapidă şi ar putea înlocui biopsiile.
3. Zece mii de europeni mor anual, prematur, din cauza motoarelor diesel, arată un nou studiu. Dar jumătate dintre decese ar fi putut fi evitate dacă unele companii auto nu ar fi minţit în legătură cu emisiile poluante.
4. Acum câteva luni, vă spuneam că oamenii de ştiinţă spanioli au descoperit o larvă care se hrăneşte cu polietilenă, unul dintre cele mai rezistente materiale plastice. Însă cercetătorii germani le pun la la îndoială concluziile.
5. Grăsimea nedorită ar putea dispărea cu ajutorul unui plasture care are multe-multe ace minuscule. Oamenii de ştiinţă americani spun că este eficient chiar şi împotriva diabetului.
6. Avem date noi despre primul proiect de maşină zburătoare. Două astfel de vehicule vor face înconjurul Pământului în 90 de zile. Nu ştim însă când vor pleca.
7. Fumatul, obezitatea şi poluarea din aer sunt mult mai periculoase decât expunerea la radiaţii. Evident, este vorba despre doze mici.
8. Şase studenţi americani au creat un sac de dormit pentru refugiaţii din Siria. E uşor, rezistent şi poate face faţă unor temperaturi de până la minus 10 grade.
9. Şase oameni care au petrecut opt luni într-un dom pe o insulă retrasă din Hawaii se întorc acasă. Oamenii de ştiinţă încearcă să afle dacă o misiune de lungă durată, cum ar fi pe Marte, are efecte psihologice asupra astronauţilor.
10. Încă un studiu ne spune că bebeluşii care îşi petrec copilăria cu pisici şi câini nu vor face astm. Nu v-aţi fi aşteptat, dar şi gândacii au un rol pozitiv în problema asta.
11. Cercetătorii chinezi lucrează, din nou, la un vaccin împotriva cariilor. Tratamentul anterior inventat de ei avea câteva efecte secundare, dar spun că au reparat problema acum.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 15 septembrie
1. O sondă care seamănă cu un stilou detectează celulele canceroase din ţesuturi în doar câteva secunde. Este de 150 de ori mai eficientă decât orice tehnologie existentă şi le permite chirurgilor să afle, în timp real, dacă au extirpat toate tumorile.
2. Are două mâini, inteligenţă artificială şi este dirijor. Este vorba despre YuMi, un robot umanoid construit de o firmă suedeză, care recent a şi dirijat un concert susţinut de tenorul Andrea Bocelli.
3. Afecţiunile gingivale ar putea fi descoperite mai uşor cu... cerneală de calmar. Cercetătorii vor începe curând testele pe oameni, dar trebuie întâi să modifice compoziţia, pentru că are un gust prea amar şi prea sărat.
4. Oamenii de ştiinţă de la MIT au inventat pastele care-şi schimbă forma. Le trebuie doar apă şi se transformă imediat în raviolli, caneloni sau ce alte forme mai există.
5. Lacrimile sunt arma femeilor, se spune. Iar o tânără originară din Taiwan chiar a demonstrat teoria. A creat un pistol care le transformă în gloanţe.
6. Paleontologii au descoperit în Brazilia urme de viaţă care datează de mai bine de 500 de milioane de ani. Sunt mici găuri în rocă, la fel de subţiri ca un fir de păr, pe care oamenii de ştiinţă cred că le-ar fi făcut o specie de viermi cilindrici.
7. Inginerii elveţieni lucrează la o dronă pentru livrări, care să zboare înconjurat de o cuşcă din fibră de carbon. Până acum a făcut peste 150 de zboruri de test.
8. Ne luăm la revedere de la sonda Cassini. După 20 de ani de activitate în spaţiu, aparatul va fi prăbuşit pe gigantul gazos Saturn.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 8 septembrie
1. Săptămâna asta au avut loc două erupţii solare de mare intensitate. Jeturile de radiaţii au perturbat sistemele de navigaţie GPS şi sateliţii de comunicaţii.
2. Mult blamatul virus Zika ar putea fi folosit pentru distrugerea celulelor canceroase. Un nou studiu arată că este arma perfectă împotriva unei tumori de creier agresive.
3. Bărbaţii tineri care beau alcool regulat, ani de zile, se vor lăsa mai greu de viciu decât femeile. Iar de vină sunt modificările care le apar în creier.
4. Satelitul Agenţiei Spaţiale Europene care va monitoriza, din aer, poluarea se pregăteşte de lansare. A ajuns în nordul Rusiei, locul din care va decola peste o lună.
5. Un tratament împotriva cancerului cu celule modificate genetic, abia aprobat în Statele Unite, a fost sistat pentru că un pacient a murit. Între timp, însă, apar noi posibile soluţii pentru boală. Spre exemplu, aceşti nanoroboţi.
6. Neanderthalii au inventat lipiciul acum cel puţin 200.000 de ani. Arheologii au descoperit, într-un sit din Germania, reziduuri de smoală pe câteva unelte din piatră. Şi cred că obţineau adezivul din scoarţă de mesteacăn.
7. Inginerii MIT au creat un robot autonom care imită comportamentul oamenilor atunci când se plimbă. Adică, merge pe partea dreaptă, evită obstacole şi ţine pasul cu pietonii.
8. Universitatea Stanford încearcă să găsească o moleculă care să controleze tehnica de editare genetică. Un fel de buton de pornire şi oprire. Aşa că au apelat la ajutorul pasionaţilor de jocuri video.
9. Oamenii de ştiinţă britanici au inventat o cameră care poate vedea prin corpul uman. Dispozitivul le permite să urmărească traseul instrumentelor medicale în timpul examinărilor interne.
10. Cercetătorii australieni încearcă să împiedice fenomenul de albire a recifelor de corali. Se folosesc de drone echipate cu inteligenţă artificială şi camere foarte performante.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 1 septembrie
1. Dansul ar încetini semnele îmbătrânirii, ba chiar poate preveni apariţia bolilor neurodegenerative. Şi nu doar dansul, ci şi exerciţiile fizice în general.
2. Elon Musk a postat pe internet o înregistrare cu un nou test al trenului supersonic Hyperloop. De data aceasta atinge 324 de kilometri pe oră. E un pas mic înainte, spre viteza maximă promisă, de 1200 de kilometri pe oră.
3. Dependenții de droguri şi opioide ar putea scăpa de adicţie cu un simplu vaccin. Cercetătorii din Statele Unite lucrează la acest tratament, care să prevină şi supradozele fatale.
4. Trecerea de la vânător la fermier a influenţat şi forma craniului uman. Dar cea mai mare contribuţie a avut-o brânza.
5. În Statele Unite s-a deschis primul terariu cu roboţi. În cei 725 de metri pătraţi îşi fac de cap aproape o sută de aparate, pe care oricine le poate controla de la distanţă.
6. NASA încearcă să prevină erupţia supervulcanului Yellowstone din Statele Unite, considerat cel mai periculos din lume. Doar că o clipă de neatenţie în timpul operaţiunilor ar putea declanşa dezastrul.
7. Conservanţii din alimente ne pot face obezi. Experimentele cu celule umane au arătat că trei aditivi pe care îi înghiţim zi de zi ne forţează să mâncăm mai mult decât avem nevoie.
8. MIT a creat un sistem prin care ne putem face propriul robot, la costuri reduse. Proiectarea durează doar câteva minute, iar tipărirea şi asamblarea vreo patru ore.
9. Un aparat inventat de un student britanic îi ajută pe muzicieni să-şi păstreze o postură corectă. Dar l-am putea folosi şi noi, când scriem la calculator sau când facem exerciţii de yoga.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 25 august
1. Eclipsa totală de Soare a făcut spectacol pe cerul Americii. Milioane de oameni, unii veniţi din toate colţurile lumii, au asistat la fenomenul astronomic.
2. Inginerii americani au inventat nişte roboţi minusculi pe care îi folosesc pentru tratarea bolilor de stomac. Nu îi afectează acidul gastric şi pot duce medicamentele exact la ţintă.
3. Laptele matern conţine un antibiotic natural, care ar putea învinge bacteriile super-rezistente. A dat rezultate mai ales împotriva un tip de streptococ ce afectează nou-născuţii.
4.Experţii unei universităţi din Belgia lucrează la proiectul unui interpret robotic în limbajul semnelor. Deocamdată, au construit doar o mână care traduce textele în limbajul semnelor.
5. Vitamina C poate preveni, ba chiar şi trata leucemia. Două noi studii au descoperit că opreşte multiplicarea celulelor canceroase din măduvă.
6. Pe de altă parte, vitamina B poate cauza cancer pulmonar. Un studiu recent arată că bărbaţii fumători care iau doze mari au un risc de patru ori mai mare.
7. Chimiştii americani au creat un senzor portabil din hârtie, care ne poate spune când mâncarea nu mai este comestibilă. Tehnologia poate ajuta la o mai uşoară detectare a toxinelor şi bacteriilor.
8. Bărbaţii tind să fie mai depresivi la orele prânzului. Pe la 14:00 după-amiază, creierul lor este cel mai puţin activ din toată ziua.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 18 august
1. Oamenii de ştiinţă australieni au creat, din ulei de rapiţă, un polimer care poate capta mercurul din aer, apă sau de pe sol. Este foarte util mai ales în zonele în care se extrage cărbune sau aur.
2. În Canada a fost creat un plasture care poate ajuta organele să se repare, fără să fie nevoie de intervenţii chirurgicale invazive.
3. Sistemul TRAPPIST-1, descoperit recent, este de fapt mai vechi decât Sistemul nostru solar. De aproape două ori. Adică, are în jur de 9,8 miliarde de ani. TRAPPIST-1 se află la 40 de ani-lumină de Pământ, iar trei dintre cele şapte planete ar putea susţine viaţă.
4. Are şase picioare, seamănă cu un păianjen... mai mare şi poate fi programat să facă orice ne dorim. Mă rog, cel puţin asta susţin producătorii lui Hexa.
5. Maşinile viitorului ar putea fi construite din lemn. Sau zahăr, cum am văzut săptămâna trecută. Oamenii de ştiinţă japonezi încearcă să facă din copaci materiale mai rezistente decât oţelul.
6. În Statele Unite a fost creat un material care poate capta dioxidul de carbon din atmosferă. Spuma absoarbe de trei ori greutatea ei şi poate fi reutilizată.
7. Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au primit noi echipamente de cercetare, dar şi mici recompense dulci. Adică îngheţată cu vanilie şi ciocolată. Capsula Dragon, încărcată cu mai mult de trei tone de provizii şi aparatură, a fost lansată la începutul săptămânii.
8. Cercetătorii au reuşit să oprească simptomele distrofiei musculare la câini. Iar tratamentul lor ar putea fi aplicat în viitor copiilor.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 11 august
1. Femeile au creierul mai activ decât bărbaţii, în special în zonele care controlează emoţiile. Este concluzia unuia dintre cele mai mari studii făcute vreodată.
2. Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit o metodă eficientă pentru eliminarea mucurilor de ţigară. Propun să le integrăm în asfalt şi să pavăm străzile cu ele.
3. Diabetul ar putea fi tratat prin tehnica de editare genetică. Experţii americani au făcut grefe de piele cu celule modificate genetic, dar, deocamdată, teoria lor a fost testată doar pe şoareci.
4. Un dispozitiv cât o monedă poate reface rănile cu o simplă atingere. A funcţionat în proporţie de 98 la sută dintre experimente.
5. Poate transporta patru persoane, merge cu 80 de kilometri pe oră şi este făcută din... zahăr. Invenţia, adică maşina biodegradabilă, aparţine unor studenţi din Olanda.
6. O proteină poate păcăli inima să creadă că face exerciţii şi să se refacă după un atac de cord, spre exemplu. O astfel de reuşită ar putea reduce necesitatea transplanturilor.
7. O substanţă chimică folosită în săpunurile antibacteriene ar putea afecta dezvoltarea copiilor, încă din pântece. Experimentele pe şoareci au arătat că puii cresc destul de mult în greutate.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 4 august
1. Cel mai mare satelit al planetei Saturn, Titan, are o substanţă chimică în atmosferă care poate ajuta la dezvoltarea vieţii. Recent, cercetătorii anunţau că are şi rezerve de energie suficiente pentru o populaţie de 300 milioane.
2. Dulciurile şi sucurile cu prea mult zahăr îi fac pe bărbaţi mai neliniştiţi şi deprimaţi. Este concluzia unui studiu făcut pe o perioadă de 22 de ani.
3. O universitate americană a creat un fel de costum asemănător celor din filmele „Omul de Fier” şi „Batman”. Nu putem zbura cu el, dar ne împiedică să ne lovim spatele.
4. Şi cei de la Harvard au un costum robotic menit să ajute pacienţii cu accident vascular cerebral să meargă normal. Iată!
5.Consumul moderat de alcool, de trei-patru ori pe săptămână, se pare că reduce riscul de diabet. Dar nu toate tipurile de băuturi au acest efect.
6. Chipsuri din meduze. Este recomandarea oamenilor de ştiinţă danezi, care spun că astfel putem reducem populaţia acestor animale marine, care a crescut prea mult în ultimii ani.
7. Experţii unei universităţi finlandeze au creat hrană artificială, cu energie regenerabilă. Sistemul lor poate fi folosit în deşert sau în zonele care se confruntă cu foamete.
8. A apărut primul video cu testul trenului supersonic printr-un tub. A atins 300 kilometri pe oră, dar viteza asta este deocamdată doar un sfert din cea promisă de Elon Musk. Testul a avut loc în weekend în deşertul Nevada.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 28 iulie
1. Dacă mamele mănâncă gras în sarcină, nu vor fi doar ele afectate, ci şi creierul copiilor lor. Specialiştii americani vorbesc despre anxietate şi depresie înnăscute.
2. O echipă de la Stanford a creat un nou tip de robot. Este flexibil şi se poate întinde ca viţa de vie sau iedera. Ar fi de folos în operaţiunile de salvare sau pentru aplicaţii medicale.
3. Peste două ore de condus pe zi ne micşorează coeficientul de inteligenţă. Un nou studiu demonstrează că mintea este mai puţin activă şi suntem mai stresaţi când facem călătorii mai lungi cu maşina.
4. Un aparat mic, mic de tot, poate extrage energie electrică din mişcările noastre. Dacă va da rezultate, inginerii americani vor să-l folosim la încărcarea telefoanelor.
5. Un mini-dispozitiv, ca un autocolant, sună alarma în caz de agresiune sexuală. Sticker-ul se lipeşte imediat pe orice haină şi la fel de uşor se şi dă jos.
6. O aplicaţie dezvoltată de MIT ne poate spune imediat din ce este făcută mâncarea noastră. Are nevoie doar de poze şi ne dă şi reţeta.
7. A fost descoperită o nouă specie de peşte, care poate ajunge chiar şi la două tone. Mola tecta, aşa cum a fost botezată, a reuşit să se ascundă de cercetători timp de trei decenii.
8. A apărut un vaccin care ar putea preveni diabetul de tip 1. A dat rezultate la şoareci, iar de anul viitor vor începe şi studiile clinice pe oameni.
9. În Elveţia s-a construit un robot care seamănă cu un ţipar. Ştie să înoate şi este menit să găsească sursele de poluare din apă.
10. NASA vânează eclipsa totală de Soare de la sfârşitul lunii august cu avioanele. De la înălţime vor prinde cele mai bune imagini şi vor vedea eclipsa 7 minute, nu 2 ca pe Pământ.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 21 iulie
1. Oamenii de ştiinţă elveţieni au reuşit să creeze o inimă artificială din silicon, cu imprimanta 3D. Seamănă ca dimensiuni şi bate aproape la fel ca cea naturală şi ar putea să înlocuiască organele bolnave. Doar că mai sunt câteva lucruri de corectat.
2. Experţii unui institut de tehnologie american au creat un dispozitiv care face urcatul sau coborâtul scărilor mai uşor. Practic, treptele ne ridică picioarele ca să nu mai forţăm noi genunchii să facă mişcarea. Util pentru gravide sau persoanele cu deficienţe locomotorii.
3. O insulă artificială plutitoare ar putea fi o soluţie foarte bună dacă nivelul mării continuă să crească. Inginerii olandezi spun că oamenii nu trebuie să se aglomereze tot mai mult pe uscat, ci să caute alternative să trăiască şi pe apă.
4. O mănuşă inteligentă traduce limbajul semnelor în text. Mişcarea oricăruia dintre degete transmite un cod pe care aparatul îl transformă în litere.
5. Câţiva designeri canadieni au inventat un dispozitiv care ne ajută să ne facem propria grădină în balcon. Nu ocupă mult spaţiu şi în câteva săptămâni avem legume cultivate de noi.
6. Dacă muncim peste program, riscăm să avem probleme cu inima. Este concluzia unui nou studiu, care ne avertizează că nu trebuie să stăm mai mult de 55 de ore pe săptămână la birou.
7. NASA se aşteaptă să piardă conexiunea cu toate aparatele de pe Marte. Până pe 1 august, niciunul nu mai poate primi comenzi de pe Pământ şi de vină este Soarele.
8. O companie americană, deţinută în trecut de Google, a eliberat 20 de milioane de ţânţari într-un oraş din California. Totul face parte dintr-un studiu de amploare de eradicare a unor boli transmise de aceste insecte.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 14 iulie
1. Un gheţar imens, de un trilion de tone, s-a desprins de calota glaciară din Antarctica. Este de 26 de ori mai mare decât Bucureştiul, iar oamenii de ştiinţă se tem că ar putea face pagube seriose dacă e purtat de curenţi în larg.
2. Inginerii de la Stanford au creat un algoritm care identifică aritmiile cu precizia unui cardiolog. Invenţia lor ar fi utilă mai ales la sate, unde oamenii nu au acces uşor la medic.
3. Oamenii de ştiinţă elveţieni au creat o brăţară de ceas care recunoaşte gesturile mâinii. O putem folosi, spre exemplu, dacă vrem să controlăm o dronă.
4. Două noi studii arată că un consum mai mare de cafea înseamnă o viaţă mai lungă. Scade riscul de boli de inimi, de atac cerebral sau de afecţiuni ale ficatului.
5. O studentă britanică a creat, cu imprimanta 3D, un deget opozabil artificial. Proteza nu este dedicată persoanelor cărora le lipseşte un deget sau mai multe, ci tocmai celor care nu au niciun handicap.
6. Oamenii de ştiinţă britanici au inventat o mătase de păianjen artificială. Este foarte rezistentă şi super-elastică, deşi e făcută dintr-un material care conţine 98 la sută apă.
7. Unul dintre sateliţii lui Saturn, Titan, poate suţine o colonie de oameni. Cercetătorii spun că are rezerve de energie suficiente pentru o populaţie de aproximativ 300 de milioane. Cam cât au şi Statele Unite.
8. Oamenii de ştiinţă vor să înveţe câinii să depisteze boala Parkinson. Aceştia trebuie să identifice acele molecule de miros specifice afecţiunii pe care corpul le elimină, cu mult înainte de primele simptome.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 7 iulie
1. Oamenii de ştiinţă australieni au creat un nou nano-material special pentru astronauţi. Acesta reflectă instant radiaţiile cosmice şi ar putea fi integrat în costumele lor, cât şi în invelişul navetelor cosmice.
2. Un plasture cu ace minuscule ar putea înlocui în curând vaccinul antigripal anual. Şi nu este deloc dureros. Specialiştii cred că astfel ar putea creşte numărul celor care se imunizează.
3. O proteină descoperită în saliva căpuşelor ne-ar putea salva de bolile de inimă. Specialiştii britanici spun că are proprietăţi antiinflamatorii şi speră că vor putea face în curând un tratament pentru miocardită.
4. Maşini autonome, cu tehnologii de recunoaştere facială vor patrula pe străzile din Dubai până la sfârşitul anului. Autorităţile spun că îi vor ajuta pe poliţişti să identifice şi să prindă mai uşor infractorii.
5. În Germania se construiesc primii mini-roboţi care pot curăţa apa de orice bacterie. Şi ar putea fi folosiţi în acele zone unde există doar apă contaminată.
6. NASA plănuieşte să devieze de la traiectorie un asteroid cu diametrul de 800 de metri, care se va apropia de planeta noastră în 2022. Oamenii de ştiinţă vor folosi o navetă spaţială care va lovi corpul ceresc cu o viteză de peste 21.000 de kilometri pe oră.
7. Inginerii olandezi au creat un robot pentru biopsie, cu ajutorul imprimantei 3D. Este atât de precis încât poate preleva probe chiar şi din leziunile vizibile doar la RMN.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 23 iunie
1. NASA a descoperit 219 planete noi, cu ajutorul telescopului Kepler. Zece dintre ele seamănă cu Pământul şi pot găzdui viaţă.
2. O vestă care vede prin plămânii pacienţilor i-ar putea ţine departe de spitale. Nu trebuie purtată încontinuu ca să-şi facă treaba, ci doar 90 de minute pe zi.
3. Uleiul de cocos nu ar fi, de fapt, atât de bun pe cât am crezut. Un nou studiu arată că este chiar mai rău pentru inimă decât untul.
4. Vă spuneam la începutul anului că autorităţile din Dubai vor să implementeze primul sistem de transport cu drone din lume. Ei, iată că încă o firmă a primit aprobare să-şi testeze aparatul electric zburător.
5. Un medicament inventat în Statele Unite ne ajută să ne bronzăm pielea, fără să stăm la soare. Pentru că nu ne expunem razelor ultraviolete, nici nu riscăm să facem cancer de piele.
6. Dacă nu ai chef să te duci la magazin, vine el la tine acasă. Pe acest principiu funcţionează noul prototip inventat de oamenii de ştiinţă chinezi. Iată!
7. Un robot cu patru braţe compune şi îşi cântă propriile melodii într-un laborator din Statele Unite. Reuşeşte să facă asta pentru că foloseşte inteligenţă artificială şi sisteme de învăţare profundă.
8. Veninul unuia dintre cei mai veninoşi şerpi din lume ar putea trata rinichii polichistici. Testele pe şoareci au avut rezultate atât de bune încât medicii cred că noul tratament ar putea fi aplicat în curând la oameni.
9. Un mini-robot autonom curăţă grădinile de buruieni. Ştie exact ce plante trebuie să elimine şi nu foloseşte inteligenţă artificială.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 16 iunie
1. Un tratament cu celule din creier de porc ar putea opri boala Parkinson. Tehnica s-a arătat deja de succes pentru şoareci, iar acum oamenii de ştiinţă au făcut teste şi pe subiecţi umani. Care se simt mai bine.
2. Jupiter a fost desemnată cea mai veche planetă din Sistemul nostru solar. Nucleul său s-ar fi format la mai puţin de un milion de ani după începutul universului.
3. Un tatuaj ne spune ce temperatură are corpul, altul ne măsoară glicemia sau ne comandă pizza. Acum a apărut şi tatuajul care îşi schimbă culoarea în momentul în care nivelul de zahăr din sânge se modifică.
4. Câinii îşi dau seama când nu îi tratăm egal. Ştiu când un alt câine primeşte tratament preferenţial şi consideră acest lucru incorect. Şi nu este nici meritul nostru, nici al domesticirii.
5. Oamenii de ştiinţă au trimis viermi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, timp de 5 săptămâni. Scopul lor a fost să descopere dacă organismele sunt afectate de lipsa gravitaţiei sau a câmpului magnetic. Şi au aflat că sunt. Iată!
6. Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă formă de carbon. E tare ca piatra, dar se întinde precum cauciucul.
7. Automobilul supersonic, despre care se vorbeşte deja de câţiva ani, va fi testat pentru prima dată de un pilot uman în octombrie. Constructorii speră că va depăşi recordul de viteză la sol.
8. Inginerii unei universităţi canadiene au creat un beton mai rezistent cu anvelope reciclate. Nu doar că vom avea clădiri şi şosele mai solide, dar scăpăm şi de poluare.
9. O echipă de cercetători de la Harvard demonstrează că roboţi se pot face din orice. Spre exemplu, ei au construit unul cu opt picioare, din paie de băut.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 9 iunie
1. Inteligenţa artificială ne poate spune cât mai avem de trăit. Experţii care au creat sistemul spun că vom putea depista astfel mai rapid anumite boli.
2. Oamenii de ştiinţă au descoperit că planeta Marte a avut mult mai multă apă decât s-a crezut. De zece ori mai mult, cam cât jumătate din cantitatea de apă de pe Pământ.
3.Am găsit un nou proiect de maşină zburătoare hibrid, care ar putea fi lansată în 2019. Este de fapt o dronă în care încap două persoane şi poate atinge suta de kilometri la oră.
4. NASA a descoperit o exoplanetă, pe care o consideră cea mai fierbinte din univers. Seamănă cu Jupiter, dar cu siguranţă nu poate exista viaţă la asemenea temperaturi.
5. Un simplu test de sânge poate detecta cancerul cu câţiva ani înainte să apară primele simptome. Vorbim despre tipuri de tumori greu de identificat în stadii incipiente, precum cancerul pancreatic, ovarian sau cel de la plămâni.
6. Prebioticele i-ar putea ajuta pe adolescenţii obezi să scadă în greutate. Cercetătorii canadieni spun că aceste fibre le modifică flora intestinală.
7. Primul tren ultra-rapid din lume va străbate Europa, dar va ocoli România. Promite însă să ne ducă de la Amsterdam la Paris în doar jumătate de oră.
8. Când plecaţi în vacanţă, nu mai trebuie să vă faceţi griji că nu are cine să vă hrănească pisica. La asta s-au gândit inventatorii Catspad. Aparatul care seamănă cu un espressor le oferă felinelor apă şi mâncare la ore fixe.
9. Un grup de cercetători americani a creat o baterie care se încarcă aproape instant. Şi ar putea fi folosită la maşinile electrice.
10. Copiii care nu consumă lactate de vacă, ci alternative precum lapte de soia, migdale sau orez vor fi mai scunzi. Este concluzia unui nou studiu ştiinţific din Canada.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 2 iunie
1. Stan este cel mai bun valet de maşini. Nu are carnet, dar nici nu are nevoie să se urce la volan şi nici de cheile maşinii. Să-l cunoaştem!
2. A început construcţia celui mai mare telescop optic din lume. Acesta va fi finalizat până în 2024, când va fi pus să observe galaxii îndepărtate şi să găsească noi detalii despre univers.
3. O poză perfectă iese după ore întregi de muncă şi răbdare. Dar Arsenal, un asistent de fotografii foarte rapid, nu are nevoie de mai mult de câteva minute.
4. Lipsa somnului ne afectează întreg organismul. Dar cel mai afectat este creierul, iar un nou studiu spune că, private de somn, celulele neuronale se autoconsumă.
5. O echipă de cercetători americani au creat un robot foarte ieftin, care învaţă singur să se adapteze condiţiilor nefavorabile. Este inspirat de mersul ţestoaselor şi ar putea fi folosit în zonele minate sau pentru explorările pe Marte.
6. Cafeaua scade riscul de cancer de ficat. Experţii britanici spun că e suficientă o singură ceaşcă pe zi şi nu contează dacă are sau nu cofeină.
7. Căşti sau veste antiglonţ create după modelul cochiliilor de scoici. Inginerii MIT au analizat aceste carapace şi au descoperit ce le face atât de rezistente şi cum am putea să folosim tehnica pentru siguranţa noastră.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 26 mai
1. NASA a descoperit o barieră imensă în jurul Pământului, pe care am fi creat-o chiar noi, oamenii. Aceasta ar influenţa clima din spaţiu şi este dovada că acţiunile noastre nu ne afectează doar planeta.
2. Operaţie pe creier în doar două minute şi jumătate. Este reuşita unui robot făcut de Universitatea din Utah, care scurtează o procedură ce durează, în mod normal, două ore.
3. Alcoolul creşte riscul de cancer mamar. Este concluzia unui raport făcut de Institutul American pentru Cercetarea Cancerului. Oamenii de ştiinţă spun că şi un singur pahar de vin, bere sau orice altă băutură alcoolică pe zi este nociv.
4. Câţiva studenţi de la MIT au inventat un aparat care transformă orice text în limbaj Braille, în timp real. Nu este primul de acest gen, numai că este destul de mic, cam cât o ciocolată şi e foarte ieftin.
5. Un startup francez a creat un dispozitiv pentru siguranţa motocicliştilor, care se aplică pe cască. Se luminează când şoferul pune frână şi trimite alerte în caz de accident.
6. Copiii şi adolescenţii care trăiesc în oraşe poluate vor îmbătrâni mai repede sau vor face astm. În plus, emisiile de noxe ale maşinilor le pot modifica şi structura ADN-ului.
7. Inginerii MIT au creat un costum special pentru sportivi din celule vii, care respiră. Invenţia are nişte orificii care se închid şi se deschid singure şi împiedică astfel transpiraţia.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 19 mai
1. Activităţile fizice intense ar putea încetini îmbătrânirea cu aproape un deceniu. Ar fi necesar să alergăm repede, timp de 30-40 de minute, de cinci ori pe săptămână.
2. Oamenii de ştiinţă americani au folosit imprimanta 3D ca să dea viaţă unor pui de şoareci. Şi, înainte să vadă dacă tehnica funcţionează şi la femeile infertile, vor mai face teste pe porci.
Cele mai apropiate două galaxii de Calea Lactee sunt legate între ele de un pod magnetic. Este, de fapt, un curent de gaz inert care se întinde pe 75.000 de ani-lumină.
3. Un implant cu celule pancreatice modificate ar putea fi tratamentul pentru diabetul de tip 1. Este o veste foarte bună, în condiţiile în care 30.000 de oameni sunt diagnosticaţi anual cu această boală.
4. Tehnologia „încărcare rapidă” a bateriilor ne este familiară de mai mult timp. Dar de la anul s-ar putea să avem ceva şi mai interesant – telefoane care se încarcă în doar cinci minute.
5. Unul dintre cele mai mari mistere ale spaţiului a fost în sfârşit elucidat. Este vorba despre nişte sclipiri ciudate care se reflectă de pe Pământ şi sunt vizibile din spaţiul cosmic.
6. Universitatea California din San Diego a realizat, cu imprimanta 3D, un robot cu patru picioare. E diferit de restul pentru că e făcut dintr-un material asemănător cauciucului. În plus, se descurcă de minune pe pietre sau nisip.
7. Copiii care nu au fraţi sunt mai creativi, însă au trăsături de personalitate neplăcute, prin urmare devin mai puţin sociabili. Asta susţin unii cercetători chinezi.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 12 mai
1. Un tânăr din Mexic a inventat un sutien care descoperă uşor cancerul la sân. Singura condiţie ca să funcţioneze perfect: femeile trebuie să-l poarte o oră, o oră jumătate pe săptămână.
2. Săptămâna trecută vă spuneam că unii ingineri au construit cărămizi din pământ marţian. Acum am aflat că şi solul lunar este uşor de manevrat. Iar inginerii Agenţiei Spaţiale Europene speră că va putea fi folosit la construirea primelor case pe Lună.
3. O studentă a Universităţii Oxford a creat o retină sintetică, dintr-un ţesut moale, care le-ar putea reda vederea persoanelor cu deficienţe. Nu este prima dată când se fac astfel de experimente, doar că acesta este singurul material care seamănă cu membrana naturală.
4. Specialiştii unei universităţi britanice lucrează la o proteză bionică robotizată. Dacă le va ieşi, aceasta ar trebui să simtă obiectele din jur, adică să se comporte ca un braţ uman.
5. Se numeşte Ploota, seamănă cu o pernă gonflabilă. Este un dispozitiv foarte util pentru copiii care vor să înveţe să înoate şi ne poate salva în caz de naufragiu.
6. Deşi interzis în multe ţări, cannabisul ne-ar putea ajuta să avem o memorie mai bună, spune un nou studiu. Oamenii de ştiinţă au făcut teste pe şoareci, iar la sfârşitul anului vor să afle dacă tratamentul funcţionează şi la oameni.
7. Un spray poate transforma aproape orice suprafaţă într-un ecran sensibil la atingere. Îl putem folosi chiar şi pe volan, dacă nu avem deja comandă integrată pentru radio sau navigaţie.
8. Le folosim când ne doare capul, măseaua sau spatele. Numai că antiinflamatoarele pe care le luăm fără prescripţie, cum este ibuprofenul, dublează riscul de infarct. Este concluzia unui nou studiu, făcut de oameni de ştiinţă canadieni, dar şi alte cercetări recente ne avertizau asupra consumului de astfel de pastile.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 5 mai
1. Şi bateriile pot fi prietenoase cu mediul. Dacă sunt făcute din sticle reciclabile, precum cele inventate de câţiva ingineri americani. Astfel de acumulatori ar putea fi folosiţi în viitor pentru electrocasnice sau pentru maşinile electrice.
2 . Bărbaţii care fac sport nu doar că sunt ei mai sănătoşi, dar vor avea şi copii pe măsură. Sunt rezultatele unui studiu făcut pe şoareci, dar cercetătorii sunt siguri că sunt valabile şi la oameni.
3. Specialiştii unei universităţi din Suedia spun că au creat cea mai rapidă cameră de filmat din lume. Este atât de rapidă încât poate surprinde mişcarea fotonilor.
4. Pământul roşu de pe Marte este foarte bun pentru cărămizi şi ne-ar fi de folos când vom începe colonizarea planetei. Cel puţin asta susţin specialiştii Universităţii California din San Diego.
5 . V-am spus acum ceva timp că o gigantică imprimantă 3D poate construi o casă de la zero în doar 24 de ore. Dar acum a apărut ceva şi mai promiţător: este vorba despre un robot care printează tridimensional acelaşi tip de clădire, doar că în jumătate de zi.
6. Despre fotosinteza artificială se vorbeşte deja de multă vreme. Dar se pare că cercetătorii unei universităţi americani au găsit o soluţie. Aflăm detalii aici.
7. Am descoperit unul dintre cei mai rapizi roboţi din lume. Nu-i depăşeşte pe cei făcuţi de Boston Dynamics, dar are mişcări asemănătoare struţului şi atinge chiar şi 20 kilometri la oră. Dacă ar fi mai mare, ar putea merge mult mai repede.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 28 aprilie
1. Larva unei molii ne-ar putea ajuta în lupta contra poluării cu plastic. Insecta, care este unul dintre cei mai mari dăunători care afectează stupii de albine, consumă polietilenă.
2. Oamenii de ştiinţă au reuşit să ţină în viaţă şi să crească un miel născut prematur într-un uter artificial. Imită foarte bine mediul natural în care se dezvoltă copiii, iar tehnologia ar putea fi folosită şi la oameni în 3-5 ani.
3. V-aţi gândit că dacă beţi sucuri dietetice veţi slăbi şi veţi trăi mai mult? Ei bine, un nou studiu ne avertizează că aceste băuturi de fapt ne provoacă accidente vasculare cerebrale şi, mai rău, demenţă.
4. Şobolanul-cârtiţă golaş poate trăi chiar şi 18 minute fără oxigen. Avem multe de învăţat de la el, pentru că, spre comparaţie, oamenii rezistă trei, maximum 5 minute.
5. Cum ar fi să ne facem bere acasă? Şi asta fără kit-uri sofisticate. Acum e posibil, cu ajutorul unui aparat inteligent. Are nevoie de doar câteva ore şi puteţi merge la petreceri cu propria băutură.
6. O proteină din cordonul ombilical poate regenera creierul. Noile teste făcute de cercetători pe şoareci arată că sunt stimulate memoria şi abilitatea de învăţare.
7. Imprimantele 3D care produc piese din metal există deja, numai că procesul de fabricaţie este cam dificil. Ei bine, o companie americană spune că poate imprima oţel, aluminiu, titan sau cupru mult mai rapid.
8. Primul vaccin împotriva malariei va fi lansat în trei ţări africane din 2018. Va fi testat pe sute de mii de copii de până în 2 ani.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 21 aprilie
1. O plantă toxică ne-ar putea ajuta în lupta contra kilogramelor în plus. Este vorba de fapt despre un compus al ei, care se foloseşte în medicina tradiţională chineză.
2. Cei de la Toyota au inventat un sistem prin care pacienţii cu probleme locomotorii învaţă să meargă singuri. Şi ar putea fi lansat în acest an.
3. Mâncărurile sărate nu ne provoacă sete, aşa cum ne-am fi aşteptat, ci foame. Este concluzia unui nou studiu, care mai arată şi că, pe termen lung, gustările pline de sare, cum sunt chipsurile sau covrigeii, ne fac să bem mai puţină apă.
4. Nu trece săptămâna fără să vedem proiectul unei maşini zburătoare. Acum, israelienii sunt cei care ne prezintă un astfel de vehicul. Se deosebeşte de restul mai ales prin faptul că încap patru persoane.
5. O planetă nou descoperită, din afara sistemului solar, ar putea fi locuibilă. De fapt, spun oamenii de ştiinţă, aici ar fi cele mai bune condiţii pentru viaţa extraterestră.
6. Am ajuns să credem că imprimantele 3D chiar sunt folosite la orice. Spre exemplu, o firmă care produce pantofi sport va lansa în curând o serie de încălţăminte imprimată tridimensional.
7. Cel mai sănătos ceai este cel preparat la microunde. Sigur nu vă aşteptaţi la asta, dar unii specialiştii australieni susţin că e cea mai bună metodă dacă vrem să obţinem gustul intens al băuturii.
8. Oamenii de ştiinţă au descoperit în Filipine cel mai mare vierme. Uriaşul face parte dintr-o specie rară şi poate ajunge chiar şi la un metru jumătate lungime.
9. Pilulele contraceptive au un efect negativ asupra stării de bine a femeilor. Este concluzia unor specialişti suedezi, care spun că pilulele sporesc simptomele depresive.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 14 aprilie
1. V-aţi întrebat vreodată de ce atunci când alergaţi vi se desfac şireturile de la încălţăminte? Se pare că de vină sunt forţa gravitaţională şi inerţia.
2. Boala celiacă sau intoleranţa la gluten, aşa cum o ştim cu toţii, ar fi cauzată de un virus comun. Îl găsim în intestine, se numeşte reovirus şi la copii produce enterite şi afecţiuni respiratorii.
3. Din acest an putem să facem rezervare pentru o maşină zburătoare. Cine îşi permite, evident. O firmă din Slovacia va prezenta săptămâna viitoare un proiect îmbunătăţit pentru automobilul la care au lucrat mai bine de 20 de ani.
4. Vinul ne ameţeşte, dar ne face şi mai deştepţi pentru că, se pare, ne solicită creierul mai mult decât o problemă de matematică. Unii experţi susţin că de la vederea sticlei de vin şi până la degustarea băuturii, în creier au loc procese neuronale complexe.
5. Un vaccin antiacneic ne-ar putea scăpa de această boală de piele deranjantă. Asta încearcă să facă acum specialiştii americani, dar testele pe oameni le vor începe abia în 2 ani.
6. Marte are ioni metalici în atmosferă. Descoperirea a făcut-o sonda Maven, care a fost plasată pe orbita Planetei Roşii în 2014.
7. NASA ne-a tot vorbit despre posibilitatea să existe apă şi pe alte planete din univers. Acum au anunţat că doi dintre sateliţii planetelor Jupiter şi Saturn ar putea susţine viaţă extraterestră.
8. Copiii care cresc cu animale de companie nu vor fi obezi şi nu vor mai avea alergii. Cel puţin asta susţin cercetătorii Universităţii Alberta din Canada.
9. O companie auto încearcă să reducă răul de maşină. Inginerii germani de la Ford au făcut experimente să vadă dacă fenomenul poate fi evitat, mai ales că două treimi dintre noi suferim de rău de maşină la un moment dat.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 7 aprilie
1. O companie germană a inventat o mână robotică asemănătoare unui tentacul de caracatiţă. Prinde obiectele cu uşurinţă şi nicio şansă să le scape. Iat-o!
2. Aţi văzut că astronauţii NASA au pierdut o piesă esenţială de pe Staţia Spaţială Internaţională, în timpul unor reparaţii de rutină. Să sperăm că nu va afecta structura navei. Între timp, experţii de la sol au făcut planurile pentru o mini-staţie spaţială în vecinătatea Lunii.
3. Experţii unei universităţi americane susţin că trunchiurile copacilor emit metan. Asta înseamnă că nu sunt chiar aliaţii perfecţi în lupta contra încălzirii globale.
4. Arheologii francezi au descoperit în sudul ţării o parte dintr-un antic oraş roman dispărut demult. Se numea Ucetia şi era decorat cu mozaicuri deosebite.
5. Savuraţi cafeaua cât mai puteţi. Sună puţin alarmist, dar încă un studiu ne atrage atenţia că încălzirea globală ar putea distruge culturile de cafea în viitorul apropiat.
6. Câţiva cercetători britanici au inventat o sită din grafen, care transformă mai uşor apa de mare în apă de băut.
7. Beţi sucuri fără calorii, cu îndulcitori artificiali, în speranţa că veţi slăbi? S-ar putea să nu aibă deloc efectul dorit. Un nou studiu arată că aceste substanţe de fapt ne îngraşă.
8. Sally face cele mai bune salate. Nu doar că le pregăteşte în 60 de secunde, dar are grijă şi la calorii. Nu se prea descurcă însă cu avocado. Aţi ghicit probabil, este vorba despre un robot.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 31 martie
1.Oamenii de ştiinţă au transformat o simplă frunză de spanac într-un ţesut cardiac funcţional. Ar putea fi o metodă bună să înlocuiască organele bolnave, fără să fie nevoie de donatori.
2. O echipă de arhitecţi din New York vrea să suspende un zgârie-nori de un asteroid. Întregul turn va fi acoperit de panouri solare.
3. Un bărbat paralizat a reuşit să mănânce singur, datorită unei interfeţe creier-computer. Este un pas uriaş, pentru că pacientul nu şi-a mai mişcat membrele de opt ani.
4. O echipă de oameni de ştiinţă americani a creat un robot care analizează amănunţit culturile de porumb şi vede care dintre plante este afectată. Astfel, ei vor să creeze culturi rezistente la secetă.
5. Oamenii au creierul mai mare pentru că mănâncă fructe. Este concluzia unui studiu realizat pe primate, dar rezultatele se aplică şi la oameni.
6. Săptămâna asta a fost anunţată cea mai mare urmă de dinozaur găsită vreodată. Are aproape un metru 70.
7. O companie din California a inventat burgerii cu gust şi aspect de carne, care nu conţin nici măcar o urmă de celule animale sau sânge. Dar carnivorii nu vor simţi nicio diferenţă, spun inventatorii.
8. Câţiva masteranzi elveţieni au creat un scaun cu rotile neobişnuit. Utilizatorii urcă scările foarte uşor, fără să aibă nevoie de o pantă specială.
9. O cometă a studiat Pământul de aproape. Se numeşte 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak şi a fost descoperită în 1858. De atunci a mai trecut de câteva ori pe lângă noi, dar niciodată atât de aproape.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 24 martie
1. Pui prăjit sau raţă cu portocale... nu din păsări reale, ci din celule auto-reproductive, create în laborator. Inventatorii spun că nu va mai fi nevoie să creştem animale pentru mâncare.
2. NASA are o nouă serie de mini-roboţi pentru misiunile în spaţiu. Se numesc PUFFER, au roţi, dar sunt cam cât un telefon mobil, deci pot fi ţinuţi cu uşurinţă în palmă.
3. Cei care au copii trăiesc mai mult. Un nou studiu spune că speranţa de viaţă creşte cam cu doi ani în cazul părinţilor faţă de oamenii care nu au moştenitori.
4. Pentru cei care vor să vorbească la telefon în public, şi nimeni să nu poată trage cu urechea, a fost inventată masca Hushme.
5. Cât de necesare ne sunt telefoanele pliabile? Vom descoperi în curând, pentru că experţii unei universităţi din Canada au creat un nou tip de ecran flexibil şi sensibil la atingere, care ar putea fi folosit pe telefoanele inteligente.
6.Creierul mic are şi o funcţie despre care nu ştiam până acum. Neurocercetătorii au descoperit că nu este responsabil doar pentru mişcări.
7. Acceleratorul de particule de la CERN este o sursă inepuizabilă de revelaţii ştiinţifice: recent, a identificat 5 noi particule subatomice.
8. Veninul de păianjen ne poate fi fatal, dar ne şi protejează creierul după un accident vascular cerebral. Oamenii de ştiinţă australieni vor să folosească o anumită proteină din compoziţia acestei substanţe toxice.
9. Roboţi umanoizi, drone, autobuze fără şoferi şi multe alte tehnologii au fost prezentate la CeBIT 2017. S-a întâmplat în această săptămână la Hanovra.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 17 martie
1. O fabrică de bere din Scoţia va deschide anul viitor primul hotel dedicat iubitorilor... de bere, evident. Aici, clienţii vor face şi tratamente şi vor mânca alimente pe bază de bere.
2. În toamnă ar putea fi lansată pe piaţă jacheta inteligentă. Dacă ne lasă inima să dăm câteva sute de dolari pe ea, o putem folosi când mergem cu bicicleta, spre exemplu. Ca să ne conectăm la telefonul inteligent printr-o simplă atingere a mânecii.
3. Oamenii de ştiinţă ar putea face foarte uşor cromozomi umani artificiali în viitor. Au reuşit asta cu cromozomii de drojdie. Au creat cinci corpuscului artificiali, adică o treime din materialul genetic al organismului.
4. Niciun bucătar iscusit nu-l întrece pe Flippy la gătit burgeri. Robotul alimentează însă temerile că restaurantele nu ar mai avea nevoie, pe viitor, de angajaţi.
5. Aspirina şi penicilina au fost, de fapt, descoperite de oamenii de Neanderthal acum zeci de mii de ani. Cel puţin asta arată o analiză ADN extrasă din placa dentară a unor cranii.
6. A venit şi rândul lui Airbus să-şi prezinte conceptul de maşină zburătoare. Se numeşte Pop Up şi ar putea fi folosită atât în aer, cât şi pe asfalt.
7. Mici, dar voinici: păianjenii consumă sute de milioane de tone de insecte pe an. Adică, de două ori cât cântăresc toţi oamenii adulţi de pe planetă.
8. O companie spaniolă a doborât un record în spaţiu. A lansat, pentru prima dată, o rachetă dintr-un balon. Şi spune că e o metodă mult mai ieftină decât a oricărui alt competitor.
9. Aveţi antivirus pe telefon sau pe calculator? Staţi liniştiţi... S-ar putea să nu vă folosească la nimic. Inginerii Universităţii din Michigan au descoperit că hackerii pot folosi anumite tonuri muzicale pentru a prelua controlul.
10. Aţi purta o cravată făcută din pânză de păianjen? Invenţia aparţine unui startup din Statele Unite.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 10 martie
1. O echipă de ingineri ruşi a imprimat o casă în timp record, adică în 24 de ore. Preţul locuinţei ajunge la doar 10.000 de euro.
2. Cercetătorii MIT au creat un robot care poate fi controlat cu ajutorul gândurilor. Astfel, îşi repară aproape instant erorile, fără să fie reprogramat.
3. Femeile sunt mai predispuse durerilor decât bărbaţii. Şi asta pentru că celulele din creierul lor sunt mult mai active în regiunile în care se procesează suferinţa.
4. Oamenii de ştiinţă americani au inventat un burete reutilizabil care absoarbe petrol şi de la suprafaţa apei, dar şi din apă.
5. NASA vrea să transforme Marte într-o planetă locuibilă. Se gândeşte ca, până în 2050, să instaleze un câmp magnetic în jurul astrului, pentru a-i proteja atmosfera de vânturile solare.
6. Un embrion artificial. Asta au reuşit să creeze oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge. Este o premieră medicală, iar specialiştii au folosit doar celule stem.
7. Specialiştii MIT au creat o mănuşă vie. Mai exact, conţine celule din bacteria E.coli. La ce le foloseşte?
8. Compania Blue Origin ne arată imagini cu noua rachetă reutilizabilă. Care seamănă foarte bine cu Falcon 9 a celor de la SpaceX.
9. Este foarte bine să bem cafea zilnic, spune un nou studiu, pentru că ar combate demenţa. Anumiţi compuşi ai săi protejează creierul.
10. Producătorul de maşini Land Rover a lansat o versiune specială pentru modelul 4x4 Discovery. Este dedicată în special misiunilor de salvare, pentru că are şi o dronă.
11. Jocurile video violente nu afectează pe termen lung comportamentul adolescenţilor, spun un nou studiu. Adică, nu îi face mai puţin empatici.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 3 martie
1. Unii cercetători de la NASA susţin că Luna ar trebui considerată planetă, nu satelit al Pământului. Ei vor să schimbe definiţia planetei şi, dacă va fi acceptată propunerea, şi Pluto va intra în această categorie.
2. Zahărul în exces duce la Alzheimer. Aşa s-ar traduce noul studiu al cercetătorilor britanici. Dar şi prea mult somn ar fi un simptom al acestei boli, spun oamenii de ştiinţă americani.
3. Noul robot de la Boston Dynamics este vedeta internetului zilele acestea. Se numeşte Handle, are roţi şi aproape 2 metri când se ridică.
4. Dacă vrem să trăim mai mult, trebuie să mâncăm zece porţii de legume şi fructe pe zi. Adică, în total, vreo 800 de grame. Practic, cu cât mai multe, cu atât mai bine.
5. Pentru cei care nu se tem de spaţiile înguste, o firmă din Polonia propune un pat... de fapt un mini-dormitor şi un sistem home cinema. Iată!
6. SpaceX s-a angajat să facă anul viitor prima călătorie turistică spaţială. Adică, să ducă doi oameni în jurul Lunii.
7. O loţiune din propriile noastre bacterii. Asta au reuşit să facă cercetătorii Universităţii California din San Diego. Rezultatele sunt promiţătoare – au anihilat chiar şi stafilococul auriu rezistent la antibiotic.
8. Bondarii pot juca fotbal şi chiar înscriu goluri. Dacă sunt recompensaţi cu mâncare. Specialiştii britanici care au făcut descoperirea spun că este o dovadă că albinele pot fi învăţate să facă lucruri care nu ţin de rutina lor.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 24 februarie
1. NASA a anunţat că a descoperit planete locuibile, de talia Terrei, la doar 40 de ani lumină de Pământ.
2. Mamofant. Adică o combinaţie între mamut, mamut lânos, şi elefant. Asta vor să creeze oamenii de ştiinţă în următorii doi ani. Ei speră că aceste modificări ar putea ajuta la păstrarea elefantului asiatic, o specie aflată pe cale de dispariţie.
3. Inginerii unei universităţi din Elveţia au inventat un robot cu şase picioare care merge mai repede decât insectele.
4. Arabii vor să fie ei primii care construiesc un oraş pe Marte. Şi spun că nu le trebuie mai mult de un secol. Asta dacă nu cumva le-o ia înainte şeful SpaceX, Elon Musk.
5. Ştiţi acele momente când pur şi simplu vi se blochează telefonul şi, oricât aţi încerca, e în zadar? Nu vă grăbiţi să certaţi producătorul, ar putea fi de vină razele cosmice.
6. Prima motocicletă zburătoare a fost testată cu succes într-un depozit al companiei producătoare. Se numeşte Scorpion-3, seamănă doar în mică măsură cu o motocicletă normală şi poate duce un singur om.
7. Vitamina D e indispensabilă. O găsim în morcovi, în peşte, cereale, dar şi în organismul nostru. Un studiu recent spune că aceasta ne scapă de răceală şi gripă.
8. Dacă mâncăm alimente infectate cu salmonela s-ar putea să avem probleme mult mai grave decât am crezut. Adică, să ne trezim cu un ADN modificat.
9. Ne sunt prieteni de peste cinci mii de ani. În tot acest timp, caii, căci despre ei este vorba, au învăţat să ne citească expresiile faciale.
„Jurnalul de Științe” de vineri, 17 februarie
1. Africa, America de Nord şi de Sud, Antarctica, Asia, Australia, Europa şi… Zealandia. Sunt continentele planetei, cel din urmă abia a fost descoperit, deşi există de muuultă vreme.
2. Astronomii au descoperit 60 de planete noi. Cea mai interesantă dintre ele este un „Super Pământ”, care pare că ar avea şi munţi.
3. Savanţii NASA vor să afle dacă există viaţă pe Europa. Adică, pe satelitul planetei Jupiter. Şi o vor face cu ajutorul unui lander, care va lua probe din suprafaţa îngheţată a astrului.
4. Dacă vreţi să vă luaţi maşină şi nu sunteţi hotărâţi, mai bine aşteptaţi puţin. La anul, o companie olandeză va scoate pe piaţă maşina zburătoare. Se pot face precomenzi, dar preţul este cam piperat: 600.000 de dolari.
5. Că tot a fost Sfântul Valentin, iată ce cadou le-au făcut îndrăgostiţilor studenţii unei universităţi din Canada.
6. Dacă vrem să trăim mai mult, trebuie să reducem numărul de calorii. Cine spune asta şi cum s-a ajuns la această concluzie aflăm aici.
7. Vara asta, dacă mergeţi în Dubai, s-ar putea să vă plimbaţi cu taxiul zburător. Autorităţile locale vor să implementeze primul sistem de transport cu drone din lume.
8. De departe pare un struţ, dar imită puţin şi mersul oamenilor. Se numeşte Cassie şi este invenţia cercetătorilor de la Universitatea Oregon.
9. Bărbaţii ar moşteni chelia de la mame, spune un studiu nou. Oamenii de ştiinţă speră că informaţia îi va ajuta să ofere un leac celor care au această problemă.
10. Astronauţii indieni au doborât un record zilele astea. Au lansat pe orbită 104 sateliţi în acelaşi timp, de pe o singură rachetă. Până acum, Rusia deţinea recordul la numărul de sateliţi trimişi la bordul aceleiaşi rachete: 37.
Cele mai importante știri din „Jurnalul de Științe” de vineri, 10 februarie
1. Creierul se micşorează cu aproape o cincime în timpul somnului. O spun cercetătorii americani, care ne şi liniştesc: procesul este benefic.
2. Pielea umană modificată genetic ar putea fi un remediu pentru cancerul cerebral. Savanţii şi-au dat seama de asta după ce au implantat celule stem neuronale din piele în tumorile din creierul şoarecilor.
3. Arheologii au descoperit urme de colagen în scheletul unui dinozaur vechi de aproape 200 de milioane de ani. Asta ne arată că ţesuturile moi sunt mult mai rezistente decât am crezut până acum.
4. Savanţii de la MIT au creat un polimer care seamănă foarte mult cu pielea umană şi, în viitor, ar putea fi folosit chiar pentru transplanturi de piele. Este un hidrogel şi are nişte proprietăţi speciale.
5. Aspirina şi ibuprofenul NU ne scapă de durerile de spate. Un nou studiu spune că, în acest caz, cele două medicamente NU sunt mai eficiente decât o pastilă de zahăr, spre exemplu.
6. În curând, scleroza multiplă ar putea fi identificată mai uşor. Şi asta cu ajutorul unui biomarker descoperit recent, care ar facilita diagnosticarea.
7. Ştiţi acele zgomote pe care le fac cei din jur şi care ne enervează peste măsură, fără să înţelegem de ce? Poate fi vorba de o afecţiune ce se numeşte misofonie.
8. Roboţii ameninţă şi meseria de croitoreasă. Un inventator american a creat un roboţel care coase tricouri fără vreun ajutor uman.
9. Observatorul European de Sud a surprins imagini spectaculoase cu două nebuloase aflate la peste 5.000 de ani lumină de Pământ. Iată-le!
- Te-ar putea interesa si:
- Tinutul Buzaului
- Vacante de facut dupa ce implinesti 30 de ani
- Dosarele Galilei