Comunicat de presă - Câştigătorii Premiilor Nobel 2017. (16.10.2017)
Cele mai râvnite şi aşteptate distincţii pentru oamenii de ştiinţă de pretutindeni sunt Premiile Nobel. Ele se acordă din 1901, la scurt timp după moartea creatorului lor, Alfred Nobel.
Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young sunt câştigătorii Nobelului pentru Medicină de anul acesta, pentru descoperirile pe care le-au făcut în controlarea mecanismelor moleculare ale ritmului circadian. O surpriză pentru mulţi, premiul pentru Fizică a fost acordat pentru detectarea undelor gravitaţionale - concept lansat de Albert Einstein în 1916, în Teoria Relativităţii Generale. Fizicianul german Rainar Weiss şi cercetătorii americani Barry C. Barish şi Kip S. Thorne vor împărţi distincţia pentru că au conceput şi perfecţionat detectoarele de unde gravitaţionale LIGO (din Statele Unite) şi VIRGO (din Italia).
Premiul Nobel pentru Chimie îl împart Jacques Dubochet (de la Universitatea din Lausanne, Elveţia), Joachim Frank (de la Universitatea Columbia din New York, SUA) şi Richard Henderson (de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie). Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru dezvoltarea „cryo-EM” sau crio-microscopia electronică. Activitatea lor va face posibilă obţinerea de imagini detaliate pentru biomolecule.
Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro a fost desemnat câştigătorul Nobelului pentru Literatură, pentru romanele sale „de mare forţă emoţională”.
Al cincilea premiu Nobel, cel pentru Pace, a fost acordat în acest an coaliţiei ICAN (Compania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare), la zece ani de la fondare. ICAN a atras atenţia că orice utilizare de armament nuclear va avea consecinţe umanitare catastrofice şi că este nevoie de un tratat de interzicere a acestor arme.
Ultimul premiul Nobel acordat în acest an, cel pentru Economie, a fost atribuit economistului american Richard H. Thaler pentru contribuţiile sale în domeniul economiei comportamentale.
Laureaţii din acest an vor primi cu un milion de coroane suedeze mai mult decât anul trecut. Adică, în jur de 1,1 milioane de dolari. Potrivit tradiţiei, decernarea oficială a premiilor va avea loc pe 10 decembrie, dată la care s-a stins chimistul Alfred Nobel.