Un expert în somnologie a împărtășit numărul exact de ore de somn pe care ar trebui să le avem noapte de noapte și ce se întâmplă dacă acest lucru nu se întâmplă în mod regulat.
Somnul a fost cercetat de ani întregi, multe studii concluzând că există o legătură între cât de mult dormim și sănătatea creierului. Se pare că ratarea regulată a orelor suficiente de somn este legată de o mai mare „uzură” a celulelor, ceea ce perturbă genele și poate duce la tumori canceroase, potrivit Daily Mail. Două treimi dintre adulții din țările dezvoltate nu dorm cele opt ore recomandate pe noapte.
Pentru cea mai mare parte a populației, cei care dorm mai puțin de șase-șapte ore pe noapte pot avea probleme cu sistemul imunitar și sunt în pericol de a dezvolta unele forme de cancer.
Un studiu recent efectuat pe 60.000 de britanici a concluzionat că persoanele care simt nevoia de a trage un pui de somn pe timp de zi prezintă un risc cu 12% mai mare de a dezvolta probleme cu hipertensiunea decât restul oamenilor. Cercetătorii au sugerat că somnul în sine nu este problema, ci că este un semn că cel din timpul nopții este de o calitate proastă.
Cu ce probleme de sănătate se pot alege cei care nu dorm suficient
- Privarea de somn crește și riscul ca arterele coronare să se blocheze sau să devină fragile, ceea ce poate duce la probleme cardiovasculare.
- Și nivelul glicemiei poate fi perturbat de lipsa de somn. Mai mult, poate ai observat că atunci când ești obosit, ai poftă de mâncare nesănătoasă, iar asta este din cauză că prea puține ore de somn crește concentrația unui hormon care te face să simți foame.
- Un studiu din 2010 a constatat că mai puțin de șase ore de somn ar putea duce la un risc cu 50% mai mare de a dezvolta cancer intestinal.
- Un alt studiu din 2012 a concluzionat că cei care dorm mai puțin de șase ore în fiecare noapte au avut un risc cu 43% mai mare de a dezvolta cancer, în comparație cu cei care au dormit șapte ore sau mai mult.
- Cei de vârstă mijlocie se confruntă cu un alt risc atunci când vine vorba de a dormi suficient.
- Un studiu din 2021 a constatat că cei cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, care au dormit șase ore sau mai puțin în fiecare noapte, au avut un risc cu 30% mai mare de a dezvolta demență cu debut tardiv.
- În plus, un studiu recent realizat de Dr. E Wang în colaborare cu Spitalul Xiangya Central South University a analizat relația dintre somn, hipertensiune și accident vascular cerebral.
Iată câte ore ar trebui să doarmă o persoană pe noapte, în funcție de vârstă
- Nou-născuți 0-3 luni - 14-17 ore
- Sugari 4-11 luni - 12-15 ore
- Copii mici 1-2 ani - 11-14 ore
- Preșcolari 3-5 ani - 10-13 ore
- Copii de vârstă școlară 6-13 ani - 9-11 ore
- Adolescenți 14-17 ani - 8-10 ore
- Tineri 18-25 ani - 7-9 ore
- Adulti 26-64 ani - 7-9 ore
- Adulți în vârstă de 65 de ani sau peste - 7-8 ore
- Te-ar putea interesa si:
- Un nivel ridicat al glicemiei poate creşte riscul de tromboză, arată un studiu
- Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
- Studiu îngrijorător. Numărul deceselor anuale cauzate de cancer la nivel mondial aproape se va...